Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawet buduj?c dom nie zrezgnuj? z ........

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już zrezygnowaliśmy z kupna nowego samochodu, ale na tym koniec.

Nie zrezygnuję i mam nadzieję do tego przekonać moją połowicę, z wyjazów wakacyjnych do Chorwacji - myślę, że przyda się jakaś, nawet dwutygodniowa, odskocznia od trudów budowy - na razie jeszcze ich nie przechodzę, ale przygotowuję się na nie (głownie kontakty z tzw. "fachowcami") czytając forum.

Nie zamierzam również rezygnowac z mojej pasji jaką jest nurkowanie.

nie ma rzeczy, z której nie mógłbym zrezygnować, trzeba mieć tylko alternatywę, która bardziej będzie pasowała do danej sytuacji... myślę, że większość wolnej energii poświęcę budowie i będę miał z tego dużo satysfakcji. Potem będzie ogród a potem zobaczymy. Chyba nie przestanę w międzyczasie rowerkować :wink: a być może zacznę coś nowego?

• 1 month później...
nie ma rzeczy, z której nie mógłbym zrezygnować, trzeba mieć tylko alternatywę, która bardziej będzie pasowała do danej sytuacji...

i ja też tak myślę.

Jak narazie nie zrezygnowałam z kupowania serii książek, ale te wychodzą raz na dwa miesiące i 30 zł mogę "poświęcić".

Poza tym wydaje mi się, że "dla sprawy" byłabym gotowa zrezygnować ze wszystkiego co do życia nie jest niezbędne :wink: .

W ramach oszczędności okołobudowlanych nie zrezygnowaliśmy (i raczej nie mamy zamiaru):

- z jeżdżenia na wakacje - choćby krótkie - całą rodziną (dzieci na to zawsze strasznie czekają, i my też)

- z kupowania książek (ale miało nie być o nałogach :roll:)

- z urządzania imprez okolicznościowych dla rodziny i znajomych (żeby nie myśleli, ze o nich przez tę budowę całkiem zapomnieliśmy)

A poza tym, to cięliśmy chyba po wszystkim... :(

My z Żoną jesteśmy w młodym wieku i nie zrezygnujemy z żadnych wakacji nad naszym morzem :) A pozatym to jesteśmy w dość dobrej sytuacji, nie najgorzej zarabiamy i reguralnie chodzimy do kina, fryzjera itd. Dodatkowo ciągle dokształcamy się w zaocznym trybie (Żona Poznań, ja Wrocław) i jakoś udaje nam się wszystkow pogodzić :) A i jeszcze zimowe wypady na narty :) Bakcyl, którym zaraziła mnie Żona :) Też trzeba kilka ray w zimie wyskoczyć. A z czego rezygnuję ?? Z kupna nowych sprzętów domowych i auta.

Nie rezygnujemy jeszcze z niczego, na razie ograniczamy zbytki tzn. nie kupujemy nowych przedmiotów lub sprzętu do domu tylko dlatego, że pokazał się nowszy model.

Budując dom nie zrezygnuję ze stałego łącza, basenu, spotkań z przyjaciółmi oraz z niczego, co mogłoby pozostawić w pamięci dziecka niemiłe wspomnienia związane z budową.

Staramy sie nie rezygnowac ze zbyt wielu rzeczy, ale czasami to po prostu nie wychodzi. Jak jest do zaplacenia faktura, to placimy, wiec czasami na fryzjera, plyty i ksiazki musze troche poczekac.

W tym roku zrezygnowalismy z zagranicznych wakacji i pojechalismy w Bieszczady. W przyszlym planujemy wakacje jeszcze przed sezonem budowlanym (marzec/kwiecien), bo potem na pewno beda inne wydatki. Bilety kupujemy juz teraz, zeby sie rozmyslic, w przyplywie zdrowego rozsadku :D .

Generalnie budowe zaplanowalismy na 2.5 roku, wiec ciezko przez taki dlugi czas nie kupic nowych ubran, czy zrezygnowac z wakacji (odpoczac tez trzeba). Sadze, ze najwiecej oszczedzac bede jak bedzie widac juz koniec i data przeprowadzki bedzie bardziej rzeczywista.

Pozdrawiam

• 1 month później...
No ja niestety nie rezygnuję tylko z normalnego funkcjonowania no i ciuszków, zabawek dla synka. Na wakacjach już dawno nie byłam, w kafejce też nie (ale to głównie z powodu prawie 2-letniego synka którego nie mamy z kim zostawić), dla siebie ubrań raczej nie kupujemy, gdyż nie mamy czasu na "chodzenie" po sklepach ale odzieżowych, itp. Oczywiście czas na chodzenie po salonach z meblami, wyposażeniem zawsze się znajdzie. Ale generalnie nie narzekam i cieszę się z postępów na budowie.