Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

moj projekt to zrobienie zadaszenia tarasu z pozostalych dachowek po remoncie dachu. Zadaszenie jest przylegajace do sciany domu, sciany ktora jest ocieplona styropianem 12 cm.

Wymiary docelowe zadaszenia to 5x5.

I teraz moje pytania co do konstrukcji drewnianej. Jakie rozmiary krokwi, jakie rozmiary stopni? I czy na 2 stopnie po przeciwnej stronie sciany tez da rady przy odpowiednim rozstawieniu? Domyslam sie ze przy 3 bylo by najlepiej.

Jak rozwiazac sytuacje od strony sciany? Najlepiej chcialbym uniknac tutaj tych stopni mocujac tylko belke do sciany na ktorej zamocowane beda krokwie ale czy to wytrzyma?wkoncu ma na tym lezec dachowka ceramiczna, oczywiscie deskiwanie plus folia. jak zamocowac ta belke do sciany? Kotwy chemiczne plus dystanse? W gre nie wchodzi mocowanie na wylot do sciany. Aha jaki rozmiar belek nosnych krokwi.

Chetnie zalaczyl bym zdjecie jak wyglada taras ale jakos nie umiem.

Z gory dzieki za pomoc w podrzuceniu pomyslu co do dachu.

Pawel

https://forum.murator.pl/topic/244428-dach-tarasu/

I teraz moje pytania co do konstrukcji drewnianej. Jakie rozmiary krokwi, jakie rozmiary stopni? I czy na 2 stopnie po przeciwnej stronie sciany tez da rady przy odpowiednim rozstawieniu? Domyslam sie ze przy 3 bylo by najlepiej.

Jak rozwiazac sytuacje od strony sciany? Najlepiej chcialbym uniknac tutaj tych stopni mocujac tylko belke do sciany na ktorej zamocowane beda krokwie ale czy to wytrzyma?wkoncu ma na tym lezec dachowka ceramiczna, oczywiscie deskiwanie plus folia. jak zamocowac ta belke do sciany? Kotwy chemiczne plus dystanse? W gre nie wchodzi mocowanie na wylot do sciany. Aha jaki rozmiar belek nosnych krokwi.

Chetnie zalaczyl bym zdjecie jak wyglada taras ale jakos nie umiem.

l

czytam to i nie wiem o co pytasz............o jakie stopnie? Wymiar krokwi zgodne z projektem. Jak chesz dach powiesić na domu powinno to być w projekcie domu

https://forum.murator.pl/topic/244428-dach-tarasu/#findComment-7638430

Zadnego projektu nie ma, i nie bedzie tzn moge sobie sam zrobic jak bede chcial.

To jest samorobka ze tak powiem.

Zalaczylem zdjecie gdzie ma byc to zadasznie zrobione, aby mozna bylo sobie wyobrazic. Stopnie, nogi, czy podpory dachu, nie wiem jak to fachowo sie nazywa. Jesli dach jednospadowy opiera sie z jednej strony na scianie to z przeciwnej stoi na? slopach?

Ja potrzebuje tylko porady co do przekroju poszczegolnych elemantow konstrukcji dachu: krokwi itp. i sposobu montarzu do sciany ocieplonej styropianem.

https://forum.murator.pl/topic/244428-dach-tarasu/#findComment-7639887