stejan 17.01.2019 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 cześć,dostałem dobrą ofertę na piechttps://www.cieplykacik.pl/127-introcondens-whbs-14-c.htmluważacie, że moc minimalna"nominalny zakres mocy cieplnej przy 50/30 °C** *3,7 do 14,6 kW"jest zbyt duża do takiego domuhttp://cieplowlasciwie.pl/wynik/4v2x?Porównuję go do*https://sklep.jarbud.opole.pl/pl/p/BUDERUS-LOGAMAX-PLUS-GB062-V2-14kw-1-FUNKCYJNY/15059orazhttps://sklep.jarbud.opole.pl/pl/p/IMMERGAS-VICTRIX-12-X-TT-2-ERP-KOCIOL-GAZOWY-KONDENSACYJNY-1-FUNKCYJNY/24995Do Brotje mam serwis na miejscu (w jakimś tam stopniu - znajomy), Buderus - 15 km ode mnie, Immergas - jakieś 25 km (oba serwisy - kompletnie mi obce)Lepiej, żeby piec*schodził*niżej z mocą, prawda? Czy różnica 2,0 a 3,7 będzie zauważalna choćby w rachunkach?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 18.01.2019 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Tylko czy piec musi cały czas pracować? Mam najprostszy piec kondensacyjny (celowo pomijam firmę), sterowanie pogodowe jest wyłączone, piec włącza się gdy zadziała jakiś czujnik z pomieszczeń. Temperatura wody ustalona na stałe 28C, wystarczy na -10C. Weź ten, który jest tańszy | ma lepszą gwarancję. Przy domu o małym zapotrzebowaniu nie wymaga zaawansowanej elektroniki, dobry wymiennik jest ważniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 05.02.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Witam, Jeżeli jest Pan zainteresowany kotłem wysokiej jakości, to zachęcam Pana do wyboru kotła kondensacyjnego marki Buderus. Zaproponowany przez Pana kocioł Logamax plus GB062V2 cechuje się kompaktowymi wymiarami, wysoką jakością wykonania oraz szeroką modulacją mocy w stosunku 1:8. Zastosowany w nim aluminiowo-krzemowy wymiennik ciepła, gwarantuje wysoką sprawność oraz niezawodną pracę. Może Pan się także zastanowić również nad kotłem Logamax GB072V2. W porównaniu do modelu 062 posiada on większe naczynie przeponowe o pojemności 12l oraz pompę obiegową c.o. sterowaną sygnałem PWM bezpośrednio z panelu kotła. W sprawie doboru oraz montażu kotła polecam kontakt z jednym z Autoryzowanych Instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.02.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Brotie ma nie wyczyszczalny wymiennik .Odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 05.02.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Brotie ma nie wyczyszczalny wymiennik .Odradzam. A czy możesz rozwinąć temat? Jakieś szczegóły proszę. Tak patrząc na każdy piec, wymiennika nie da się wyczyścić nie otwierając pieca, demontując kilka części i zdejmując pokrywę wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 06.02.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Brotje mam ponad 10 lat i odradzam, jest tu gdzieś wątek o Brotje, wyszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.02.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 A czy możesz rozwinąć temat? Jakieś szczegóły proszę. Tak patrząc na każdy piec, wymiennika nie da się wyczyścić nie otwierając pieca, demontując kilka części i zdejmując pokrywę wymiennika. Czy mam opisać technologię czyszczenia? Wyobraź sobie aluminiowy blok wypełniony małymi kanalikami z niewielkim otworem na górze i na dole . masz dostęp do 10 % tych kanalików , reszty nie widzisz i nie masz dostępu . Nawet płucząc nie wiesz czy wypłukałeś. To tak jakbyś czyścił filtr w pralce przez wąż dopustu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 07.02.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jak oglądałem czyszczenie wymiennika w piecu V....., to dostęp do kanałów też nie jest dobry, walisz chemię / pianę / płyn on to wypłukuje. Nigdy instalator nie zaglądał do każdego otworka. Nie wiem czy Wasza opinia nie jest trochę przesadzona? Zatkało się wam i nie dział, czy krytykujesz tylko bo nie widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 07.02.2019 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 W Brotje muszę płukać wymiennik co 2-3 lata, najwięcej za płukanie płaciłem 1200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.02.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Jak oglądałem czyszczenie wymiennika w piecu V....., to dostęp do kanałów też nie jest dobry, walisz chemię / pianę / płyn on to wypłukuje. Nigdy instalator nie zaglądał do każdego otworka. Nie wiem czy Wasza opinia nie jest trochę przesadzona? Zatkało się wam i nie dział, czy krytykujesz tylko bo nie widać? Zatykały sie wręcz masowo Firma twierdziła ,że zły serwis . Ale po chwili pokryli wymienniki specjalna warstwą ochronną . Opużnia to zanieczyszczanie wymiennika ale nie ułatwia czyszczenia. Piszę bo dało mi to popali i klientom niestety też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 08.02.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Dopytam, to płukanie dotyczy komory spalania czy komory gdzie znajduje się woda z instalacji CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 20.03.2019 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Tylko czy piec musi cały czas pracować? Mam najprostszy piec kondensacyjny (celowo pomijam firmę), sterowanie pogodowe jest wyłączone, piec włącza się gdy zadziała jakiś czujnik z pomieszczeń. Temperatura wody ustalona na stałe 28C, wystarczy na -10C. Weź ten, który jest tańszy | ma lepszą gwarancję. Przy domu o małym zapotrzebowaniu nie wymaga zaawansowanej elektroniki, dobry wymiennik jest ważniejszy. Witam, W kotłach marki Buderus wykorzystywane są wymienniki ciepła najwyższej jakości. Stosowane są aluminiowo-krzemowe wymienniki ciepła w dwóch wariantach. Wymiennik WB5 ze względów na swoje parametry wykorzystywany jest do kotłów z wyższej "półki", natomiast w pozostałych kotłach znajdują się bardzo dobre, pracujące w całej Europie w milionach zainstalowanych kotłów, wymienniki typu WB6. Wymienniki wykonane z AL-SI posiadają znacznie lepszy parametr przewodności cieplnej niż tradycyjne wymienniki wykonane ze stali nierdzewnej. Bardziej szczegółowe informacje o naszych gazowych kotłach kondensacyjnych znajdują są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/ Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 29.03.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 W Brotje muszę płukać wymiennik co 2-3 lata, najwięcej za płukanie płaciłem 1200 zł cytat Duży Bobani ma racje niektórzy Serwisanci obwiniają klientów jak pękają bloki a go nie czyścili tylko udawali że coś robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 31.03.2019 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 W Brotje muszę płukać wymiennik co 2-3 lata, najwięcej za płukanie płaciłem 1200 zł cytat Duży Boban i ma racje niektórzy Serwisanci obwiniają klientów jak pękają bloki a go nie czyścili tylko udawali że coś robią Chciałem dopytać o to płukanie....Czy to chodzi o cześć gdzie przepływa woda z CO, czy o komorę palnika? Jeżeli piszecie o wymienniku, to każdy producent podaje jaka powinna być twardość wody. Zatem czy te zalecenia były spełnione? Pytam, ponieważ mam Brotje, CO było zalewane wodą zdemineralizowaną, zakładam, że kamień nie powinien się wytrącić. Miałem też Vallianta i po 2-3 latach (po gwarancji) pojawił się kamień w wymienniku (hałas, gotowanie się wody, itd...) - płukanie wykonałem we własnym zakresie, następnie zalałem instalację wodą z chemią zmiękczającą i 5 lata spokoju. Czy nie jest raczej problem wody jaka jest w składzie a nie rodzaju wymiennika czy producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts