Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pylący beton co z nim zrobić?

Gość mtdeusz

Recommended Posts

Myślę , że wszystko zależy od chłonności podłoża , ale nie będzie ono większe niż 0,5l/m2.

Ja swoją posadzkę zamiotłem szczotką(nie wiem jak będzie wyglądać po szlifowaniu ? tak czytam i zastanawiam się czy zamiast szlifierki nie lepsza byłaby żyrafa do zacierania płyt GK. bo szlifierką to można porobić jakieś wgłębienia i bruzdy.

Myśle, że zdecydowanie bezpieczniejszym będzie jakiś grunt na bazie szkła wodnego a nie szkło wodne, bo szkłem można sobie "krzywdę" zrobić. Jak będzie za dużo szkła i nie będzie się dobrze wchłaniało to można zeszklić powierzchnię. Są preparaty gruntujące na bazie szkła wodnego np remmers kiesol lub caparol sylitol 111 konzetrat. Zresztą remmers ma bardzo bogatą ofertę jeżeli chodzi o grunty krzemionkujące. Doś dobre są też preparaty na bazie żywicy silikonowej , ale ważne jest usunięcie mleczka które ma zdecydowanie inna chłoność niż to c jest ponizej ....

Zeszkli czyli co będzie mocno sliska i będzię pękać.

To od uderzeń niekoniecznie spadającego drewna to szkło wodne się rozleci czy nie.

czyli będzie problem z przyczepnością kolejnych ewentualnych warstw (farba do betonu, wylewka samopoziomująca) i wcale nie jest to takie trudne żeby zeszklić, tak więc moim zdaniem ze szkłem wodnym trzeba się obchodzić ostroznie i z głową...

• 3 weeks później...
  • 6 months później...
Miałem podobny problem. Sypiąca, łuszcząca się wylewka w garażu.Sam grunt w stylu Unigrunt lipa. Samo szkło wodne w miejscu dobrego betonu, nawet ładnie wygląda- w miejscu sypiącego się betonu- lipa. Ja zrobiłem tak...na odkurzoną wylewkę dwie warstwy koncentratu gruntu PVA (1:3, wszystko ładnie sklejone), na to jedna warstwa szkła wodnego. Elegancka półszklista warstwa niepyląca, łatwa do odkurzenia.

• 8 months później...
Witam. Mam zagruntowaną posadzkę trzema produktami w trzech miejscach... szkło wodne, grunt PVA pod Multi finish(przeterminowany kilka lat), i Formplast Hydro. Najgorsze szkło- w niektórych miejscach tworzy się biała warstwa i łuszczy się. Po nalaniu wody powstają białe wykwity. Pozostałe dwa grunty OK...wiążą beton, nie pyli. Szkło na gruncie nie sprawdziło się po czasie.