lukasz921 14.01.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Postanowilem pogłębić schowek pod schodami, po poglebieniu i zrobieniu podsypki z piasku przy roztopach podcieka woda w okolicy fundamentu. Planuje tam dac jeszcze folie,slepa wylewke , styropian i jeszcze wylewke, Czy takie podciekanie to normalna akceptowalna rzecz i działać dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.01.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Lepiej by było jakby było tam sucho, ale wygląda na normalny objaw podciągania kapilarnego i czy byłoby po roztopach czy przed zapewne wyglądało by tak samo. Plan jest dobry tylko ta ilość warstw jest jakby za mała. Potraktuj to jako chudziak i izolację posadzki na gruncie - czyli jeśli chcesz daj folię - na to chudy beton, chudziaka zaimpregnuj np SIPLAST-em PRIMER i na to papa termozgrzewalna, potem folia styropian wylewka i gotowe.Papę wypuść na ścianę do izolacji poziomej którą widać. Nie da Ci oczywiście 100% zabezpieczenia przed wodą , ale przed taką wilgocią zapewne tak, nie będzie również problemu z wilgocią w tamtym miejscu i schowek będzie ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz921 14.01.2019 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Dziekuje , Mam jeszcze pytanie jeżeli finalna wylewka bedzie poniżej góry fundamentu to tą "wystajaca" częśc fundamentu należy ocieplić ? Czy nie ma takiej konieczności ? i jesli pomieszczenie nie ma wentylacji to nalezaloby zrobic jakies przebicie na zewnatrz z wentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.01.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Domyślam się , że jest to pod schodami wewnątrz budynku - żadna ze ścian nie jest ścianą zewnętrzną. Jeśli jednak jest inaczej to taka ściana powinna być ocieplona od zewnątrz. Przemarzania tam nie będzie, może być co najwyżej różnica w temperaturze pomiędzy poziomem "0" a powstałym zagłębieniem. Jeśli zrobisz tam wentylację, np przekucie i jakąś kratkę - będzie działać jak komin i bardzo wychładzać tą część pomieszczenia. Musisz sobie zdawać sprawę , że ciężko będzie zapewnić tam prawidłową cyrkulację powietrza jednak jeśli będziesz trzymał się pewnych zasad i nie będziesz tam trzymał produktów wilgotnych(płody rolne w każdej postaci) jak również nie będzie tam półek czy regałów z tylną ścianką to nic groźnego nie powinno się tam stać (chodzi mi o powstawanie grzyba) Widziałem wiele takich miejsc urządzonych w sposób zapewniający prawidłową eksploatację takich miejsc bez problemów z wilgocią. Ostatnio nawet widziałem tam legowisko dla psa i szafki z przetworami w słoikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz921 14.01.2019 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 sciana na wprost ,jest sciana zewnetrzna. i oczywiscie tam fundament ocieplony jest styrodurem no i bedzie elewacja, czyli rozumiem moga polozyc tynk ponizej tego poziomu zero nie trzeba nic tam kombinowac ? i ocieplac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.01.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Ostatnio nawet widziałem tam legowisko dla psa i szafki z przetworami w słoikach. Biedny pies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts