Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dużo popiołu na palenisku

tyxck

Recommended Posts

WItam

Posiadam piec TECHSAN 20kW na sterowniku ST-37i.

Temp CO 45C

Czas podawania 13s

Przerwa w podawaniu 60s

Wentylator 7bieg.

Instalacja rury żeliwne grzejniki aluminiowe. Domek ok 180m2.

Zauważyłem, że na palenisku osadza się dużo popiołu co powoduje, że płomień nie pali się na całym palenisku. Muszę często rozgarniać palenisko by płomień się zwiększył. Czym to może być spowodowane. Jestem laikiem w tych sprawach także proszę o wyrozumiałość.

Nie wiem co to za palnik, brucer?. W dtrce tego kotła też nie piszą jakie palniki tam montowali. Jeśli jest tam zdejmowalna dysza ( korona) to ściągnij ją, udroźnij otwory, wyczyść kanał wentylatorowy i przy montażu uszczelnij koronę silikonem kominkowym. Może się trafi inny użytkownik to podpowie coś więcej.

Kocioł nie musi szybko dobijać do temp. zadanej - może to robić nawet wolno a jak dobrze ustawisz parametry pracy sterownika to uzyskasz nawet pracę ciągłą kotła co byłoby najbardziej wskazane. (zwłaszcza teraz kiedy jest odbiór ciepła)

Jak masz na grzejnikach termostaty - to temperaturę w pomieszczeniach utrzymają Ci termostaty (nie przegrzejesz pomieszczeń) a pompę CO załącz też na pracę ciągłą i wszystko :)

Czyli pompa CO chodzi Ci cały czas ?

Ja niedawno założyłem termostaty gazowe Danfosa RA 2994 o takie https://czp.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=12049&sid=a18d5fb1094ea418fff13282e502db29#p20660 i jestem z nich zadowolony reagują szybko i prawidłowo.

To jak regulujesz temperaturę w pomieszczeniach jak nie termostatami ?

Z Twojego zdjęcia wynika, że nadmuch masz zbyt duży - możesz zmniejszyć o 1 bieg i zaobserwować za jakiś czas jak to będzie wyglądało. Kocioł może wolno dobijać do zadanej a nawet jej nie osiągnąć - jak będzie oscylował około stopnia niżej to też będzie ok. Też kiedyś używałem sterownika ST37 i takie miałem ustawienia http://www.czp.pl/kociol/kielar/st37.html - każdy na swoim kotle musi wypracować swoje ustawienia ale podaje Ci tak dla przykładu.

Temperaturę zadaną CO też możesz podnieść wyżej na jakieś 50 st C - chyba, że faktycznie te 45 Ci wystarcza.

Nie znam Twojego palnika - ale tak jak kolega wyżej wspomniał dla pewności trzeba by go przeczyścić i uszczelnić.

Mam inny palnik zwykłą fajkę - ale tak go czyszczę http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html - poszukaj jaki masz palnik i na pewno coś w sieci znajdziesz o jego czyszczeniu.