Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pylący beton co z nim zrobić?

Gość mtdeusz

Recommended Posts

Gość mtdeusz

Witam mam problem z pylącym betonem posadzki w piwnicy,posadzki były lane z gruchy.

Słyszałem,żeby pomalować to szkłem wodnym?

Ile,w jakiej dawce na metr kwadratowy?

Drewno (magazyn drewna)nie zniszczy tego szkła wodnego?

Tutaj https://forum.muratordom.pl/showthread.php?137778-impregnacja-wodą-szklaną raczej nie polecają , a tutaj http://belpol-meble.pl/czym-impregnuje-sie-beton/ już tak :rotfl: i bądz tu mądry .

Ja przy remoncie robiłem unigruntem sypiące się tynk CW i ładnie się sklejały i nie sypały , ale jeśli to posadzka to może nie dać rady .

Jeśli chcesz zabezpieczyć przed pyleniem to szkło wodne sodowe sobie poradzi w zupełności, posadzka ściemnieje i przestanie się pylić . Podczas malowania używaj gumowych rękawiczek i okularów - wysycha w ciągu 24h.

Jeśli w piwnicy jest na niej wilgoć nie stosuj.

Dla Twojej uwagi: jeśli będziesz malował pędzlem pamiętaj, że w miejscach gdzie dasz go więcej posadzka będzie ciemniejsza. Jeśli pomalujesz dwukrotnie kolor wyrówna się , więcej warstw nic nie da.

Malowałem piwnicę 30 lat temu....do dzisiaj jest taka sama posadzka, a w niej skrzynki z owocami....nic nie pyli i da się ją odkurzać.

nie o oto chodzi - mleczko tworzy warstwę nieprzyczepną (mało nasiąkliwą) dla innych powłok i jest relatywnie słabo związane z betonem. Zeby cokolwiek zacząć robić (malowanie czy impregnacja) należy beton otworzyć. Szlifierka kątowa z regulacją obrotów i ściernica korundowa. Taka w kształcie garnka. I dużo samozaparcia bo będzie pylić,

^^

chyba mleczko cementowe a nie wapienne, używanie takiego sformułowania w ustach chemika to chyba profanacja ...

Masz rację - cementowe. Niestety bezwiednie mylę słowa wapienne z cementowym. I jeszcze sukienkę ze spódniczką za co dostaję zj...y od Córki. :D

Gwoli ścisłości - nie jestem z wykształcenia chemikiem . W branży zamiennie używa się technolog i chemik. A nie każdy technolog od chemii budowlanej jest chemikiem.