Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja pokryta płytką klinkierową - koszt?

Recommended Posts

Dzień dobry,

Próbuje porównać koszty pomiędzy elewacja wykończoną pucem płytką klinkierową.

Z pewnością w przypadku płytki dochodzi koszt płytki, fugi oraz kołków.

Jakie jeszcze różnice mogą mnie spotkać?

W przypadku elewacji z pucu kładzie się styropian a kolejno klejem wtapia się siatkę, o ile więcej pójdzie mi kleju w przypadku klejenia płytek?

Kolejne pytanie dotyczy ilości fugi, planuje położyć płytkę o grubości 1 cm, w hurtowni kobieta powiedziała mi, że w takim przypadku muszę się liczyć ze zużyciem fugi około 7 kg/m2 natomiast z kalkulatorów na internecie wychodzą mi wyniki pomiędzy 2,5 kg/m2 a 5 kg/m2.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Witam powierzchnia ścian musi być przygotowana tak jak powierzchnia przed tynkowaniem - czyli siatka musi być wtopiona w ułożoną warstwę kleju na ociepleniu, a następnie powierzchnia zagruntowana, aby zwiększyć przyczepność kleju, ale do płytek nie do siatki czy styropianu!

Twoje pytanie ile więcej "pójdzie mi kleju w przypadku klejenia płytek" to odpowiadam 100% więcej bo pójdzie Ci tylko klej do płytek klinkierowych do ich przyklejenia którego byś nie użył przy pucu.

A ile wg przepisu na worku czyli 1,4 - 3,6 kg/m2. jeśli chodzi o fugi - fuguje się zaprawą do fugowania która ma również określoną ilość zużycia to ok ok. 4 kg/m2(więc Pani nie kłamie)

A ile to kosztuje?

Ułożenie 1m2 płytek z fugowaniem i impregnowaniem to koszt 75 zł/m2

Zaprawa klejowa do klinkieru - 6,5 zł /m2

Zaprawa do fugowania 6,80 zł/m2

Emulsja 0,2 zł /m2

Więc jak łatwo policzyć 88,50 zł/m2 plus koszt płytki.

Czy wiem ile kosztuje ułożenie 120m2 - wiem :) (Foto - to niektóre elementy układanych płytek na elewacji)

Obraz 061.jpg

20110904124.jpg

20110923133.jpg

20150714_081838.jpg

Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź.

Jedynie zastanawia mnie skąd wziąłeś koszt 6,8 zł/m2 za fugę?

Z tego co widzę to najtańsze fugi kosztują około 28,40 za 10 kg co przy zużyciu 4kg/m2 daje nam kwotę 11,36 zł/m2.

Fuga sopro za to ma cene kosmiczna 150 zl/25 kg co przy takim zużyciu daje mi koszt 24 zł/m2

Chyba, że przyjąłeś, że fugowanie odbywałoby się zaprawą do murowania? Czy taka zaprawa nadaje się także do fugowania?

Szczerze mówiąc własnie koszty fugi na tą chwilę najbardziej mnie zniechęcają, bo resztę już jakoś strawiłem.

Czyli mogę śmiało przyjąć zużycie 4 kg/m2 a nie 7 kg/m2 jak mi przekazano w hurtowni (przy grubości płytki ok. 1 cm)?

Pozdrawiam

• 1 year później...