JTKirk 24.01.2019 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Nie patrz na moc w nazwie pompy,tylko jaka moc ma przy temperaturze minus 10 czy minus15.Mozesz sie zdziwic....Cwu nie musisz dodawac do zapotrzebowania,bo pompa nie grzeje rownoczesnie CWU i podlogi.Albo to albo to... ale jedna z metod doboru CWU uwzględnia właśnie dodawanie 0,25kw/ 1 osobę.... jedna z kilku metodologii.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pittero 24.01.2019 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Dziś rozmawiałem przez dłuższą chwile z Panem z firmy Neoklima, i jak nikt bardzo dużo mi rozjaśnił jeśli chodzi o pompy.. większość moich obaw, podparł logicznymi i rzeczowymi wyjaśnieniami. Faktycznie jak kolega Kasy1 zauważył, nie patrzy się na moc pompy znamionową, tylko taką którą ma przy -15 stopniach (może przy -20 w zależności od regionu). Po analizie zebranych danych, tj: projektowego OZC oraz doborów pomp przez kilka firm, uważam że wystarczy mi pompa która da 12kW przy -15 stopniach. Mój drugi wniosek jest taki, że chyba nie warto pchać 2x więcej pieniędzy w wysoką półkę pompy (12-14kW to koszt ok 40-45 tyś) - licząc na to że wytrzyma potem 20 lat, tylko lepiej kupić sprawdzoną pompę z tanim i dostępnym serwisem za jakieś 20-25 tyś, która też ma gwarancję na 5 lat z możliwością rozszerzenia do 7 lat, później coś ją podremontować, a za 10 lat poprostu wymienić na nową - i dopiero wtedy wydamy tyle co na markową... To samo tyczy się różnic w COPach itd, jak wielokrotnie ktoś tu na forum to policzył, w skali roku to różnice typu 200-300zł, wiec warto wydać 20 tyś więcej żeby mieć wyższy COP ? Biorą pod uwagę powyższe, czytają różne wątki na tym forum, spróbuje zamontować Samsung EHS Split Inverter 16kW, nie będę go badał, sprawdzał żadnych wykresów i mieszał w ustawieniach, jak go już ustawię to zostawię w spokoju i niech sobie działa na podstawie tego co tu wyczytałem, to i tak koszt ogrzewania domu będzie niższy o jakąś połowę w stosunku do pelletu, a to jest rewelacja! dziękuje wszystkim którzy wnieśli coś do wątku, jak już zamontuje pompę, to podziele się uwagami po pierwszym okresie grzewczym Pozdrawiam! Edytowane 24 Stycznia 2019 przez pittero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts