Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena propanu?

NOTO

Recommended Posts

• 4 weeks później...
jutro przyjeżdzaja z Shell 1litr po 1,99 brutto

Tak właśnie sobie dodatkowo przeliczyłem ....

1 litr ptropanu to 6,6 kW

uwzględniając wszelkie straty (ok. 10 % - na sprawnośc i dystrybucję)

wychodzi 6 kW z 1 litra. To daje cenę 33,2 grosza za 1 kW ... to prawie cena pradu elektrycznego - a ile z tym problemu i pieniedzy na instalację.

A o ile zdrożeje gaz po nowym roku ?

Propan sie kupuje latem. W tym roku mozna bylo kupic po 1,58zl brutto. Teraz jest w Shellu po 1,99

.

Wiem, ale 1,58 to też wysoko. Ale cóż wyboru nie miałem.

a po nowym roku co bedzie...? To zalezy od ceny ropy - jesli tendencja sie utrzyma to stanieje :) Dla zainteresowanych ceny propanu na gieldach: http://www.oilnergy.com/1propane.htm

D.

Tendencja ciekawa ... to była. Chyba tren d sie odwraca.

Ale tez patrzmy że od nowego roku wzrośnie akcyza. Ciekawe o ile (wyjdzie to na całości) i ile razy w roku.

Widzę, że jeśli nie kłamał, to nie są najgorsze ceny.

Sprawdź go czy nie kłamał /patrz ceny netto/: http://www.gaspol.pl/new/biznes/detaliczne_ceny_rynkowe.php

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Chyba jednak łgał. Z powyższego linku wynika, że teraz trzeba w Gaspolu płacić 2,07 zł/l brutto a latem (połowa lipca) było to 1,68 zł/l brutto. Ktoś może to potwierdzić albo podać ceny u innych dostawców (sprawdzony jest tylko Shell).

ja napelnialem zbiornik na poczatku listopada, ale ceny mam wynegocjowane w polowie lipca. za pierwsze napelnienie zaplacilem 0,95 + vat. firma nazywa sie dragongaz i uwazam, ze daja najlepsze warunki, zapoznalem sie z oferta wszystkich dystrybutorow i wybralem wlasnie dragongaz, miedzy innymi dlatego, ze mam umowe tylko na dwa lata bez zadnego limitu zuzycia gazu, a mym w perspektywie gaz ziemny.

pozdrawiam, wert

sorry za brak polskich czcionek

• 1 month później...
ja napelnialem zbiornik na poczatku listopada, ale ceny mam wynegocjowane w polowie lipca. za pierwsze napelnienie zaplacilem 0,95 + vat.

firma nazywa sie dragongaz i uwazam, ze daja najlepsze warunki, zapoznalem sie z oferta wszystkich dystrybutorow i wybralem wlasnie dragongaz, miedzy innymi dlatego, ze mam umowe tylko na dwa lata bez zadnego limitu zuzycia gazu, a mym w perspektywie gaz ziemny.

pozdrawiam, wert

Pierwsze napełnienie zawsze wprowadza przekłamanie ... firmom zalezy na zdobyciu klienta. Ważna jest cena późniejszych napełnień.

Wiesz może jakie mają ceny na II tankowanie ?

A co do rezygnacji ... to kazda umowa ma zapis że jeśli podłaczą gaz ziemny to oni grzecznie zwijają swoje zabaki i koniec - bez opłat. (U mnie konkretnie Shell)

ja napelnialem zbiornik na poczatku listopada, ale ceny mam wynegocjowane w polowie lipca. za pierwsze napelnienie zaplacilem 0,95 + vat.

firma nazywa sie dragongaz i uwazam, ze daja najlepsze warunki, zapoznalem sie z oferta wszystkich dystrybutorow i wybralem wlasnie dragongaz, miedzy innymi dlatego, ze mam umowe tylko na dwa lata bez zadnego limitu zuzycia gazu, a mym w perspektywie gaz ziemny.

pozdrawiam, wert

Pierwsze napełnienie zawsze wprowadza przekłamanie ... firmom zalezy na zdobyciu klienta. Ważna jest cena późniejszych napełnień.

Wiesz może jakie mają ceny na II tankowanie ?

A co do rezygnacji ... to kazda umowa ma zapis że jeśli podłaczą gaz ziemny to oni grzecznie zwijają swoje zabaki i koniec - bez opłat. (U mnie konkretnie Shell)

Tankowałem 28-12-2004 Bałtyk-Gaz Przy tankowaniu do pełna i zapłacie gotówką 2.01 z litr przy innych warunkach 10 gr drożej

Niezłe rozbiezności w cenach sa podanewane. Od 1 zł do 2 zł za litr.

Jak wpłynac na te firmy aby nie było takich różnic. To przeciez rozbój - jezeli ten sam towar sprzedaje się po tak róznych cenach.

Sprawdziłem wiele firm, ceny są różne, np. ceny na 22.12.2004

dragongaz 2,07 brutto

gaspol 2,07 brutto

unimot 1,75 brutto

shell 1,99 brutto

BP 2,05 brutto

Progas Eurogaz 1,76 brutto

Polski gaz 1,76 brutto

Bargaz 1,73

to są ceny propanu, za około 1,70 mozna kupić mieszankę propan-butan, ja tak zrobiłem

Sprawdziłem wiele firm, ceny są różne, np. ceny na 22.12.2004

dragongaz 2,07 brutto

gaspol 2,07 brutto

unimot 1,75 brutto

shell 1,99 brutto

BP 2,05 brutto

Progas Eurogaz 1,76 brutto

Polski gaz 1,76 brutto

Bargaz 1,73

to są ceny propanu, za około 1,70 mozna kupić mieszankę propan-butan, ja tak zrobiłem

Należą Ci sie podwójne podziekowania. Za podanie cen gazu i za podanie tak wielu firm.

Ceny nie sa zachęcające. Fakt, że jest środek zimy i ceny sa najwyzsze w skali roku. Pewnie nie uda się nam okreslic po ile będzie propan latem tego roku.

A może ktoś ma informację po ile był propan w różnych firmach latem zeszłego 2004 roku ?