Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a co zrobicie jak wejdzie podatek katastralny?

bajzi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niemożliwe, żeby kataster "wszedł" wcześniej niż rzeczoznawcy majątkowi wycenią nieruchomości typowe jako punkty odniesienia dla wyceny masowej, a muszą wyceniać co najmniej po dwie-trzy w każdej strefie wydzielonej w mPZP w każdej gminie. Problemem tu nie jest nawet liczba rzeczoznawców czy ilość pracy przy tym, ile fakt, że koszty tej wyceny ponosi samorząd terytorialny, a nawet uchwalenie kolejnego mPZP przekracza możliwości finansowe niejednej gminy. A rzeczoznawcy mają juz od niedawna działający nieźle zorganizowany samorząd zawodowy i cena dumpingowa nie wchodzi w grę, wszystko zresztą musi być jawne, bo rzeczoznawca będzie wybierany w przetargu ogłoszonym zgodnie z zasadami Ustawy o Zamówieniach Publicznych. Oczywiście, mogą być na to jakieś eurodotacje, ale raczej nie spodziewałbym się miliardowych sum. A dopóki wszyscy i wszędzie nie skończą tych wycen, a urzędnicy - opracowywania cenników taksacyjnych na ich podstawie (a jeszcze centrala w Warszawie będzie musiała jak zwykle przejrzeć wyniki ich szacunków i według swego widzimisię tym dodać, tamtym ująć i całość zatwierdzić) to ustawodawca nie może wprowadzić powszechnego podatku. Tak że dla mnie 2-3 lata to zupełna fikcja - raczej około dziesięciu. Wysokość podatku raczej też, tak jak pisze kardan, będzie najdotkliwsza dla średniaków a zwłaszcza będzie on ściągany pilnie z nieruchomości dochodowych (strefy produkcyjne i usługowe, ew. mieszkaniowo-usługowe), mieszkaniówka będzie prawdopodobnie do pewnej wartości nieruchomości / wielkości areału działki zwolniona z części lub całości tego podatku albo rzeczywiście będzie on ustawiony na poziomie jakichś niskich promili i wtedy już bez ulg i zwolnień, dla uproszczenia systemu.

Pozdrawiam -

Andrzej (Trach)

no cóż, biorąc pod uwagę, że plany miejscowe miały być gotowe do końca zeszłego roku, a tu po nich ani widu, ani słychu, mam nadzieję, że z katastrem też się będą grzebać. chociaż wizja dodatkowej kasy - wcale niemałej - może niektóre posunięcia drastycznie przyśpieszyć, zgodnie, czy niezgodnie z prawem....

Ktoś wcześniej napisał że podatek katastralny to najsprawiedliwszy podatek lub coś w tym rodzaju to ja się pytam czy nagrodą za moje wyrzeczenia jest podatek a dla kolesia który dobrze się bawi lub bawił świadczenie socjalne ? Mam w głębokim poważaniu zasady solidaryzmu społecznego i tym podobne dyrdymały bo jak jakiś polityk chce sobie kupić poparcie to bardzo proszę ale nie za moje pieniądze niech sam trochę pozapieprze i zarobi wtedy będzie miał prawo do dysponowania tymi środkami od moich wara.

Kataster nie wejdzie z prostej przyczyny - na wsiach jest mnostwo biednych ludzi posiadajacych wielkie domy, ktorych kataster pozbawilby srodkow do zycia. Stad jego wejscie nie odbedzie sie w najblizszych latach na pewno.

Oj, naiwny, naiwny... Ty naprawdę myślisz, że w tym kraju ktokolwiek interesuje się losem szarych ludzi ?...

A skoro kataster ma być procentem/promilem wartości nieruchomości, to pozdrawiam serdecznie wszystkich posiadaczy rekuperatorów, odkurzaczy centralnych, alternatywnych źródeł energii itp. bajerów. I łączę się z nimi w bólu...

Z tego co pamiętam to np.: w Niemczech płaci się 0,5% od 50% wartości domu. Więc już nie jest tak źle. Znając naszych polityków to oni sobie prywatnie podatku nie podniosą i to długo - bo chałupy też mają i owszem. Nie podcina się gałęzi na której się siedzi najdłużej jak można.

A z drugiej strony - najwyżej nie płacić. I co? Wyrzcuą Cię z Twojego domu? Nie. Wpiszą do hipoteki. Trudno. :D

Pozdrawiam

Ech, walerianie35 !...

Przecież i tak ze 75% tego co tak naprawdę wypracujesz, służy do utrzymania rozmaitych rządowych i prywatnych nierobów... Policz nie tylko jawnie płacone podatki, ale wszelkie narzuty, akcyzy i inne takie. Może wyjdzie i więcej niż 75%?

No ale przy przekroczeniu pewnej granicy to już rzeczywiście jak sugeruje kroyena tylko cegiełki pójdą w ruch (wygodniej połóweczki albo 3/4).

Andrzej (Trach)

ludzie!!! maskujcie anemostaty , gniazdka ocetu(centralny odkurzacz)asparagusem!!, a ogniwa baterii słonecznych w krzaki!! wykonać!! przejdźmy na świeczki, bo może to też podniesie wartość domu. ciekawe, czy dostanę ulgę z powodu szamba (tego domowego, nie ustrojowego). chyba przeniosę się do kraju trzeciego świata: tam ciepło, a kierowca autobusu wie wszystko (serio).

z założenia podatek kastralny je słuszny, jednak nadal twierdze, iż będą pewne luki i będzie można zaniżyć wartość swego domu, bo co z tymi biednymi ludzmi, którzy budowali domy pokoleniowo. Natomiast myślę iż zawód rzeczoznawca będzie poszukiwany, wiec to zawód przyszłości.

A i żeby nie było bo facjatę ujawniłem. Wyraźnie napisałem o pokojowej manifestacji, więc organizator nie może zapewnić odpowiednie władze stolicy, że w celach pokazowych nie zostaną zabrane przez uczestników próbki materiałów obłozonych VATem, z jakich przyszło w kraju naszym budować.

Andrzeju ponieważ podżeganie do zamieszek jest karalne w tym kraju, chciałbym żebyś potwierdził, iż planujesz unosić tylko te połóweczki i 3/4 nad głowę w celach pokazowych, no ewentualnie na życzenie przedstawicieli drugiej strony można by materiały owe przybliżać znacznie. :roll:

A i żeby się nikomu połoweczki źle nie kojarzyły. Żadnych Służb i prowokacji z alkoholem, itp... No normalnie klub AA, Anonimowego Abstynenta. 8)

Bajzi - a nad czym tu radzic? Jak bedzie kataster, bedziem placic. Ja tak robie z ogrzewaniem - odkladam w miesiacach letnich po 250-300 Pln wiec jak mam zaplacic 3.000 za ogrzewanie, to wyciągam zaskórniak i place. I boli tylko troche. Kataster moze nam wspanialomyslnie rozlożą na raty - i będzie 500.- na miesiac.