bobrow 21.01.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Kubson, odgrzewamy kotleta ,poniżej info. Czerwonym kolorem zaznaczyłem dane : -T-cap -stała wydajność dla 35st do -20 st pzdr PS Zubadan podaje COP-y do -20st "tylko" do temp wody 45st-czy to o czymś świadczy ? Ma się czegoś wstydzić ? Moim zdaniem nie-podobnie myślę o Panasie. Edytowane 21 Stycznia 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.01.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 wybrałem Panasa (dlatego zwróciłem się grzecznie do @piterro). Spokojnie-każdy ma jeszcze trochę swobody w opiniach i wyborach... Napisałeś mu, że panas nie ma firmowego serwisu w Polsce? Dla wielu to dyskwalifikuje potencjalny wybór? Żadnej alergii dla panas nie mam. To nie jest zły sprżet, ale czy najlepszy? I nie ma czegoś takiego jak wy. Nie tworzę duetu z kol. kubsonem. Piszesz o swobodzie wyboru. Pitterro, może warto rozważyć inne marki PC P/W niż Mitsubishi czy Daikin. Ze swojego (i nie tylko) doświadzczenia polecam Panasonica- użytkowany tu jest od chyba 7 lat.Sam korzystam z produktów tego producenta (9 PC ) już od czterech lat i jestem bardzo zadowolony. Dobrze to brzmi? W takim wątku? jak czysta reklama. Takie wypowiedzi jak twoja ją nieco ograniczają, albo starają się ograniczyć. Świadomie, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.01.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Napisałeś mu, że panas nie ma firmowego serwisu w Polsce? Dla wielu to dyskwalifikuje potencjalny wybór? Żadnej alergii dla panas nie mam. To nie jest zły sprżet, ale czy najlepszy? I nie ma czegoś takiego jak wy. Nie tworzę duetu z kol. kubsonem. Piszesz o swobodzie wyboru. Dobrze to brzmi? W takim wątku? jak czysta reklama. Takie wypowiedzi jak twoja ją nieco ograniczają, albo starają się ograniczyć. Świadomie, czy nie. Ok-przepraszam za "polecam" (niestety poniosło mnie), ale zostaję przy "proszę brać pod uwagę". Teraz gra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.01.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ja już Ci napisałem, że mi się nie chce. Tylko chętnie zobaczę te COP i moce dla -20C w Panasie. Nic więcej. To może podasz COP dla -20 st i 50st wody w Mitsu PUHZ-SHW140YHA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.01.2019 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Tak oczywiście. "-" (kreska). Teraz wytłumaczę dlaczego. Przy A-20/W45 COP jest 1,68. Kiepski prawda. Jaki będzie przy A-20/W50? Ja stawiam na 1,2-1,3. Co to znaczy. Producent wprost pisze nic nie ukrywa: nie ma sensu używać sprężarki przy takich temperaturach i temp. wody wyjściowej. Ta PC nie ma takich parametrów, żeby móc tak pracować. Wiele razy pisałem, że PC to układ biwalentny monoenergetyczny. Teraz czekam na COP i moce Panas A-20/W35. A-20/W40 i A-20/W45. Dziękuję. Nie mogę dotrzeć do danych T-capa dla -20st (mam tylko wydajności dla PP Paci dla -20st).Nie wiem dlaczego nie podają tych danych , o które pytasz-na pewno nie nasuwa mi się wniosek ,że chcieli coś ukryć. Natomiast gdzie M napisał ,że nie warto pracować przy -20 st dla W50 ? Producent wprost pisze nic nie ukrywa: nie ma sensu używać sprężarki przy takich temperaturach i temp. wody wyjściowej. Po za tym ,jeśli to taki "mądry" sprzęt -to powinien się wyłączyć i lecieć na grzałkach (skoro nie ma sensu piłować sprężarki) dla A-20W50 ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.01.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Nie mogę dotrzeć do danych T-capa dla -20st (mam tylko wydajności dla PP Paci dla -20st).Nie wiem dlaczego nie podają tych danych , o które pytasz-na pewno nie nasuwa mi się wniosek ,że chcieli coś ukryć. No proszę, nie pisz takich rzeczy. Nie podali, mieli powód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.01.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 No proszę, nie pisz takich rzeczy. Nie podali, mieli powód. Oczywiście-a Żwirek na pewno kręci z Muchomorkiem:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.01.2019 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Oczywiście-a Żwirek na pewno kręci z Muchomorkiem:cool: To już drugi wątek, gdzie pojawia się potencjalny "feler" twego wyboru, rzecz jasna nie ważny dla ciebie. Ale jak zaczyna się o nim mówić, tak jak o braku serwisu gwarancyjnego dla PC firmy P, to zaczynasz z premedytacją to bagatelizować. Dlaczego? Nie możesz zrozumieć, ze to co nie jest dla ciebie ważne, dla innych może być BARDZO ważne? Na ten przykład, jak dla mnie- brak serwisu producenta w Polsce dla zakupu za ponad 20k, to całkowita dyskwalifikacja takiego produktu. Nie ważne, panas czy inny. Polecasz produkt, napisz o nim WSZYSTKO, a nie tylko że posiadasz ich 5 sztuk Edytowane 21 Stycznia 2019 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.01.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 To już drugi wątek, gdzie pojawia się potencjalny "feler" twego wyboru, rzecz jasna nie ważny dla ciebie. Ale jak zaczyna się o nim mówić, tak jak o braku serwisu gwarancyjnego dla PC firmy P, to zaczynasz z premedytacją to bagatelizować. Dlaczego? Nie możesz zrozumieć, ze to co nie jest dla ciebie ważne, dla innych może być BARDZO ważne? Polecasz produkt, napisz o nim WSZYSTKO, a nie tylko że posiadasz ich 5 sztuk Czy wg Ciebie każdy producent PC, który nie podaje parametrów poniżej -15 st ma coś do ukrycia i jest niewiarygodny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.01.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Którzy producenci podają parametry dla -20C przy PC/PW? O-a pisałeś ,że dalsza dyskusja nie ma sensu ? Fajnie ,że zmieniłeś zdanie-bo by było mi bardzo przykro... Z tego co pamiętam to Daikin i częściowo Mitsu- natomiast reszta raczej takich danych nie podaje pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.01.2019 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Nie chciałem Ci sprawiać przykrości. Zresztą tylko krowa nie zmienia zdania. Tak to było chyba. Jak myślisz dlaczego tylko tych dwóch podaje te dane? Kubson-to są bardzo dobre maszyny, natomiast zazwyczaj są znacznie droższe od innych.Oczywiście Panas jest bez sensu w cenie tych dwóch. Kiedy się pojawiły wyceny z drogimi Panasami -to z początku myślałem ,że może po jednak ceny podnieśli.Kiedy sam zacząłem szukać monobloka-okazało się ,że ceny owszem są większe ,ale u chcących zarobić więcej instalatorów...Poszukałem-znalazłem monoblok T-capa 9kW z uruchomieniem za 16 300 pln netto Wolny wybór-tylko ,żeby ludzie mieli świadomość. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.01.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Czy wg Ciebie każdy producent PC, który nie podaje parametrów poniżej -15 st ma coś do ukrycia i jest niewiarygodny ? Zapytałeś więc odpowiem. Wtrąciłem się do dyskusji, bo napisałeś tak: Pitterro, może warto rozważyć inne marki PC P/W niż Mitsubishi czy Daikin. ...... proponuję brać pod uwagę Panasonica.... Ja jestem mniej (albo wcale) obcykany, a niżeli ty jeśli chodzi o PC. Tak myślałem, do momentu jak porównałeś Daikina (no jeszcze) ale Mitsu do Panasa? Bój się Boga, bobrow. Moderowano Porównanie tych firm i ich ofert PC do ofert panasa, jest ...delikatnie mówiąc, raczej nie stosowne Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Tomaszs131 Język Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.01.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Tak właśnie-jestem cichym udziałowcem Panasa i liczę na super zyski... Dla mnie i wielu innych użytkowników ważna jest CENA w stosunku do parametrów/serwisu/renomy i czort wie czego. Biednych ludzi, nie stać na tanie rzeczy. A im więcej kręcenia typu, serwis producenta, jest ale go nie ma- tym bardziej obchodzę z daleka. Nawet jeśli kosztuje 30% taniej. I na koniec. Wolałbym dołożyć 20-30% do Mitsu np. Zubadana, a niżeli kupić Panasa T-Cap. Ale to ja. Głupek, nie mający pojęcia. Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.01.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Biednych ludzi, nie stać na tanie rzeczy. A im więcej kręcenia typu, serwis producenta, jest ale go nie ma- tym bardziej obchodzę z daleka. Nawet jeśli kosztuje 30% taniej. I na koniec. Wolałbym dołożyć 20-30% do Mitsu np. Zubadana, a niżeli kupić Panasa T-Cap. Ale to ja. Głupek, nie mający pojęcia. Jeśli Tobie pasuje M ,to super-wiesz za co płacisz i jest GIT !Ale jak ktoś chce zapłacić za Panasa i wie dlaczego-to też jest ok. Tyle PS ale zaraz-Samsung nie stoi ani koło Mitsu ,ani koło Daikina ? Edytowane 21 Stycznia 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.01.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Jeśli Tobie pasuje M ,to super-wiesz za co płacisz i jest GIT !Ale jak ktoś chce zapłacić za Panasa i wie dlaczego-to też jest ok. Tyle Nie o takich kryteriach była mowa w twoim "reklamowym" poście. Bądź konsekwentny. I proszę, nie spinaj się tak ale zaraz-Samsung nie stoi ani koło Mitsu ,ani koło Daikina ? Nie stoi. Stoi za to przy panasie,LG i innej klasie raczej niskiej niż średniej. Mnie przekonał sam system Samsung TDM, jedyny taki na rynku. I to było jedyne kryterium wyboru. Do tego powazny serwis i tanie części.COP-y, sropy itd nie miały dla mnie znaczenia. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.01.2019 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Którzy producenci podają parametry dla -20C przy PC/PW? Np LG ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.01.2019 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Np LG ... I ma serwis producencki w Polsce Swoją drogą, dlaczego panas nie ma takiego u nas, a w innych krajach europy, ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pittero 23.01.2019 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Chwilę mnie nie było, ale ten czas poświęciłem na zgłębieniu mojego tematu.. Tzn:1. Rozmawiałem z projektantem odnośnie jego obliczeń OZC, i powiedział że wziął pod uwagę że to V strefa, ustawienie domu względem stron świata, powierzchnie okien, średnią temp. brał z najbliższej stacji meteorologicznej, grubości ociepleń takie jak w projekcie (czyli takie jak zrobiłem), więc nie mam powodu żeby mu nie wierzyć że jego obliczenia są błędne - skoro gość ma uprawnienia, pracuje w firmie która wykonuje takie instalacje więc na codzień to liczy... on twierdzi że pompa 14kW to świat...2. Zastanawia mnie jednak dobór mocy pompy przez różnych wykonawców,.. tzn - firma oferująca pompę np. Vaterkotte - dobrała pompe 12kW - i twierdzi że jest z zapasem, i jeszcze gość twierdził że przy pompie ciepła, nie trzeba dodawać zapotrzebowania energi na CWU do OZC - co o tym sądzice?3. Druga firma która ma w ofercie Mitsubishi (ZUBADAN), powiedziała że wg nich wychodzi zapotrzebowanie 17kW, a Zubadan jest albo 14 albo 23kW, no i tu jest problem taki że różnica w cenie to aż 15tyś zł... Oni z kolei twierdzą że zapotrzebowanie na CWU jak najbardziej trzeba dodać, bo przecież przy -20 też trzeba grzać wodę.. No i zgłupiałem.... - obie firmy to duże firmy, które mają setki realizacji za sobą... Najbardziej zastanawia mnie skąd taka różnica w dobieranej mocy? jedni mówią 11, drudzy 17 kW ?? może te 14kW wystarczy? wtedy ewentualnie przy dużych mrozach (-20) włączą się grzałki, ale takich temperatur mamy może 7-14 dni w roku... Zarzucę temat, kolega polecił mi taką firmę pomp:http://www.tweetop.pl/ podobno polski producent, dość dobrze i dokładnie są opisane na stronie, czy ktoś może się wypowiedzieć coś na temat tej marki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 23.01.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Pittero, cały problem jest w tym, że instalator chce sprzedać co ma najdroższe i tyle. Osobiście rozmawiałem ze sprzedawcą Mitsu - doradził mi Zubadana 10kW, pytam się po co taki duży - jak potrzebuje 7kW. On na to, że 10kW przy -20 da około 7kW. Po kilku zdaniach zeszliśmy na zestaw Ecodana 7,5kW i cena spadła o około 3 tys.Jak masz 14kW zapotrzebowanie - to ja bym celował w coś co da około 7-9kW przy temperaturze dla której masz to policzone a resztę żeby pociągły grzałki. Sprawdź sobie jak niskie i ile czasu utrzymują się u Ciebie tak niskie temperatury. Ktoś gdzieś pisał że 80% pracy pompy to zakres -5 do +5 stopnia Niestety u Nas cały czas się dobiera większe jest lepsze - a przy pompie ciepła to tak nie do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 23.01.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Nie patrz na moc w nazwie pompy,tylko jaka moc ma przy temperaturze minus 10 czy minus15.Mozesz sie zdziwic....Cwu nie musisz dodawac do zapotrzebowania,bo pompa nie grzeje rownoczesnie CWU i podlogi.Albo to albo to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts