panbudowniczy 14.01.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 witam, jestem nowy na forum jako zarejstrowany urzytkownik ale od dwoch lat ciagle czytam i przegladam:) witam serdecznie jeszcze raz:) Zwracam sie o pomoc, a dokladnie chodzi mi czy do fundamentu mogę wykonać jakimś cudem piwnice? Domek na zgłoszenie 35m2 powieszchni ale ostatnio wpadłem na super pomysł aby go wyposarzyć w spizarke i jakaś mała piwnice:) Mała bo sam domek jest mały:) Dodaje zdjęcie jak to obecnie wygląda i jak chciałbym zrobić: chodzi mi połaczenie czerwone czy jest jakoś to możliwe? niebieskie kreski planuje zrobić loczkami wymurować ustawiając je pionowe scianka 12,14cm do tego papa i do tego 5,10cm styroduru. miedzy niebieskimi kreskami a ława jest 50cm wiece bloczek i styrodur się zmieszczą proszę o pomoc:) dziekuję z góry:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 14.01.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Fritzl zrobił potajemnie pod domem całe mieszkanie, to i Tobie piwniczka powinna wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 14.01.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Pewnie można to co napisałeś, ale to co w ziemi to jedno, a jak zamierzasz zrobić strop nad piwniczką, to powinien być raczej cały żeby podłoga się nie rysowała w kształcie piwniczki, tu bym widział główny problem-koszty, w wersji bez wylewka na zagęszczonym zasypie, z piwniczką raczej samonośny strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.01.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Jaką chcesz mieć głębokość tej "piwniczki" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.01.2019 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Zapewne jeszcze jakieś schody do tej piwniczki by się przydały, i wentylacja(cokolwiek w niej będziesz trzymał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.01.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Dwa warianty:- rozbiórka fundamentów i wykonanie całości dobrze- systematyczne pokopywanie całości fundamentów i opuszczenie ich do poziomu poniżej piwnic.No chyba że piwniczka na głębokość ok. 1,00m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panbudowniczy 16.01.2019 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Pewnie można to co napisałeś, ale to co w ziemi to jedno, a jak zamierzasz zrobić strop nad piwniczką, to powinien być raczej cały żeby podłoga się nie rysowała w kształcie piwniczki, tu bym widział główny problem-koszty, w wersji bez wylewka na zagęszczonym zasypie, z piwniczką raczej samonośny strop. Myslalem zrobić normalnie 10cm chudziaka i do tego jakaś płytę wylać z odpowiedziom zbrojeniem. Na to po całości papa i murować bloczki 12/14cm czyli w pionie po długości. Strop hmm może poprostu teriva nad nim zbrojenie już na gotowo z poziomem zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panbudowniczy 16.01.2019 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Jaką chcesz mieć głębokość tej "piwniczki" ?tak bym mógł tak swobodnie chodzić myśle minimum 2,2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panbudowniczy 16.01.2019 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Zapewne jeszcze jakieś schody do tej piwniczki by się przydały, i wentylacja(cokolwiek w niej będziesz trzymał) Tak tak obie rzeczy są w zamyśle i bd wykonane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panbudowniczy 16.01.2019 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Bardziej zastanawiam się nad dobra izolacja całych pomieszczeń i nad tym jak połączyć ścianki z istniejącym fundamentem. Na rysunku zaznaczone jest to na czerwono:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomas76 16.01.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Możesz oczywiście, ale nie wiadomo jak to potem wszystko będzie się trzymać. Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Tomaszs131 Reklama na FM jest płatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panbudowniczy 16.01.2019 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Możesz oczywiście, ale nie wiadomo jak to potem wszystko będzie się trzymać. Zaryzykuje i sprawdzę to nie bd typowo dom do zamieszkania wiec zobaczymy:) Jakiś pomysł jak to zrobić? Może wymurować ile się da a później ładnie zalać betonem taka ściankę łącząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.01.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Murujesz ściankę gr.12 głęboką na 2,20m obsypaną z jednej strony.Na pewno zawali się na tego co ją będzie wykonywał.Mało tego, wykop się zawali zanim wymurujesz .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panbudowniczy 16.01.2019 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Murujesz ściankę gr.12 głęboką na 2,20m obsypaną z jednej strony. Na pewno zawali się na tego co ją będzie wykonywał. Mało tego, wykop się zawali zanim wymurujesz .... Okej to zrobimy jak trzeba 24:) Ziemia jest na tym terenie okej nie powinno się obsypywać i zero wody na tych głębokościach Żeby się nie obsypywalo zrobię odpowiednie zabezpieczenie.. „koryto” w srodku fundamentu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.01.2019 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Okej to zrobimy jak trzeba 24:) Ziemia jest na tym terenie okej nie powinno się obsypywać i zero wody na tych głębokościach Żeby się nie obsypywalo zrobię odpowiednie zabezpieczenie.. „koryto” w srodku fundamentu:) Nie taniej to zrobić od nowa w pełnym obrysie, lub jak radził d7d opuścić to co jest? Te nowe ściany to nowe ławy .......a ta powierzchnia licha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 17.01.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Kupa roboty, straszne kombinacje, warta ta piwniczka tego?Jak masz miejsce na działce to zrób oddzielną piwniczkę a nie kombinuj. Dobrze zrobiona może być fajnym elementem architektury ogrodowej i ozdobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panbudowniczy 21.01.2019 02:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Jednak w 99% procentach bd chciał wykonać ten projekt:) ewentualnie minimalnie zmienię powierzchnie na mniejsza bo zależy mi na piwniczce/spiżarce. Jest ktoś kto nawet za odpłata pomoze mi konkretnie wykonac to? Tzn dodać cenne rady bez jakich kolwiek odpowiedzialności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Jednak w 99% procentach bd chciał wykonać ten projekt:) ewentualnie minimalnie zmienię powierzchnie na mniejsza bo zależy mi na piwniczce/spiżarce. Jest ktoś kto nawet za odpłata pomoze mi konkretnie wykonac to? Tzn dodać cenne rady bez jakich kolwiek odpowiedzialności:) Zrób szkic -przekroj pionowy jak ty to zamierzasz wykonać....piwnica ma być głębiej niż ławy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panbudowniczy 21.01.2019 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Zrób szkic -przekroj pionowy jak ty to zamierzasz wykonać....piwnica ma być głębiej niż ławy ? Narazie nie mam żadnego szkicu dlatego tez założyłem ten temat:) Piwnica ma być głębiej o około 1m. Wysokość piwnicy to 2,1m minimum:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts