katka 24.01.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Co za problem samemu wybrać kafle, kolory , materiały czy meble. . Niestety dla wielu jest to problem patrząc na efekty końcowe. Ale projektant nie tylko wybiera kolorki i je dopasowywuje do siebie to również wygodne rozmieszczenie tych mebli, optymalne wykorzystanie przestrzeni, dobranie odpowiedniego oświetlenia, dodatków itp. Można się ostrzyc samemu, ale żeby dobrze wyglądać idzie się do fryzjera . Oczywiście nie każdemu zależy jak wygląda i jak mieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 24.01.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Widziałem u szwagra łazienkę zaprojektowaną przez projektanta. Oczywiście projekt mieli gratis z tym, że musieli u nich kupić materiały. Bateria umywalkowa 1250 zł najtaniej gdzie znalazłem w sieci. Dla mnie kosmos. "Dla mnie" - no właśnie, słowo klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal3net 25.01.2019 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Dosc duzy dom, samo rtv agd pewnie 30 tys, meble i inne wyposarzenie z 70 tys moze, a wykonczenie na srednio to pewnie 100 tys, a moze i wiecej jesli to zlecasz komus i nic nie robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 25.01.2019 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Oglądał ten dom ktoś od wykoneczeniowek albo jakis inny fachman?W domach deweloperskich najczesciej trzeba poprawiać wszystkie tynki, na pewno do przeróbki i rozbudowy bedzie cala elektryka bo chyba nie wierzysz że zrobili gniazdka tam gdzie chcesz i ile chcesz. Tak samo instalacja wodna, kanalizacja moze bedzie ok... Kiedyś sie liczyło skromnie najtanszym kosztem 1tyś/m2 ale to było w czasach gdy firmy szukaly roboty a nie wybierały co ciekawsze kąski jak teraz. Za 150tyś niestety tego nie zrobicie nawet jesli kupowalibyscie płytki po 20zł/2 i kładłbym wam je Ukrainiec na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmad 25.01.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Napisałaś "wykończyć dom średniej ale dobrej jakości". No to w końcu ma być jakość średnia czy dobra? Myślę, że przy kwotach o których piszesz możesz sobie pozwolić tylko na materiały z niższej półki. Ja w zeszłym roku wykańczałem drewniany domek, ale letniskowy (!!!). Na ścianach była już boazeria, więc wystarczyło położyć lakier. Domek 45 metrów kwadratowych, wszystkie materiały i meble z marketów, prace wykonywałem samodzielnie a i tak wydałem na to około 20 tysięcy. Kabiny prysznicowej nadal nie mam. Ty piszesz o domu mieszkalnym, który jest 5 razy większy i jeszcze chcesz mieć w cenie robociznę i dobrą jakość. Moim zdaniem to jest absolutnie nierealne:(Moja rada jest taka. Po pierwsze zastanów się, które pomieszczenia są Ci faktycznie niezbędne żeby się wprowadzić i tylko je wykonaj. Nie wystarczy Ci na początek sam parter? Przecież to prawie 100 metrów. Wtedy moglibyście dużo zaoszczędzić. Po drugie zastanów się, które prace możesz wykonać samodzielnie. Na robociźnie można zaoszczędzić najwięcej. Po trzecie, jak chcesz mieć gdzieś materiały z tej średniej półki to zrób podłogi, może łazienkę. Resztę wymienisz sobie po jakimś czasie. Nie orientuje się dobrze w cenach ale sama kuchnia średniej jakości w takim domu to przecież majątek. Po czwarte, jeśli masz taką możliwość to unikaj firm wyszukanych w internecie. Na strony internetowe i pozycjonowanie się stać tylko duże firmy. Przerabiałem to rok temu. Rada od kuzyna, budowlańca - jak masz dom na jakiejś wsi (40 km od Krakowa) to podejdź do sołtysa, zapytaj o jakiegoś starego murarza czy malarza i idź do niego osobiście. Facet będzie Ci to dłubał "po godzinach" może przez kilka miesięcy, ale zrobi to dobrze i tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 25.01.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 podsumuj kolegów i do tego +30% i masz kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts