bajzi 15.10.2004 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 kocham promile - zwłaszcza moje!!!! oby to był promil, a nie procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 15.10.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Niemożliwe, żeby kataster "wszedł" wcześniej niż rzeczoznawcy majątkowi wycenią nieruchomości typowe jako punkty odniesienia dla wyceny masowej, a muszą wyceniać co najmniej po dwie-trzy w każdej strefie wydzielonej w mPZP w każdej gminie. Problemem tu nie jest nawet liczba rzeczoznawców czy ilość pracy przy tym, ile fakt, że koszty tej wyceny ponosi samorząd terytorialny, a nawet uchwalenie kolejnego mPZP przekracza możliwości finansowe niejednej gminy. A rzeczoznawcy mają juz od niedawna działający nieźle zorganizowany samorząd zawodowy i cena dumpingowa nie wchodzi w grę, wszystko zresztą musi być jawne, bo rzeczoznawca będzie wybierany w przetargu ogłoszonym zgodnie z zasadami Ustawy o Zamówieniach Publicznych. Oczywiście, mogą być na to jakieś eurodotacje, ale raczej nie spodziewałbym się miliardowych sum. A dopóki wszyscy i wszędzie nie skończą tych wycen, a urzędnicy - opracowywania cenników taksacyjnych na ich podstawie (a jeszcze centrala w Warszawie będzie musiała jak zwykle przejrzeć wyniki ich szacunków i według swego widzimisię tym dodać, tamtym ująć i całość zatwierdzić) to ustawodawca nie może wprowadzić powszechnego podatku. Tak że dla mnie 2-3 lata to zupełna fikcja - raczej około dziesięciu. Wysokość podatku raczej też, tak jak pisze kardan, będzie najdotkliwsza dla średniaków a zwłaszcza będzie on ściągany pilnie z nieruchomości dochodowych (strefy produkcyjne i usługowe, ew. mieszkaniowo-usługowe), mieszkaniówka będzie prawdopodobnie do pewnej wartości nieruchomości / wielkości areału działki zwolniona z części lub całości tego podatku albo rzeczywiście będzie on ustawiony na poziomie jakichś niskich promili i wtedy już bez ulg i zwolnień, dla uproszczenia systemu. Pozdrawiam -Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 15.10.2004 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 no cóż, biorąc pod uwagę, że plany miejscowe miały być gotowe do końca zeszłego roku, a tu po nich ani widu, ani słychu, mam nadzieję, że z katastrem też się będą grzebać. chociaż wizja dodatkowej kasy - wcale niemałej - może niektóre posunięcia drastycznie przyśpieszyć, zgodnie, czy niezgodnie z prawem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardan 15.10.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 nie bedzie za 2-3 lata choćby z prostego powodu - technicznie nie jest to mozliwe - poczytajcie mój post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 15.10.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Jeżeli podatek ten będzie większy od 1% to stawiam kosę na sztorc i wychodzę na ulicę. A w nocy z siekierą na ganku będę siedział aby odrąbać łapy tym co sięgną po moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 15.10.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Otóż to. A ja nie mam kosy jak Uller a kosiarka to chyba nie będzie to, ale wezmę zza łóżka treningowy kiścień (taki morgensztern tylko z końcówką nieco bardziej soft). I to jest dla naszych politykierów najważniejszy argument. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 15.10.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Ktoś wcześniej napisał że podatek katastralny to najsprawiedliwszy podatek lub coś w tym rodzaju to ja się pytam czy nagrodą za moje wyrzeczenia jest podatek a dla kolesia który dobrze się bawi lub bawił świadczenie socjalne ? Mam w głębokim poważaniu zasady solidaryzmu społecznego i tym podobne dyrdymały bo jak jakiś polityk chce sobie kupić poparcie to bardzo proszę ale nie za moje pieniądze niech sam trochę pozapieprze i zarobi wtedy będzie miał prawo do dysponowania tymi środkami od moich wara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 15.10.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Kataster nie wejdzie z prostej przyczyny - na wsiach jest mnostwo biednych ludzi posiadajacych wielkie domy, ktorych kataster pozbawilby srodkow do zycia. Stad jego wejscie nie odbedzie sie w najblizszych latach na pewno. Oj, naiwny, naiwny... Ty naprawdę myślisz, że w tym kraju ktokolwiek interesuje się losem szarych ludzi ?... A skoro kataster ma być procentem/promilem wartości nieruchomości, to pozdrawiam serdecznie wszystkich posiadaczy rekuperatorów, odkurzaczy centralnych, alternatywnych źródeł energii itp. bajerów. I łączę się z nimi w bólu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.10.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Zwoła się przez Forum kupę luda. Zawiąże się stowarzyszenie i pójdzie się na Wiejską z pokojową manifestacją. Kto chce będzie mógł wziąć materiały budowlane różnej maści.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 15.10.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Z tego co pamiętam to np.: w Niemczech płaci się 0,5% od 50% wartości domu. Więc już nie jest tak źle. Znając naszych polityków to oni sobie prywatnie podatku nie podniosą i to długo - bo chałupy też mają i owszem. Nie podcina się gałęzi na której się siedzi najdłużej jak można. A z drugiej strony - najwyżej nie płacić. I co? Wyrzcuą Cię z Twojego domu? Nie. Wpiszą do hipoteki. Trudno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 15.10.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Ech, walerianie35 !... Przecież i tak ze 75% tego co tak naprawdę wypracujesz, służy do utrzymania rozmaitych rządowych i prywatnych nierobów... Policz nie tylko jawnie płacone podatki, ale wszelkie narzuty, akcyzy i inne takie. Może wyjdzie i więcej niż 75%? No ale przy przekroczeniu pewnej granicy to już rzeczywiście jak sugeruje kroyena tylko cegiełki pójdą w ruch (wygodniej połóweczki albo 3/4). Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 15.10.2004 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 ludzie!!! maskujcie anemostaty , gniazdka ocetu(centralny odkurzacz)asparagusem!!, a ogniwa baterii słonecznych w krzaki!! wykonać!! przejdźmy na świeczki, bo może to też podniesie wartość domu. ciekawe, czy dostanę ulgę z powodu szamba (tego domowego, nie ustrojowego). chyba przeniosę się do kraju trzeciego świata: tam ciepło, a kierowca autobusu wie wszystko (serio). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 15.10.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 z założenia podatek kastralny je słuszny, jednak nadal twierdze, iż będą pewne luki i będzie można zaniżyć wartość swego domu, bo co z tymi biednymi ludzmi, którzy budowali domy pokoleniowo. Natomiast myślę iż zawód rzeczoznawca będzie poszukiwany, wiec to zawód przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.10.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 bajzi możesz na barkę i masz Dom bez granic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 15.10.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Właśnie policzyłem i uświadomiłem sobie jak skutecznie miernoty rządowe mnie ograniczają. Pomyśleć tylko co można byłoby zrobić gdyby ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.10.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 A i żeby nie było bo facjatę ujawniłem. Wyraźnie napisałem o pokojowej manifestacji, więc organizator nie może zapewnić odpowiednie władze stolicy, że w celach pokazowych nie zostaną zabrane przez uczestników próbki materiałów obłozonych VATem, z jakich przyszło w kraju naszym budować. Andrzeju ponieważ podżeganie do zamieszek jest karalne w tym kraju, chciałbym żebyś potwierdził, iż planujesz unosić tylko te połóweczki i 3/4 nad głowę w celach pokazowych, no ewentualnie na życzenie przedstawicieli drugiej strony można by materiały owe przybliżać znacznie. A i żeby się nikomu połoweczki źle nie kojarzyły. Żadnych Służb i prowokacji z alkoholem, itp... No normalnie klub AA, Anonimowego Abstynenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 15.10.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Przepisze dom na tesciowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 15.10.2004 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 nie wiem, czy dyskusja potoczyła się w dobrym kierunku, czy w celach obrończych reagujemy żartem. oby nie okazał się to być śmiech przez łzy, bo nie ten się śmieje, kto śmieje się ostatni, ale ten, co ma na to wpływ, a maluczcy brodzą w ciemnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 15.10.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Zakładam, że większy problem będą mieli wszyscy moi sąsiedzi którzy w ogóle kasy nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 15.10.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Bajzi - a nad czym tu radzic? Jak bedzie kataster, bedziem placic. Ja tak robie z ogrzewaniem - odkladam w miesiacach letnich po 250-300 Pln wiec jak mam zaplacic 3.000 za ogrzewanie, to wyciągam zaskórniak i place. I boli tylko troche. Kataster moze nam wspanialomyslnie rozlożą na raty - i będzie 500.- na miesiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts