alf323 18.01.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Witam.Chcę wymienić rury ceramiczne w murowanym kominie. Mam pomysł jak je wyjąć, ale nie mogę wymyślić jak wpuścić nowe i szczelnie je połączyć. Macie jakiś pomysł? Ewentualnie wiedzę jak robią to firmy frezujące kominy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 21.01.2019 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Pytanie.Chcesz to zrobić samemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alf323 24.01.2019 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Inaczej bym nie pytał . Po wymianie kotła (niska temp. spalin) okazało się że jedna rura jest pęknięta. Było to na strychu, rozkułem i na szybko zrobiłem sztukowke. Objawów innych szkód na razie nie widzę. Czeka mnie remont komina ponad dachem no i tego co rozkułem. Jakby była metodą to bym wymienił dla tzw. świętego spokoju. Przy tej robocie byłoby że 3,5m mniej męczenia się. Jakoś specjaliści to robią skoro frezują i wpuszczaja w ten otwór również ceramikę. Z tego co widać jest to wiedza tajemna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 24.01.2019 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Pewien nie jestem, ale przy frezowaniu komina wstawia się chyba rury stalowe, a nie ceramiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 25.01.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Inaczej bym nie pytał . Po wymianie kotła (niska temp. spalin) okazało się że jedna rura jest pęknięta. Było to na strychu, rozkułem i na szybko zrobiłem sztukowke. Objawów innych szkód na razie nie widzę. Czeka mnie remont komina ponad dachem no i tego co rozkułem. Jakby była metodą to bym wymienił dla tzw. świętego spokoju. Przy tej robocie byłoby że 3,5m mniej męczenia się. Jakoś specjaliści to robią skoro frezują i wpuszczaja w ten otwór również ceramikę. Z tego co widać jest to wiedza tajemna . Jak zrozumiałem wymieniłeś kocioł na niskotemperaturowy. Można zapytać jakim paliwem będziesz teraz palił ? Bo jeśli gazem to wystarczy wkład stalowy bez konieczności frezowania i wymiany ceramiki. Jeśli zaś np pellet to faktycznie musisz wymienić ceramikę ale ja bym tego sam nigdy w życiu nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts