nowydom2 16.01.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 witam buduje dom 165m2 https://www.homekoncept.com.pl/produkt/projekt-domu-homekoncept-02-g2/ bardzo duze okna co prawda trzy szybowe ale pewniespore ubytki w energi , ocieplanie sciany 15cm styropianu tego drozszego poddasze 30cm i od podlogi 20cm , znajomy ze swoich chyba mako konkretnych obliczen wyliczyl mi pompe ciepla 10kw firmy atlantic , dal mi bardzo dpbry upus bo wyniesie mnie okolo 20tys https://onninen.pl/pl-PL/pompa-ciepla-powietrze-woda-extensa-duo-ai-10-kw-z-mozliwoscia-sterowania-przy-uzyciu-aplikacji-cozytouch-526229-atlantic,CFL742 czy moze mi ktos powiedziec na temat tej pompy ,czy moze ktos mi odplatnie obliczyc zapotrzebowanie na energie cieplna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.01.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Bardzo dobra Pompa za doskonałą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oletomada 17.01.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Ja mam pompę atlantica 10kw. Dom 120 m2. Ja za swoją dałem trochę wiecej. Fajny domek ten z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowydom2 17.01.2019 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Pompa pewnie dobra ale czy wystarczy na taki dom i z takimi oknami ? Duże straty ciepła , inna firma zaprojektowała mi instalacje z pompa innej firmy ale 14kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 18.01.2019 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Pompa pewnie dobra ale czy wystarczy na taki dom i z takimi oknami ? Duże straty ciepła , inna firma zaprojektowała mi instalacje z pompa innej firmy ale 14kw Przy 10kW na 100% nie zamarzniesz i w domu będzie ciepło, kwestia tylko przy jakiej temperaturze będą musiały właczyć się grzałki jak mocno pomóc. dla temp -7/35 moc 7,5kW COP 2,35 -7/55 moc 6,7 COP 1,74 dla temp -10/35 moc 7 kW COP 2.16 -10/55 moc 5.9 COP 1,44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.01.2019 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Pompa wystarczy , a dodatkowo zamontuj klimatyzator .Jeżeli te okna nie są na północ to na pewno się przyda . A jak zamontujesz klimę to bedzie moża grzać .Będą tak naprawde dwie pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.01.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Pompa wystarczy , a dodatkowo zamontuj klimatyzator .Jeżeli te okna nie są na północ to na pewno się przyda . A jak zamontujesz klimę to bedzie moża grzać .Będą tak naprawde dwie pompy ciepła Brawo ty. Jako wsparcie rewersyjnej pompy ciepła w skrajnych warunkach polecasz gościowi kolejną pompę ciepła? Chyba jesteś najlepszym klientem swojej lokalnej hurtowni. Pompa 10 kW z grzałkami 6 kW a wy tu jeszcze mydlicie gościowi oczy, że mu coś zimą braknie. nowydom2 - zrób solidne OZC, by potwierdzić że te 10 kW wystarczy. Raczej na pewno pomyśl o klimakonwektorze do chłodzenia latem tych pomieszczeń z dużymi przeszkleniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.01.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Brawo ty. Jako wsparcie rewersyjnej pompy ciepła w skrajnych warunkach polecasz gościowi kolejną pompę ciepła? Chyba jesteś najlepszym klientem swojej lokalnej hurtowni. Pompa 10 kW z grzałkami 6 kW a wy tu jeszcze mydlicie gościowi oczy, że mu coś zimą braknie. nowydom2 - zrób solidne OZC, by potwierdzić że te 10 kW wystarczy. Raczej na pewno pomyśl o klimakonwektorze do chłodzenia latem tych pomieszczeń z dużymi przeszkleniami. Piszesz głupoty Wykonanie instalacji chłodniczej do pompy ciepła ( izolacja i klimakonwektory ) jest droższe od klimatyzatora. Nie rozumiem skąd te oskarżenia . Policz to zrozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowydom2 18.01.2019 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 diekuje za odpowiedz , czy wiecie kota na forum moe zrobic oczywiscie a oplata wyniczenie ozc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.01.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 diekuje za odpowiedz , czy wiecie kota na forum moe zrobic oczywiscie a oplata wyniczenie ozc ? Szukaj usera: asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.01.2019 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Piszesz głupoty Wykonanie instalacji chłodniczej do pompy ciepła ( izolacja i klimakonwektory ) jest droższe od klimatyzatora. Nie rozumiem skąd te oskarżenia . Policz to zrozumiesz. Naprawdę żyjesz w przekonaniu, że ktoś kto wydaje 40 tys na instalację w domu na piedestale stawia rozwiązanie TAŃSZE ? Jest jeszcze masa użytkowników, którzy za te pieniądze woleli by rozwiązanie komfortowe/bezobsługowe/estetyczne itd. A jak ktoś będzie chciał chłodzić 2 poziomy, to mu zaproponujesz 3 jednostki? Bo to też może być TAŃSZE. Magiczne słowo, dzięki któremu niektórym przestają przeszkadzać 3 jednostki wentylatorowe na zewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.01.2019 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 nowydom2 - zrób solidne OZC, by potwierdzić że te 10 kW wystarczy. Raczej na pewno pomyśl o klimakonwektorze do chłodzenia latem tych pomieszczeń z dużymi przeszkleniami. do autora wątku - tego się trzymaj Do celów poglądowych, możesz skorzystać z kalkulatora http://cieplowlasciwie.pl/ a malkontentami się nie przejmuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.01.2019 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Naprawdę żyjesz w przekonaniu, że ktoś kto wydaje 40 tys na instalację w domu na piedestale stawia rozwiązanie TAŃSZE ? Jest jeszcze masa użytkowników, którzy za te pieniądze woleli by rozwiązanie komfortowe/bezobsługowe/estetyczne itd. . Aleś się uczepił . Przecież to sugestia , . Widziałem jakie problemy występują w pompach i instalacjach pracujących na chłodzenie. To jest moje doświadczenie . Ty zarzucasz mi jakieś dziwne spiski z hurtownią i że proponuję TAŃSZE . (dziwna sprzeczność) Sam proponujesz jeden klimakonwektor do chłodzenia. A zastosujesz je w sypialniach do grzania i chłodzenia czy tylko do chłodzenia ( wentylatory). Spróbuj popatrzeć na świat inaczej . Edytowane 19 Stycznia 2019 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts