Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rama wokół ściany szczytowej - pomocy!

Recommended Posts

Elewacja ściany szczytowej ma u mnie wyglądać jak na poniższym zdjęciu (chodzi o część domu z dachem bezokapowym):

m-496930_181734.jpg

Obecny stan: rama.JPGrama.JPG

Niestety w projekcie nie ma słowa na temat sposobu wykonania tego szczegółu. Czy ktoś u siebie ma tego rodzaju element wykończenia lub wiedzę, pomysł jak go wykonać skoro łączą się w tej ramie aż 3 materiały: PIR, drewno (krokiew) i styropian (z ocieplenia ściany)? Czy jedynym rozwiązaniem jest obróbka blaszana czy też obróbką przykryć tylko część dachową, a dół (tam gdzie będzie ocieplenie ze styro) zaciągnąć tynkiem? Czy w ogóle jest sposób aby nie było tej szerokiej wstęgi z blachy na ramie tylko delikatne wykończenie krawędzi okapu z blachy nachodzacej na ramę, a rama z...tylko z czego?

Co z tego ze typowy? Masz skan całego projektu? Mozesz mi przesłać na maila lub wklej tu przekroje podłużne. Powinno być kilka przekrojów, bo to bardziej skomplikowana konstrukcja.

Moim zdaniem powinnaś mieć to zrobione tak jak u mnie będzie, bez tej zewnętrznej krokwi. Styro dochodzisz pod blachę, jak u mnie pod dachówkę.

Przekroje podłużne czyli AA i BB? Mam skany, już wklejam. Ale patrząc na projekt więźby to niestety krokwie zewnętrzne są zamontowane wg mnie poprawnie czyli na samym końcu płatwi. Co prawda w projekcie oczywiście przewidziane ocieplenie dachu wełną. Ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

AA.jpg

BB.jpg

wiezba.jpg

Nie do końca.

Krokiew masz na końcu dachu jedynie w tym skrzydle, gdzie zdaje się (bo nie wrzuciłaś elewacji, wizualizacji) nie ma ramy (na przekroju BB , po lewej stronie).

Zaś na przekjroju AA widać i po lewej, i po prawej, że za krokwią jest jeszcze z 20cm dachu. Zresztą widać to na rzucie więźby. Trudno odczytać z tych skanów, ale jak dla mnie, na dwóch elewacjach z ramkami masz za krótki dach.

aaaaa.jpg

Edytowane przez pandzik

Według projektu to Ty tam nie masz dachu bez okapu według mnie, gdyby tak było to konstrukcja dachu kończyła by się na warstwie ocieplenia,ściennego czyli mówiąc po ludzku dach by był krótszy, bo chyba nie dołożysz teraz 50 czy 60cm styro.

Tam jest tak jakby pół na pół - bez okapu wzdłuż elewacji zachodniej i z okapem tam gdzie rama (pn i pd). Ramę tworzy od góry okap oraz po bokach takie domurowane ścianki o dł. 60 cm. I tam wewnątrz ramy idzie na ścianie ocieplenie o normalnej grubości, natomiast te murki okalające ścianę szczytową mają być ocieplone trochę cieńszą warstwą styro. Przynajmniej od czoła/frontu (tak jest narysowane w projekcie). Ale masz rację, dach musi tu być trochę wysunięty poza krokiew żeby było miejsce dla wjechania styro z murku pod okap. A tu okap na równi z murkiem. No to dramat. Da się to jakoś poprawić?

Trzeba przedłużyć dach, albo skrócić ten murek. :)

Na razie napisałam do mojego wykonawcy. Zobaczymy co zaproponuje, to raczej łebski facet więc mam nadzieję, że ma to pod kontrolą i martwię się na wyrost.Tak czy siak, jak teraz przedłuży dach (może wystarczy wysunąć obróbkę blacharską, która tam będzie - nie ma dachówek skrajnych) to znowu trzeba będzie coś wymyśleć, żeby zakryć cofnięte krokwie i zlicować je ze słupkami po bokach. Czy da się je jakoś obudować styropianem, który stworzy nam tutaj tę górną część ramy - i wykończyć to tynkiem. Tylko jak przymocować ten styropian do krokwi? Czy może zrobić taką jakby skrzynkę z drewna..Czy nie będzie wtedy zalewać tego miejsca woda, skoro będzie tam tylko blacha wisząca w powietrzu? Murków nie chciałabym jednak wycinać...

W jednym z Twoich wątków znalazłam odpowiedź pana Andrzeja: "Dach można wypuścić na łatach około 40 cm od ostatniego podparcia. Można szczyt wykonać tak, że izolacja ściany pionowej dochodzi do łat wówczas żadna obróbka blacharska szczytu nie jest potrzebna i wystarczą same dachówki szczytowe"

To by chyba załatwiło sprawę - dach wydłuży się na łatach o te 20-25 cm. Ocieplenie się zmieści, tylko trzeba pomyśleć z czego wykonać górną część ramy i jak ją zabezpieczyć przed zamakaniem skoro od góry będzie przykryta tylko dachówką. No ale to przecież identyczna sytuacja z tą opisaną przez AW więc chyba zgodnie ze sztuką dekarską i bezpiecznie dla ramy.

• 2 weeks później...

Te 10 cm to chyba nie robi dużej różnicy. U mnie z kolei było już za późno na kombinowanie z dachem, więc będzie jednak ścinanie murka:( Wystarczy 5 cm diaksą i po problemie. Bedzie można obrobić ten murek na gładko przy robieniu elewacji. Mój wykonawca zarzeka sie, że zrobił zgodnie z projektem, więc to jednak chyba babol projektanta. Teraz dach wygląda tak:

Obróbka front.JPG

Obróbki i rynny skończone, maja zacząć dachówkę niestety hurtownia nawala z dostawą. Szacują, że jak dostaną materiał to tydzień, półtora i robota skończona. Rozbiorą też wtedy szalunki. Co mnie trochę niepokoi to te zacieki przy wieńcu - kurczę którędy ta woda tam wlazła, skoro dach już był?