kulfi82 16.01.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Jestem inwestorem, ale pytanie chciałbym skierować stricte do osób stawiających dachy. Czy podczas wyceny jeżeli klient chce aby kominy wykończone zostały struktonitem (wełna kominkowa, OSB itd.) wyceniacie tą robotę jako wykonanie niestandardowe? Czy ten sposób obróbki jest znacznie trudniejszy i bardziej złożony niż tradycyjny klinkier czy gont? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 16.01.2019 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Ten rodzaj obróbki jest nieskomplikowany i dość szybki. Nie stawiam dachów, ale u siebie obłożyłem dwa kominy struktonitem i nie było to naliczane "extra" tylko jak standardowa obróbka kominowa. Co więcej polecam wszystkim taki sposób obróbki, który w moim mniemaniu jest trwalszy i sprawa mniej kłopotu niż popularny klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 16.01.2019 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Tak jest to element dodatkowy i nie jest to standardowa obróbka jak kolega wyżej pisał(być może było to ustalana podczas oględzin dachu i wliczył ten koszt w m2 dachu) . Cena za mały komin zaczyna się od 800zł a kończy nawet do 2000zł.. Samo opierzenie komina jest w cenie w przypadku gdy jest on z klinkieru bądź obłożony styropianem i klejem. Wszystko zależy od umowy. Tak samo jak okna dachowe są dodatkowo płatne, płotki. itp. Na jednym budynku może być 1 komin na innym 5 więc dużo dużo roboty więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 17.01.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Może źle się wyraziłem - płaciłem za obróbkę komina, ale nie była to kwota wyższa, a raczej niższa za tego typu pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 17.01.2019 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 No właśnie ze mną to nie było ustalane. Padło pytanie jak będzie komin wykończony, rzuciłem struktonit i w odpowiedzi dostałem "spoko - jeszcze nie robiliśmy, ale nauczymy się". Wtedy nawet nie pomyślałem czy to standard czy jako ponad standard bo nie znałem ani jednej ani drugiej technologii a jedynie oglądałem już gotowe kominy. Nie chciałbym broń Boże nikogo oszukać, ale też nie chciałbym wyjść na totalnego idio.. Kominy mam dwa 6.7m i 5.7m - wysokość budynku 6.7 (tylko nie wiem jaka jest powierzchnia nad połacią do wykończenia). W umowie widnieje jedynie "wykończenie kominów" - bez szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts