Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewka betonowa, ogrzewanie podłogowe

luk4sh88

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

w załączenie zdjęcie projektu posadzki.

mam stropian 2x6 cm, potem wylewka 4 cm.

Mam zamiar zrobic ogrzewanie podłogowe, I moje pytania są następujące.

jaka minimalna musi być grubosc stropianu ? oraz wylewski (jastrychu)?

Czy w takim przypadku jak mam po 6 cm styrpian później pójdzie ogrzewanie podłogowe a potem jastrych nie będzie za mało ??

Jaki polecacie styropian w moim przypadku ??

posadzka nr 1.jpg

Moim zdaniem styropianu na gruncie jest trochę za mało. Jeśli ogrzewanie w domu będzie oparte na podłogówce to i grubość jastrychu jest zbyt cienka, standardowa grubość to min. 7-8 cm jastrychu. U mnie na gruncie jest 17 cm ryflowanego styropianu o współczynniku 0,031. Jastrych od 10 do 12 cm.

Witam Serdecznie,

w załączenie zdjęcie projektu posadzki.

mam stropian 2x6 cm, potem wylewka 4 cm.

Mam zamiar zrobic ogrzewanie podłogowe, I moje pytania są następujące.

jaka minimalna musi być grubosc stropianu ? oraz wylewski (jastrychu)?

Czy w takim przypadku jak mam po 6 cm styrpian później pójdzie ogrzewanie podłogowe a potem jastrych nie będzie za mało ??

Jaki polecacie styropian w moim przypadku ??

Dziwny projekt - zalecane grubości wylewek to min. 4,5cm nad rurkami przy cementowej i 3,5 nad rurkami przy anhydrycie.

Styropian...im więcej tym lepiej uwzględniając finanse i zdrowy rozsądek...a to każdy ma inaczej ;)

12cm styro to w tej chwili jest mało. Spełnia to wymogi z 2017? Jak nie wylałeś chudziaka to daj 20cm styro i z 7 cm wylewki z podłogówką.

Zapewne WT2017 spełnia. Ja mam w projekcie 10cm w podłodze, 20cm waty na stropie i 17cm grafitu na ściany.

My zazwyczaj robimy minimum 14cm na dole np. 2 warstwy po 7cm lub trochę więcej np. 3 warstwy po 5cm lub więcej o ile miejsca jest wystarczająco, dodatkowo 5-6cm na piętrze, do tego przy podłogówce wylewka anhydrytowa 5cm, a jak jest mocno krzywy chudziak to pod styropian dajemy jako warstwę wyrównawczą pianobeton, po to, żeby wylewka miała praktycznie jednakową grubość na całości budynku, a nie w jednym miejscu 5, a w drugim 8 - to się mija z celem.

• 2 years później...