Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena propanu?

NOTO

Recommended Posts

Na początku stycznia gaz staniał :D , propan o 6 groszy, aktualnie jest tańszy niż w styczniu 2004, a to chyba pocieszająca informacja, przynajmniej w firmie z której ja mam zbiornik teraz propan mają po 1,70 brutto, a to około 30 gr taniej niż shell, gaspol i inni zł............eje

maxymov - w czym sie nie zgadzasz - w tym ze P-B to butla podziemna czy ze kosztowna ?

...że podziemna.

Butan w niskich temperaturach poniżej 0 stopni nie zamieni sie do postaci gazowej .... czyli w skrajnym przypadku gdy będzie zimno ty nie będziesz w stanie pobrać gazu z butli ... bo go tam nie będzie - tam będzie tylko ciecz (skroplony butan) ..

,,, to tak w skrócie :)

Wszystko jest dobrze gdy jest ciepło, lub jest sporo propanu.

maxymov - w czym sie nie zgadzasz - w tym ze P-B to butla podziemna czy ze kosztowna ?

...że podziemna.

Butan w niskich temperaturach poniżej 0 stopni nie zamieni sie do postaci gazowej .... czyli w skrajnym przypadku gdy będzie zimno ty nie będziesz w stanie pobrać gazu z butli ... bo go tam nie będzie - tam będzie tylko ciecz (skroplony butan) ..

,,, to tak w skrócie :)

Wszystko jest dobrze gdy jest ciepło, lub jest sporo propanu.

To w końcu, kto ma rację?

Bo ja "... ciemność widzę , widzę ciemność" 8)

Jak to się dzieje, że propan "napędowy" z akcyzą można kupić poniżej 1,90/l a ceny "opałowego" które podajecie są wyższe choć niby powinien być tańszy ?

pozdro

"propan napędowy" to nie propan tylko propan-butan dlatego cena jest niższa (propan jest droższy niż butan).

A swoją drogą zastanawiam się dlaczego moderator wątków z cenami gazu nie przenosi do działu "Prawo i Pieniądze", a wątki o cenach prądu przenosi...

D.

...że podziemna.

No to NOTO dal Ci juz odpowiedz. Jak wystawisz butle P-B na mroz to gaz nie bedzie mogl parowac i nici z ogrzewania. Dlatego zakopuje sie ja w ziemi gdy sie chce stosowac P-B.

BTW w samochodzie jest w ogole inna sprawa - tam wystarczy gaz plynny wiec moze byc P-B na mrozie.

D.