Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam szanowne grono.

Na początku się przedstawię.

Mam na imię Paweł, zamieszkuję wraz z rodziną w domu jednorodzinnym parterowym o pow. 110 m2 ( w domu 3 pokoje ogrzewane kaloryferami a reszta domu to ogrzewanie podłogowe). Dom zamieszkujemy od ponad 2 lat. Wiele w domu wykonałem sam (taki bohater swojego domu :), a co ) ale jednej rzeczy okiełznać nie mogę. I to od początku zamieszkania czyli od pierwszej zimy.

A teraz do rzeczy.

Pacjentem jest piec DEFRO Komfort Eko 15, sterownik K1v2.

Od tych ponad 2 lat nie mogę sobie z nim poradzić w okresie grzewczym - jesień, zima i wczesna wiosna. Na początku myślałem, że pozostawianie węgla niedopalonego to coś co może się zdarzyć (laik byłem w tym temacie bo wcześniej używaliśmy zwykłego pieca). Ale jak zacząłem kombinować z komputerem to tak kombinuję już trzecią zimę. W czym jest problem, co robię nie tak???

Przyuważyłem przy spalaniu, że o ile od strony dmuchawy węgiel (ekogroszek) spala się dobrze i fajnie to od strony drzwiczek węgiel się nie dopala i gdy piec dopycha kolejną partię węgla, ten nie dopalony spada w dół na popielnicę. Od 2 dni (przy MOICH nowych nastawach) tak jakby ekogroszek się spiekał i łączy się w większe bryły natomiast wcześniej nie dopalał się i na popielnicę spadały pojedyncze bryłki węgla. Ekogroszek zakupuję luzem, ponoć najlepszy jaki ma sprzedawca, zresztą też nie tani więc chyba prawda :lol2:

Nastawy jakie obecnie posiadam to:

Priorytet bojlera

Temperatura kotła zadana - 60

Temperatura bojlera zadana - 50

Czas podawania - 9 s

Przerwa podawania - 180 s

Siła nadmuchu - 43 bieg

Histereza kotła - 3 st

Histereza CWU - 2 st

Praca podtrzymania - 5 s

Przerwa podtrzymania - 24 min

Wentylator w podtrzymaniu - czas pracy 10 s, czas przerwy 4 min

Jak trzeba będzie jeszcze jakiś danych to dajcie znać, postaram się je odnaleźć i wstawić. Jak trzeba będzie foty to też dajcie znać.

Nie wiem czy dmuchawa powinna dmuchać tylko od strony wentylatora czy w palenisku powinna dmuchać ze wszystkich stron. Może tu jest problem, że nie spala całości węgla i od drzwiczek węgiel się nie dopala?

Troszkę mnie już ten piec nauczył (pokory, hehe) ale ja uważam, że nadal jestem w temacie zielony, więc oszczędźcie mnie i nie karćcie za bardzo jeśli nie zrobiłem czegoś banalnego lub niezgodnego ze sztuką :cool:

Pozdrawiam serdecznie.

Paweł

https://forum.murator.pl/topic/244450-kocio%C5%82-defro-komfort-eko-15-nie-spala-do-ko%C5%84ca-w%C4%99gla/

Dzięki Gieniu za zainteresowanie , uf, już myślałem, że echo będzie w temacie :-)

Zdjęcia niedopalonego węgla wrzucę jutro bo dziś po pracy czyściłem piec i od wczoraj prawie całe wiaderko się nazbierało. Zresztą wczoraj po dobie czasu też wytargałem wiaderko.

Ogólnie teraz kocioł dochodzi do zadanej temp. ale kilka dni wcześniej wygasło mi w piecu w nocy gdyż prawdopodobnie nie dobiło do zadanej. Wtedy miałem chyba czas podawania na 7 i przerwę w podawaniu na 190 lub 200 s. To tak co pamiętam. Fakt, wtedy zostawiał mniej tych niedopalonych kawałków węgla ale bardzo ciężko dobijał do zadanej temp.

Teraz dochodzi do zadanej w miarę szybko, nie jestem w stanie opisać czasowo ale jutro po pracy postaram się to zmierzyć. Może uda mi się to zrobić jeszcze dzisiaj na wieczór.

Przebija temp. zadaną tak ze 2-3 st.

W podtrzymaniu myślę, że stoi w nocy oraz do naszego powrotu z pracy. Czyli jakieś 16h.

A pytałem we wcześniejszym poście o dmuchawę. Czy ona ma dmuchać tylko z jednej strony czy też w koło?

Dzisiaj zmniejszyłem czas podawania na 8 s ale czy dobrze zrobiłem okaże się rano czy mi nie wygaśnie kocioł :(

Pozdrawiam.

Paweł

No to przerwy w podawaniu nie umiesz zwiekszyć i ciut powietrza zmniejszyć ? nawet podzielić czas podawania i czas przerwy na 3 cykle , to wszystko sie da , np w moim palniku max mocy to 18 sek podawania na 42 sek przerwy a ja mam to podzielone na 3 razy , 6 sek podawania oraz 24 sek przerwy no i praca w pis czy automacie jak zwali tak zwali ale wszystko da sie ustawić , ja mogę spalać z sukcesem ekogroszek zrobiony z wegla silnie koksującego typ 34,2 na sypki popiół bez spieków i tp

Jaki tam masz palnik ? - marka. typ.

W każdym razie pierwsze co należy zrobić to dla pewności wyczyścić i uszczelnić palnik - bo być może jest trochę przytkany (kanały nadmuchowe) albo rozszczelniony i stąd mogą być problemy. Ja swój palnik fajkowy Pancerpola czyszczę co roku tak http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html

W moim palniku nadmuch jest dookoła retorty w dwóch rzędach.

Edytowane przez czp01

Krzychu, przerwę w podawaniu zmniejszałem już na wiele sposobów. A o zmniejszenie powietrza chodzi Ci o wentylator? Teraz jest na 43 ale było (zanim zacząłem nim się bawić) na 38. Sorki ale co znaczy "pis"? Nie ogarniam jeszcze skrótów :-(

Wykonałem zdjęcia wyczyszczonego wcześniej popiołu oraz samego palnika ale jakoś na forum nie mogę ich wstawić :bash:

Może są za duże. Jutro po pracy posiedzę przy ich wstawieniu.

Jeszcze jedno, temperatura w baniaku po wieczornej kąpieli spadła do 33 st i wróciła do zadanej temperatury 50 st po jakieś 1,5 h. Szybko czy zdecydowanie za wolno?

Pozdrawiam.

Paweł

Jak to w podtrzymaniu jest 16 godzin?

Też mam komfort eko 15 kW. I proporcje tez mam 1:20.

Nastawy mam takie:

podawanie 2s

przerwa 39s

nadmuch 26%

histereza 2° (miałem też 1°)

Jedna pompa w obiegu, pracuje ciągle, na grzejnikach termostaty.

Też mam tak że w jednym miejscu dmucha bardziej tak że nawet wydmuchuje dziury w kopczyku, a po przeciwnej przerzuca niespalony wegielek. Rozbierałem palnik ( zwykła fajka), czyściłem, i poskładałem na silikonie chociaż oryginalnie jest tam sznur uszczelniający. I co? I nic.

Doszedłem do tego że jeśli eko jest drobniejszy to lepiej tzn. równiej sie spala na palniku. Jeśli jest grubszy i bez deka miału to wypala krater w jednym miejscu.

Gieniu, Tobie pompa jedna chodzi non stop ale ja mam ustawiony priorytet bojlera więc gdy spadnie temperatura na baniaku to automatycznie odcina pompę na grzejniki a załącza się na bojler. Przynajmniej ja tak to rozumuję. Mylę się? A Ty masz ustawione pompy równolegle?

Tak, na podtrzymaniu 16 h, jeśli o to samo nam chodzi. A chodzi mi o to, że gdy nikt nie używa ciepłej wody do mycia piec pompuje wodę na grzejniki (i podłogówkę). I tak jest właśnie około 16 h. W nocy i gdy jesteśmy w pracy/ szkole. Czy o tym samym mówimy?

Pytanie techniczne. Jak wstawić foty na forum bo gdy wybieram plik w kompa to nie chce mi go załadować. O co chodzi?

Gieniu, co masz na myśli pisząc, że masz proporcje 1:20? Jestem zielony więc wytłumacz mi to, proszę, łopatologicznie.

Link, który posłałeś jest zaje...sty. Sorki, nie mogłem się oprzeć. Teraz wiem jak to wszystko wygląda i jak tam się do tego zabrać. A przy pierwszym rozbieraniu paleniska/retorty jest tam silikon czy sznur?

A czy ja sam mogę wykonywać takie naprawy/czyszczenia pieca? Nie tracę w jakiś sposób gwarancji?

Uff, udało mi się je zmniejszyć i wstawić na forum. Niestety straciły troszkę na jakości. Zaraz postaram się jeszcze wykonać i wstawić zdjęcie ile wysypało z paleniska przez około 1,5 doby.

Jak widać na pierwszym zdjęciu z prawej strony znajduje się węgiel, który właśnie się nie dopala. Z lewej pracuje dmuchawa więc widać sam popiół.

20190119_095723 — kopia.jpg

I widok na palenisko od strony otwartych drzwiczek. Ewidentnie po prawej stronie węgiel się nie spala i widać to było na fotce ile się zebrało pod spodem niespalonego węgla. Wszystko na prawiźnie.

20190119_095206 — kopia.jpg

I zdjęcie z przedwczoraj po wyczyszczeniu pieca. Widoczne większe spieki. PO odjęciu jednej sekundy od czasu podawania ewidentnie zmniejszyły się ilości spieków.

Dzięki za wszelkie info w tej sprawie.

Czy ja po wyczyszczeniu retorty mogę ponownie użyć sznura, który obecnie się tam znajduje czy już go usunąć i muszę dać nowy silikon?

Pozdrawiam.

Paweł

P.S.

Sorrki za natłok informacji i fotek ale chciałbym jak najrzetelniej przedstawić problem a nie ciągnąć go w nieskończoność i denerwować Was oraz siebie :rolleyes: