karbol 15.01.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 WitamPlanuję w tym roku wybudować dom parterowy o łączne powierzchni 105m2 z dachem dwuspadowym ( wymiary domu 9,5 x 14 m). Nad salonem i kuchnią o łącznej powierzchni 40,74m2 chciałbym zrezygnować ze stropu i zastosować widoczne jętki. Dom chcę ocieplić styropianem 20 cm, strop styropianem 20 cm oraz dach w salonie wełną mineralną. Moje pytanie jest takie czy przy zastosowaniu ogrzewania przy pomocy kaloryferów oraz ewentualnego dogrzewania kominkiem zewnętrznym będę miał ciepło w tym pomieszczeniu. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 15.01.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Witam Planuję w tym roku wybudować dom parterowy o łączne powierzchni 105m2 z dachem dwuspadowym ( wymiary domu 9,5 x 14 m). Nad salonem i kuchnią o łącznej powierzchni 40,74m2 chciałbym zrezygnować ze stropu i zastosować widoczne jętki. Dom chcę ocieplić styropianem 20 cm, strop styropianem 20 cm oraz dach w salonie wełną mineralną. Moje pytanie jest takie czy przy zastosowaniu ogrzewania przy pomocy kaloryferów oraz ewentualnego dogrzewania kominkiem zewnętrznym będę miał ciepło w tym pomieszczeniu. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Jak wysokie będą te pomieszczenia, dwie kondygnacje? Grzejniki w takich wysokich pomieszczeniach, to zły pomysł. Oczywiście nagrzejesz ten salon i kuchnię, będziesz potrzebować dużo grzejników, albo wysokiej temperatury dla nich. Tyle, że rozkład temperatur w takim wysokim pomieszczeniu, będziesz miał niekorzystny, zimno w nogi a gorąco pod sufitem i na wysokości głowy, bardzo gorąco. Tego nie zmienisz przy grzejnikach. U siebie mam dwukondygnacyjny salon, około 5,5m wysokości, ogrzewany podłogówką, skutecznie. Normalny projekt OP zakładał ułożenie pętli co 25cm, w związku z wysokością i panelami jako pokrycie, pętle zostały nieco zagęszczone do co 20cm, działa idealnie. Na parterze wszystkie pętle są całkowicie otwarte i zadane temp. utrzymują się, regulacji wymagało piętro. Pewnie w jakiejś mierze z tego powodu, że ciepło bez przeszkód wędruje z parteru na piętro. Ale najważniejsze, ze zadane na parterze 22,5-23oC utrzymują się, a ciepło jest już od podłogi. Przemyśl te grzejniki w wysokim salonie, to nie będzie komfortowe rozwiązanie. Na strop dołożyłbym jeszcze wełny na Twoim miejscu do 30-35cm, te 20cm wygląda nieproporcjonalnie mało do ocieplenia ścian. Tym bardziej w wysokiej części dziennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karbol 15.01.2019 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Będzie to jedna kondygnacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.01.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Koniecznie ogrzewanie podłogowe i bardzo dobre ocieplenie połaci dachu - minimum 30-40cm.W jaki sposób kominek zewnętrzny ma dogrzewać ten salon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karbol 15.01.2019 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Pomieszczenie w szczycie ma mieć maksymalnie 4,5m wysokości.Zewnętrzny kominek chciałem mieć ponieważ mi się podoba oraz do zwykłego dogrzania pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.01.2019 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Zewnętrzny kominek ma dogrzać wspólną ścianą między kominem a salonem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karbol 15.01.2019 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Chodzi mi o tego typu kominek https://allegro.pl/oferta/piec-wolnostojacy-koza-k5-s-5-5-9kw-piecyk-7501947524?reco_id=c1880fa2-18d9-11e9-8638-000af7f64410&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 15.01.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Gdzie ten kominek miałby stać, w salonie czy na dworze, bo piszesz zewnętrzny?Jeśli chcesz często palić w tym kominku ustawionym w salonie, to będzie ciągłe sprzątanie albo bałagan, tego nie unikniesz. Jeśli ustawisz na dworze, to większą częścią energii z tej kozy, będziesz ogrzewał podwórko. Gdzie byś nie ustawił kozę, to będziesz miał potężny mostek termiczny, i zimne miejsce na ścianie, kiedy tylko nie będzie ognia w tym kominku. Więcej strat niż zysku, oszczędności i komfortu ciepła w salonie tym nie zrobisz, gorące powietrze będzie "wisieć" pod wysokim sufitem, niewiele odczujesz zmiany w salonie.Jeśli chcesz komfortu, rób OP na całym salonie bez grzejnika i zewnętrznej kozy, każde inne rozwiązanie stworzy Ci problem, będziesz miał zimno przy podłodze i gorąco pod wysokim sufitem. Konieczne też docieplenie stropu, do 30-40cm, przy 20cm będzie się odczuwalnie wychładzać.Choć oczywiście to Twój dom i Twoje decyzje, zrobisz jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.01.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 To nie jest kominek zewnętrzny.To jest zwykły kominek - koza.W założeniach ustawiany jest wewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 16.01.2019 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Kto to wie, ludzie mają przeróżne pomysły, skoro pisze zewnętrzny... tak się domyślam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.01.2019 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Może być kominek ustawiony na zewnątrz ale z wewnętrznym kominem stalowym.I ten komin będzie "grzał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts