Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System rolet nadstawnych a ciepły montaż

Recommended Posts

Witam,

obecnie jestem na etapie wyboru okien do domku. Otwory w oknach mam poszerzone, tak aby zamontować tam rolety nadstawne - tak poradził mi budowlaniec.... U jednego ze sprzedawców uzyskałem informację, że przy takiego typu roletach montaż ciepły (montaż na folie lub ew. taśmę rozprężną) nie ma sensu. Proponuje on mi, aby zastosować u góry okien poszerzenie systemowe i dopiero zamontować okna z roletami w systemie podtynkowym. Z tego co już teraz wszędzie wyczytałem (niestety dopiero teraz:(), taki system rolet jest chyba bardziej właściwy. Proszę o informację, czy wykonanie takiego poszerzenia systemowego jest stosowane w praktyce i w rzeczywistości faktycznie zmniejszy mostek termiczny w tym miejscu i sensownym będzie zastosowanie wówczas systemu ciepłego montażu. Proszę też o informację, czy teraz koszty za wykonanie takich poszerzeń mają sens odnośnie np. strat ciepła przy roletach nadstawnych.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dzięki za odpowiedź. Chodzi mi o zwykłe poszerzenie, myślałem, że na takie poszerzenie mówi się poszerzenie systemowe, dlatego takiego zwrotu użyłem. Czyli prawidłowo powinno być, że tylko poszerzenie. Też mi się wydaje, że w danej sytuacji najlepiej będzie zastosować to poszerzenie. Czekam na wycenę okien wraz z poszerzeniem i bez, wtedy poznam koszty popełnionych błędów :)