Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu strychu i poddasza w garażu - jak to zrobić prawidłowo ?

pawel2121

Recommended Posts

Planuje ocieplić stropu strychu i poddasze w garażu nieogrzewanym i zastanawiam się jak to zrobić najlepiej.

Mam następujące pytania:

1)Jeśli chodzi o garaż, będzie on nie ogrzewany ale jest ocieplony styropianem z zewnątrz. Mam zamiar ocieplić poddasze wełną. Dach od góry wygląda tak blacha->papa->pełne deskowanie, idąc dalej czy powinno się dać folię paroprzepuszczalną między wełnę a deski ? Gdzieś przeczytałem że w przypadku pełnego deskowania tej folii nie należy dawać i wystarczy pod wełnę folia paroizolacyjna (blacha->papa->pełne deskowanie->wełna->folia paroizolacyjna) ?

2) Planuję ocieplić też strop strychu nieużytkowego będzie on służył jako schowek. Wydaję mi się że w takim przypadku lepiej będzie zaizolować podłogę na strychu niż poddasze.

Strych jest niski, tylko na samym środku można się wyprostować. W najwyższej części chcę położyć styropian i na to płyty OSB żeby nie niszczyć styropianu przy chodzeniu. A tam gdzie dach jest już nisko rozłożyć na podłodze wełnę. Czy w takim przypadku potrzebna jest gdzieś jakaś folia ?

Czy takie ocieplenie będzie miało sens, czy może powinienem zrobić to inaczej ?

Z góry dzięki za pomoc.

1) folia nie jest potrzebna, ale wygodna. Brakuje Ci w w schemacie szczeliny wentylacyjnej Nabij listewki z boku krokwi i naciągnij folie, by wełna nie zwinęła się i nie zablokowała szczeliny wentylacyjnej. By szczelina zadziałała to musi mieć dopływ powietrza na dole i odpływ u góry.

2) strych masz nad poddaszem? Taniej wyjdzie zaizolować strop poddasza( mniej m2) a na podłogę strychu dać osb lub lepiej mfp. Poza tym pomyśl jak połączysz folię paroizolacyjną, by to zadziałało- gdy dasz ocieplenie z drugiej strony.

Dzięki za odpowiedzi.

Zastanawiam się jeszcze czy styropian podłogowy można przykryć czymś innym niż płytami OSB ? Są one dosyć drogie, a ja nie planuje stawiać na strychu nic ciężkiego ani regałów . Słyszałem że są jakieś płyty kartonowo gipsowe które kładzie się na podłogę. Tylko czy one nie popękają podczas chodzenia ?

Przy stosowaniu skalnej wełny mienralnej STEPROCK HD4F można użyć płyt gipsowo-włóknowych fermacell 2E22 ukłądanych bezpośrednio na ociepleniu.

No i chodzić przesuwając stopy w miękkich bamboszkach. Inaczej to co krok na styku "pływajacej" ze ścianą będzie "wytrysk" :)

A co do pytania głównego to odpowiedź jest prosta: pianka OK z termo-rusztem i deskami (w ostateczności perforowane OSB)

Edytowane przez mat3006