marian51980 19.01.2019 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Witam, W końcu w poniedziałek nastąpi u mnie uruchomienie C.O. , mam w związku z tym pytanie odnośnie zaworków mini pex przy rozdzielaczu. Mam grzejniki z podejściem dolnym gdzie jest możliwość odcięcia zasilania i powrotu przy samym podejściu kolankowym do grzejnika; bezpośrednio przed rozdzielaczem zarówno na zasilaniu jak i powrocie zawory odcinające no i dochodzimy do rozdzielacza i zaworków mini pex jak w temacie postu czy warto je jeszcze dodatkowo montować na każdy obieg w belce rozdzielacza ? Poszukałem trochę informacji na ten temat i różne są zdania na ten temat, głównie za sprawą tego że te zaworki mini pex po prostu po niedługim czasie lubią przeciekać i później wymienienie ich jest problematyczne. Zastanawiam się czy je dawać w belki rozdzielacza czy po prostu już je sobie darować i zrobić złączki do belek bez zaworków mini pex ? Boję się że będą mało trwałe lub zaczną przeciekać i zamiast jakiegokolwiek pożytku będę miał z tym więcej problemów. Na co mogą mi się one jeszcze w moim wypadku przydać gdyż tak jak nadmieniłem odcięcia całościowe belek i grzejników będą . Belka ma 6 obiegów. pozdrawiam i proszę o podzielenie się swoim doświadczeniem i spostrzeżeniami na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.01.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Są różne możliwości ... możesz dać te małe , możesz dać duże przed listwą , możesz nie dawać wcale ( tu w razie awarii bedą problemy)Ja mam 3 listwy , jedna do podłóg z rotametrami , druga na parter z zaworami przed listwą , trzecią na poddasze i tu mam taki miks ... odcięcie pionu zaworami w piwnicy na dojściu do listwy od parteru , a na samym poddaszu przy listwie mam te małe . Zrobiłem tak dlatego ,że przy modernizacji poddasza nie wiedziałem ile grzejników zapewni mi komfort i pociągnąłem pexy pod każde okno - 7 dachowych ( z czego dwa są obok siebie , nad jednym grzejnikiem) i dwa w ścianach szczytowych . Ostatecznie wystarczyły mi grzejniki pod oknami dachowymi , a te w szczytowych nawet nie są zamontowane i są zamknięte obiegi własnie małymi zaworkami na listwie , mogłem zaślepić wyjścia ,ale wybrałem takie rozwiązanie . zamontowane 5 lat temu nic nie przeciekają . przy grzejnikach na podejściu z dołu tez mam możliwość zamknięcia . Może to przerost formy nad treścią , ale robiłem sam więc to co zaoszczędziłem na robociznie to mogłem dołożyć w części , by mieć większe możliwości grzebania w układzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian51980 19.01.2019 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Rozumiem, czyli generalnie jak mam duże zawory przed listwami (belkami) rozdzielacza które zamykają wszystkie obwody i w uzupełnieniu odcięcia pod grzejnikami to niekoniecznie muszę stosować te małe zaworki , Z tego co piszesz to na parterze nie masz tych mini zaworków tylko pexy bezpośrednio podłączone do listew (belek) rozdzielaczy , oczywiście wtedy masz duże zawory przed i ku temu rozwiązaniu bym się skłaniał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.01.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Tak Tak, nie mam ( małych) to wystarczy tzn duże przed listwą , reszta to przerost formy nad treścią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 20.01.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 W ofercie mamy rozdzielacz (seria 74) z mosiężnymi zaworami odcinającymi wbudowanymi w obie belki rozdzielacza, na wzór zabudowania przepływomierzy w rozdzielaczach do OP.http://pl.kan-therm.com/download/instrukcje.html#Rozdzielacze Bardzo praktyczna możliwość w przypadku jakiekolwiek konieczności odcięcia danej pętli zasilającej grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.01.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 @KAN-therm dobrze gada.Żadne mini, midi, maxi czy inne, tylko te bezpośrednio wkręcone w listwę tylko takie a tu masz czego nie montować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.01.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 (edytowane) @KAN-therm dobrze gada.Żadne mini, midi, maxi czy inne, tylko te bezpośrednio wkręcone w listwę tylko takie [ATTACH=CONFIG]425079[/ATTACH] a tu masz czego nie montować A niby co jest na tej listwie z fotki jak nie zawory 'duże' na wejściu ? Wyjścia na pexy bez zaworów są szczelne i nie ma tu znaczenia jakiej firmy . Choć zwykle są już jakieś fabrycznie 'dane' w zestawie . Gość z filmiku ma zamontowane dobre bo Polskie od 3 lat... ok . To moje zamontowane 5 lat temu Edytowane 20 Stycznia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.01.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 a dasz gwarancję, ze u każdego po ilus tam latach będzie tak samo jak było nowe?to ze Ty masz, nie znaczy, ze autorowi trzeba polecać to stare rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.01.2019 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Nie dam gwarancji .Autorowi nie polecałem tylko zakomunikowałem jakie są możliwości , tę akurat odrzucił i słusznie bo jak napisałem to przerost formy nad treścią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.01.2019 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Nie dam gwarancji . Autorowi nie polecałem tylko zakomunikowałem jakie są możliwości , tę akurat odrzucił i słusznie bo jak napisałem to przerost formy nad treścią . no to teraz nie rozumiem, przecież cały czas piszę, aby nie stosować tych mini zaworków, tylko te zintegrowane z belką a ty raz negujesz, a za drugim razem polecasz. Mniejsza o to, w każdym razie, ostatecznie nie polecamy tych mini zaworków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.01.2019 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 ...ty raz negujesz, a za drugim razem polecasz. przeczytaj jeszcze raz co pisałem ...powoli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.01.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Zaworki są różne - niskiej i wysokiej jakości . Ale one nic nie pomagają w serwisie instalacjiSzkoda kasy A do ogrzewania podłogowego specjalne rozdzielacze z rotametrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.01.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 A ja też w wątek wcisnę trzy grosze Myślę , że do ogrzewania podłogowego powinny być zawory z rotametrami i zawory termostatyczne ( wkręcane w belkę) a przed belką zawór odcinający zasilanie i odpływ.(niezależnie czy kulowy czy grzybkowy) Natomiast jeśli ktoś ma belkę taką jak na filmie, czy z zaworkami wkręcanymi w belkę ale takimi gdzie w belce nie ma gniazd zaworów! to najlepsze są zawory grzybkowe grzejnikowe jak na foto. Wyjaśnię z doświadczenia i czasu eksploatacji. Jeśli mamy na poszczególnych odpływach ogrzewania zaworu kulowe to z chwilą np regulacji przepływu na jednym z obwodów dławimy zawór. Konstrukcyjnie tzw"kula" jej krawędź wychodzi poza gniazdo wykonane z teflonu - jest ok dławimy przepływ. Gdy tak pozostanie na jej dotychczas lustrzanej gładkiej powierzchni pojawia się osad. Każdorazowe starcie tego osadu przez gniazdo niszczy je przez co zawory zaczynają przepuszczać z czasem postępuje dalsza degradacja gdyż osad osadza się już na elementach zniszczonego teflonu co w konsekwencji powoduje, iż kolejna próba regulacji niszczy uszczelniacz osi zaworu - czyli połączenia z rączką , tu już niedaleko do nieszczelności co widzimy na filmie - ten nalot to nic innego jak korozja materiału i czynnika grzewczego. Początkowo objaw jest nawet widoczny bo zawór otwiera się bardzo ciężko albo nie można go otworzyć wcale. W przypadku zaworów grzybkowych co najwyżej po latach wymienimy uszczelkę grzybka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.01.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 (edytowane) te zaworki na belce co wklejałem wcześniej działają jak zaworki grzybkowe, nawet uszczelki sa takie same jak do zaworków grzybkowych piszę o tych a tu sam zaworek, ten akurat z pokretłem, na belkach sa na klucz imbus Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.01.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Ok Sławek, ja napisałem jak nie ma w belce:-) gniazd, w Twoim przykładzie jest tak jak z manometrami.Uważam że Twój przykład jest dobry. Mam nadzieję, że autor nas posłucha i uniknie ewentualnych przyszłych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.01.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 no właśnie to doradzam, aby nie stosować tych mini zaworków kulowych, tylko te które montuje się w belkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts