MateuszRuda 21.01.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Witam wszystkich,Razem z Żoną zaczynamy rozglądać się za projektem, jeśli wszystko dobrze pójdzie to zaczniemy w tym roku .Szukam projekty domu 100m2 + garaż chcemy z żoną coś znaleźć i zamknąć się w 200 tys w stanie surowym zamkniętym ( dach, okna, drzwi zewnętrzne, brama garażowa) Jak myślicie znajdziemy coś w tej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 21.01.2019 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Myślę że znajdzieie. Sugeruję szukać prostych projektów bez udziwnien, najlepiej 2 spadowy dach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 21.01.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Jeśli macie działkę to SSZ za 200 tys o tej powierzchni jest osiągalny. 100 mkw to parterówka z dachem prostym (czterospadowy), bryła kwadrat, garaż wolnostojący ... nie rób w domu. Garaż to jak najprostszy, lekki, nawet lepszy blaszak. Można zrobić łącznik domu z garażem wolnostojącym wtedy masz prawie jak taki w bryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.01.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Tzw. projekty gotowe maja kosztorysy. Poszukaj takich które się zmieszczą w przyjętych założeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszRuda 22.01.2019 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Szukam i obserwuje kosztorysy, ale jak narazie z tego co widzę wszystko jest zanizone . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 22.01.2019 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 To nie patrz po kosztorysach, bo to rzeczywiście nie ma sensu. Jedni projektanci je zaniżają a drudzy wpisują z głowy.Jak masz działkę, to sprawdź MPZP lub warunki zabudowy i na podstawie tego szukaj projektu jak najbardziej prostego i parterowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 22.01.2019 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Witam wszystkich, Razem z Żoną zaczynamy rozglądać się za projektem, jeśli wszystko dobrze pójdzie to zaczniemy w tym roku . Szukam projekty domu 100m2 + garaż chcemy z żoną coś znaleźć i zamknąć się w 200 tys w stanie surowym zamkniętym ( dach, okna, drzwi zewnętrzne, brama garażowa) Jak myślicie znajdziemy coś w tej cenie ? w zeszłym roku jak rozważałem ten projekt to rozmawiałem z 2 osobami które go budują są w komentarzach znajdziesz ich na FB i ceny SSZ zamykali w granicy 200 tysi https://projekty.muratordom.pl/projekt_z-perspektywa,2773,0%2C0.htm co do garażu przemyślcie sprawę należy przyjąć iż koszt garażu to 2k za m2 około na 1 stanowisko to macie z 30tysi za garaż, kupisz blaszak za 1500 ocieplisz go styro za 500zł,otynkujesz, kupisz automatyke do bramy żeby działało na pilot za 600zł i masz garaż który spełnia wymagania chyba, że was bardzo ogranicza działka lub musicie mieć przejście z garażu do domu też miałem takie założenie ale ja chce mieć 2 stanowiskowy garaż wieć u mnie by to było z 60 tysi ~~ wiec wyleje jakis chudziak i kupie blaszak 3 stanowiskowy pewnie się zmieszcze w 10 tyś ze wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 24.01.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Ja generalnie nie miałem innej opcji jak garaż w bryle budynku (działka mała 600m2). Startuje w marcu. Szczerze mówią nie przyszło mi do głowy że garaż generuje dodatkowe koszta....pytanie co tam tak dużo kosztuje ? Brama wjazdowa za 5000zł ? Masz pomieszczenie które nie wymaga jakiekoś specjalnego urządzania i od biedy możesz na biało przemalować i jest... 2k za m2 garażu ? Ja mam garaż 27m2 więc nie widzę tych władowanych 54 000zł. Nad garażem mam 2 pokoje. Nie widzę różnicy czy to będą 2 pokoje czy garaż.....kasa ta sama. Cyba żę się myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 24.01.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Nie widzę różnicy czy to będą 2 pokoje czy garaż.....kasa ta sama. dokładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszpawlik 27.01.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Cześć, my wybraliśmy "W zdrojówkach G2"Tutaj link: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zdrojowkach-g2-m8c322d297d07bZałożenie było własnie takie, dom do 100m + garaż.Planujemy zmieścić się w 200k do poziomu SSZ aczkolwiek obserwując wzrost cen, może to być trudne do zrealizowania.Materiały na fundamenty i ściany mamy już zakupione. Do zamówienia pozostaje jeszcze materiał na więźbę i dach oraz okna i drzwi. Jest duża szansa, że się zmieścimy. Duża uwagę przywiązujemy do jakości materiałów i ich wpływu na energooszczędność domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 27.01.2019 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Moim zdaniem niemożliwe, nawet 200 tys. netto.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 27.01.2019 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Cześć, my wybraliśmy "W zdrojówkach G2" Tutaj link: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zdrojowkach-g2-m8c322d297d07b Założenie było własnie takie, dom do 100m + garaż. Planujemy zmieścić się w 200k do poziomu SSZ aczkolwiek obserwując wzrost cen, może to być trudne do zrealizowania. Materiały na fundamenty i ściany mamy już zakupione. Do zamówienia pozostaje jeszcze materiał na więźbę i dach oraz okna i drzwi. Jest duża szansa, że się zmieścimy. Duża uwagę przywiązujemy do jakości materiałów i ich wpływu na energooszczędność domu. Ten dom ma ok 200m2, nawet na parter Wam nie wystarczy 200tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 28.01.2019 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Duża uwagę przywiązujemy do jakości materiałów i ich wpływu na energooszczędność domu. Nie ze krytyukuje, ale czy pomysleliscie jak wplyna na energooszczednosc tak duze przeszklenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszpawlik 29.01.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Tak, wzięliśmy pod uwagę. Strona z przeszkleniami to w naszym przypadku wystawa na południe. Okno narożne - wschód-południe, wyjście tarasowe na zachód. Na piętrze okna zmniejszamy - głównie ze względu na lepsze wykorzystanie przestrzeni w pokoju. Wszystkie z pakietem 3szybowym. Zastanawiamy się jeszcze nad ciepłym montażem. Ponadto planujemy rekuperację. Ściany nośne z betonu komórkowego 24cm + 20cm izolacji. Współczynnik U powinien być na poziomie 0,1158W/m2k. W dachu wełna Ursa 18cm+15cm Sądzę, że będzie ciepło. Aczkolwiek obecnie 20stopni to jest dla nas optymalna temperatura. Nie planujemy przegrzewać do 25stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszpawlik 29.01.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Po podłogach ma 264,34 ale użytkowej 133+40 garaż z kotłownią.Co do kosztów, to powinniśmy bez problemu zmieścić się w 200k brutto. Obecnie mamy już umowy, materiały wyceny na poziomie 120k bez dachu, okien. Jeśli doliczymy izolację, to prawdopodobne jest, że tą kwotę przekroczymy. Kolejne koszty będę zamieszczał w miarę na bieżąco na blogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts