Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy do gotowego fundamentu moge dorobic piwnice?

panbudowniczy

Recommended Posts

witam, jestem nowy na forum jako zarejstrowany urzytkownik ale od dwoch lat ciagle czytam i przegladam:)

witam serdecznie jeszcze raz:)

Zwracam sie o pomoc, a dokladnie chodzi mi czy do fundamentu mogę wykonać jakimś cudem piwnice?

Domek na zgłoszenie 35m2 powieszchni ale ostatnio wpadłem na super pomysł aby go wyposarzyć w spizarke i jakaś mała piwnice:) Mała bo sam domek jest mały:)

Dodaje zdjęcie jak to obecnie wygląda i jak chciałbym zrobić:

IMG_0563.JPG

Scan.jpg

chodzi mi połaczenie czerwone czy jest jakoś to możliwe?

niebieskie kreski planuje zrobić loczkami wymurować ustawiając je pionowe scianka 12,14cm do tego papa i do tego 5,10cm styroduru.

miedzy niebieskimi kreskami a ława jest 50cm wiece bloczek i styrodur się zmieszczą:)

proszę o pomoc:) dziekuję z góry:)

Pewnie można to co napisałeś, ale to co w ziemi to jedno, a jak zamierzasz zrobić strop nad piwniczką, to powinien być raczej cały żeby podłoga się nie rysowała w kształcie piwniczki, tu bym widział główny problem-koszty, w wersji bez wylewka na zagęszczonym zasypie, z piwniczką raczej samonośny strop.

Pewnie można to co napisałeś, ale to co w ziemi to jedno, a jak zamierzasz zrobić strop nad piwniczką, to powinien być raczej cały żeby podłoga się nie rysowała w kształcie piwniczki, tu bym widział główny problem-koszty, w wersji bez wylewka na zagęszczonym zasypie, z piwniczką raczej samonośny strop.

Myslalem zrobić normalnie 10cm chudziaka i do tego jakaś płytę wylać z odpowiedziom zbrojeniem. Na to po całości papa i murować bloczki 12/14cm czyli w pionie po długości. Strop hmm może poprostu teriva nad nim zbrojenie już na gotowo z poziomem zero.

Murujesz ściankę gr.12 głęboką na 2,20m obsypaną z jednej strony.

Na pewno zawali się na tego co ją będzie wykonywał.

Mało tego, wykop się zawali zanim wymurujesz ....

Okej to zrobimy jak trzeba 24:)

Ziemia jest na tym terenie okej nie powinno się obsypywać i zero wody na tych głębokościach :)

Żeby się nie obsypywalo zrobię odpowiednie zabezpieczenie.. „koryto” w srodku fundamentu:)

Okej to zrobimy jak trzeba 24:)

Ziemia jest na tym terenie okej nie powinno się obsypywać i zero wody na tych głębokościach :)

Żeby się nie obsypywalo zrobię odpowiednie zabezpieczenie.. „koryto” w srodku fundamentu:)

Nie taniej to zrobić od nowa w pełnym obrysie, lub jak radził d7d opuścić to co jest? Te nowe ściany to nowe ławy .......a ta powierzchnia licha

Jednak w 99% procentach bd chciał wykonać ten projekt:) ewentualnie minimalnie zmienię powierzchnie na mniejsza bo zależy mi na piwniczce/spiżarce.

Jest ktoś kto nawet za odpłata pomoze mi konkretnie wykonac to? Tzn dodać cenne rady bez jakich kolwiek odpowiedzialności:)

Zrób szkic -przekroj pionowy jak ty to zamierzasz wykonać....piwnica ma być głębiej niż ławy ?