pawel2121 21.01.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Planuje ocieplić stropu strychu i poddasze w garażu nieogrzewanym i zastanawiam się jak to zrobić najlepiej.Mam następujące pytania: 1)Jeśli chodzi o garaż, będzie on nie ogrzewany ale jest ocieplony styropianem z zewnątrz. Mam zamiar ocieplić poddasze wełną. Dach od góry wygląda tak blacha->papa->pełne deskowanie, idąc dalej czy powinno się dać folię paroprzepuszczalną między wełnę a deski ? Gdzieś przeczytałem że w przypadku pełnego deskowania tej folii nie należy dawać i wystarczy pod wełnę folia paroizolacyjna (blacha->papa->pełne deskowanie->wełna->folia paroizolacyjna) ? 2) Planuję ocieplić też strop strychu nieużytkowego będzie on służył jako schowek. Wydaję mi się że w takim przypadku lepiej będzie zaizolować podłogę na strychu niż poddasze.Strych jest niski, tylko na samym środku można się wyprostować. W najwyższej części chcę położyć styropian i na to płyty OSB żeby nie niszczyć styropianu przy chodzeniu. A tam gdzie dach jest już nisko rozłożyć na podłodze wełnę. Czy w takim przypadku potrzebna jest gdzieś jakaś folia ? Czy takie ocieplenie będzie miało sens, czy może powinienem zrobić to inaczej ? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 27.01.2019 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 1) folia nie jest potrzebna, ale wygodna. Brakuje Ci w w schemacie szczeliny wentylacyjnej Nabij listewki z boku krokwi i naciągnij folie, by wełna nie zwinęła się i nie zablokowała szczeliny wentylacyjnej. By szczelina zadziałała to musi mieć dopływ powietrza na dole i odpływ u góry.2) strych masz nad poddaszem? Taniej wyjdzie zaizolować strop poddasza( mniej m2) a na podłogę strychu dać osb lub lepiej mfp. Poza tym pomyśl jak połączysz folię paroizolacyjną, by to zadziałało- gdy dasz ocieplenie z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2121 28.01.2019 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) 1) Chodzi o kilka cm szczeliny między deskowaniem a wełną, żeby wełna nie dotykała desek ? 2) Źle to opisałem wcześniej, chodzi o strop piętra czyli podłogę strychu. Edytowane 29 Stycznia 2019 przez pawel2121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 03.02.2019 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 ad 1 tak, o toad.2 zakryj wełnę, bo będzie pylić. A jak chcesz dać styropian pod OSB, to musi być podłogowy.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2121 09.02.2019 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Czym najlepiej przykryć wełnę ? Folią paroprzepuszczalną czy czymś innym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.02.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Ale żeby z wełny uniosły się drobne włókna musi być ruch powietrza. W takim przypadku bezpośrednio na wełnę można położyć welon szklany, włókninę (agro-, geo-, itp.) lub membranę paroprzepuszczalną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2121 17.02.2019 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Dzięki za odpowiedzi. Zastanawiam się jeszcze czy styropian podłogowy można przykryć czymś innym niż płytami OSB ? Są one dosyć drogie, a ja nie planuje stawiać na strychu nic ciężkiego ani regałów . Słyszałem że są jakieś płyty kartonowo gipsowe które kładzie się na podłogę. Tylko czy one nie popękają podczas chodzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 19.02.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Przy stosowaniu skalnej wełny mienralnej STEPROCK HD4F można użyć płyt gipsowo-włóknowych fermacell 2E22 ukłądanych bezpośrednio na ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 20.02.2019 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 (edytowane) Przy stosowaniu skalnej wełny mienralnej STEPROCK HD4F można użyć płyt gipsowo-włóknowych fermacell 2E22 ukłądanych bezpośrednio na ociepleniu. No i chodzić przesuwając stopy w miękkich bamboszkach. Inaczej to co krok na styku "pływajacej" ze ścianą będzie "wytrysk" A co do pytania głównego to odpowiedź jest prosta: pianka OK z termo-rusztem i deskami (w ostateczności perforowane OSB) Edytowane 20 Lutego 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts