Owczar 25.01.2020 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 W dzisiejszych czasach, gdy jesteśmy tak uzależnieni od prądu, tak czy inaczej wstawię agregat 3 fazowy min 6kw z AVR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 25.01.2020 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 W dzisiejszych czasach, gdy jesteśmy tak uzależnieni od prądu, tak czy inaczej wstawię agregat 3 fazowy min 6kw z AVR. No i beczółkę ze 200L z paliwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.01.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Zużycie paliwa przy 75% około 2l/h. Ile dni miałoby tego prądu nie być? A co robią posiadacze kotłów gazowych jak nie ma prądu? Pompki obiegowe pędzą siła mięśni? Ile z tych osób ma UPS żeby choć przez kilkanaście godzin zapewnić pracę urządzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 25.01.2020 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 A jak prądu zabraknie? W wiaderku przyniesiesz z lasu? Nierzadko -zwłaszcza na wsi są po wichurach przerwy 2-3dni bez prądu. Jak pompa wysiądzie albo cokolwiek innego ale jest prąd -to można ogrzać dom zwykłymi grzejnikami elektryczymi -luksusu nie ma, ale przeżyć można. Bez prądu dobry jest kominek tradycyjny lub gazowy. Mowa była o awarii pompy, a nie braku prądu a kominek też jest więc w wiaderku z lasu również można przynieść energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.01.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Większość pomp PW posiada grzałki, które pracują w razie awarii agregatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 25.01.2020 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Chciałbym się podłączyć pod temat. Jestem na etapie SSZ. Planowałem Gaz ale dostałem informację, że będzie dopiero za 40 miesięcy a myślałem, że max 12. Czekają mnie 3 sezony grzewcze. Mam 2 możliwości ; - w etapie przejściowym tymczasowo prąd i czekamy na gaz, - od razu pompa ciepła. Dom około 250 metrów ( piwnica nieogrzewana, parter, piętro i poddasze może użytkowe ) , całość podłogówka. Wg ciepło właściwe przy temperaturze 25 stopni : -maksymalna moc cieplna 6,6 kw, - zapotrzebowanie roczne na ogrzewania 14 000 kwh, - wskaźnik zapotrzebowania na energię 66 kwh/m2 rocznie ( wg projektu 44 ). - maksymalna moc pompy 11 KW Koszty : elektryczne 8,5 tysiąca rocznie, gaz 3 tysiące rocznie, pompa 2,9 tysiąca rocznie Dodatkowo : Będzie kominek a z uwagi na zwartą budowę może dość istotnie obniżyć koszty ogrzewania. I teraz pytanie czy warto czekać na gaz ? Zakładam różnicę pomiędzy przygotowaniem kotłowni pod gaz oraz pompy ciepła w wysokości 10 tysięcy więc szala przechyla się na pompę ale to tylko obliczenia i pytanie jak to jest w praktyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 25.01.2020 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Chciałbym się podłączyć pod temat. Jestem na etapie SSZ. Planowałem Gaz ale dostałem informację, że będzie dopiero za 40 miesięcy a myślałem, że max 12. Czekają mnie 3 sezony grzewcze. Mam 2 możliwości ; - w etapie przejściowym tymczasowo prąd i czekamy na gaz, - od razu pompa ciepła. Dom około 250 metrów ( piwnica nieogrzewana, parter, piętro i poddasze może użytkowe ) , całość podłogówka. Wg ciepło właściwe przy temperaturze 25 stopni : -maksymalna moc cieplna 6,6 kw, - zapotrzebowanie roczne na ogrzewania 14 000 kwh, - wskaźnik zapotrzebowania na energię 66 kwh/m2 rocznie ( wg projektu 44 ). - maksymalna moc pompy 11 KW Koszty : elektryczne 8,5 tysiąca rocznie, gaz 3 tysiące rocznie, pompa 2,9 tysiąca rocznie Dodatkowo : Będzie kominek a z uwagi na zwartą budowę może dość istotnie obniżyć koszty ogrzewania. I teraz pytanie czy warto czekać na gaz ? Zakładam różnicę pomiędzy przygotowaniem kotłowni pod gaz oraz pompy ciepła w wysokości 10 tysięcy więc szala przechyla się na pompę ale to tylko obliczenia i pytanie jak to jest w praktyce ? Za różnicę którą wpakujesz w tymczasowy gaz dostaniesz pompę ciepła więc bez sensu. Wstawiasz pompę od razu i całkiem możliwe że wyjdzie Cię sporo taniej niż LPG i potem przejście na ziemny. Te parametry które podałeś wykazują że potrzebujesz małą pompę więc też tanią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 25.01.2020 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Przerabiałem temat. Mam gaz w działce więc wybór był trudniejszy. Ale wybierając gaz policzyłem koszt podłączenia projekt robociznę opłaty za przyłączenie na około 7tys. Kotłownia około 12/15 tys. Bez żadnych super kotłów. Przy pompie nie musiałem robić nic oferty miałem od 19 tys. Do góry. Czyli wychodziło mniej więcej to samo. A jak sobie dorzucę kilka paneli pv to odciążę budżet. Pompa śmiga nawet nie wiem kiedy nie żałuję wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 25.01.2020 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 tylko pytanie czy te obliczenia są ok bo lubię ciepło. Swoją drogą zawsze żyłem w przekonaniu, że pompa ciepła to w kosztach ogrzewania jest tańsza od gazu a tutaj nie ma różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.01.2020 01:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Różnica jest jak robisz gruntową z SFP w okolicy 4 i grzejesz 90% w 2 taryfie. Wtedy wychodzi to zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 26.01.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 W dzisiejszych czasach, gdy jesteśmy tak uzależnieni od prądu, tak czy inaczej wstawię agregat 3 fazowy min 6kw z AVR. Kosmicznie drogie rozwiązanie, w jakiegoś chińczyka szkoda inwestować. Już wolałbym 1F i grzać zwykłą grzałką da około 2kW. na pocieszenie. Wg mnie każdy kominek (na drewno czy gaz) ma tę zaletę -że jest najlepszym backupem dla braku prądu lub awarii PC. Ci który mają gaz -musza mieć dobry UPS z przyłączem do zewnętrzego akumulatora 12V, który w razie potrzeby można doładować u kogoś kto ma w tym czasie prąd lub panele PV ale z możliwością pracy OFF grid czyli odłączone od sieci energetycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 26.01.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Chciałbym się podłączyć pod temat. Jestem na etapie SSZ. Planowałem Gaz ale dostałem informację, że będzie dopiero za 40 miesięcy a myślałem, że max 12. Czekają mnie 3 sezony grzewcze. Mam 2 możliwości ; - w etapie przejściowym tymczasowo prąd i czekamy na gaz, - od razu pompa ciepła. Podczas robienia wylewki dołożyłbym wszędzie (zwłaszcza w istotnych pomieszczeniach) kable grzejne DEVI -koszt ok 2tys zł i grzał w taniej taryfie. Powinno dać radę do czasu przyłącza gazu lub wykonania PC. Potem także można wykorzystać je np do fotowoltaiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.01.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Tanie nie jest ale np pramac cena nie zabija. Prawdę mówiąc nikt w mojej okolicy takiego upsa nie ma. A panele inwertera off grid też prawie nikt nie montuje. Są tylko dobre rozwiązania i te tanie. Niestety nie da się zapewnić planu awaryjnego na wszystko. Taki agregat kupię taniej niż kominek z zabudową i kominem zdecydowanie mówię nie kominkom w nowych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 27.01.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Taki agregat kupię taniej niż kominek z zabudową i kominem zdecydowanie mówię nie kominkom w nowych domach. Co masz do kominków gazowych? Sprawność słaba, ekonomicznie pewnie przez pół co do PC ale nastrój, szybko ciepło i awaryjne grzanie jak prądu nie ma (o ile ktos nie ma zasilacza do gniazdka zamiast 4 plauszków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.01.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Nastrój to kwestia gustu - gazowy takowego jest według mnie pozbawiony. Wymaga komina, zasilania w powietrze, jakiejś zabudowy i przede wszystkim gazu. Raczej wątpię by ktoś podłączał gaz mając PC A zabawa z butlą - taniej i szybciej kupię ten agregat niż wyjdzie całość inwestycji w kominek, który będzie grzał głównie salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 29.01.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Gaz do płyty w kuchni. Każdy kucharz musi mieć płomień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.01.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Gaz do płyty w kuchni. Każdy kucharz musi mieć płomień. No i poopalane syfiaste gary od spodu i patelnie z 3mm narostu takie jak Gesslerka do kosza wywala No i koniecznie pod domem zagazowaną Omegę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.01.2020 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Nie odbiorą domu, jeśli będziesz miał grzanie prądem.Chyba że Ci KB albo ktoś OZC tak zrobi, by wyszło, że kominek to zrównoważy. Co do wyliczeń.Mam 2 znajomych którzy w zeszłym roku robili przyłącze gazowe.Gaz w ulicy.14 tys zł obu wyszło. Mieszkają w różnych miastach.Więc takiego rachunku bym się trzymał.Oboje gotować będą na indukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts