Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pocięcie cegły rozbiórkowej na elewację zewnętrzną

Recommended Posts

Posiadam kilkanaście palet cegły rozbiórkowej. Cegła jest średniej jakości - często popękana itp., ale zdarzają się też ładne sztuki. Te właśnie ładniejsze chciałbym pociąć na płytki (testowane - nawet gładko poszło) i użyć do zrobienia wstawek w elewację. Czy taką cegłę trzeba jakoś szczególnie impregnować i czy można ją przykleić normalnie jak płytkę klinkierową? Czy muszę już dużo wcześniej porobić jakieś przygotowania?

Cegła rozbiórkowa to nie cegła klinkierowa, ale jeśli udało Ci się ją pociąć na grubość 1,2-1,5cm to należy ją zaimpregnować . I tutaj sprawdzi się impregnat do klinkieru. Najlepiej nanieść go natryskowo na powierzchnię licową (tą widoczną) bo cegła jest bardziej nasiąkliwa od klinkierowej i impregnacja poprzez zanurzenie byłaby bardzo kosztowna.

Zastanów się również nad ilością bo takich płytek na 1m2 potrzebnych Ci jest 75 sztuk, a więc wcale nie mało, to jest 36 sztuk cegły.

A czym potraktować stara cegłę i starą fugę na ścianie z cegieł? Mam oryginalną cegłę w kamienicy z fuga z roku 1900 i trochę się sypie przy dotknięciu więc chciałbym ją czymś zabezpieczyć żeby ani cegła ani fuga nie brudziła ubrań.

Temat jest bardzo szeroki więc przytoczę skrót do artykułu - jest pomocny

http://www.chemiabudowlana.info/pliki/instrukcja/756_sopro_renowacja_murow.pdf

Temat jest bardzo szeroki więc przytoczę skrót do artykułu - jest pomocny

http://www.chemiabudowlana.info/pliki/instrukcja/756_sopro_renowacja_murow.pdf

Dzięki za odpowiedź, ale mój problem nie jest taki skomplikowany. To jest cegła w kamienicy, ale w domu i jest świeżo zbity tynk. Wyczyściłem te cegły i teraz szukam tylko czegoś do impregnacji bo fugi cementowe czy cementowo wapienne mimo że nieźle się trzymają to wiadomo troszke brudzą. Zależy mi tylko żeby nie brudziło i sie nie sypało więc potrzebuje jakiś impregnat i myslę, że większość się sprawdzi tylko nie wiem jaki. Czy taki zwykły z Casto się nada?

Tych market-owych raczej nie stosuj , są wprawdzie gruntami ale słabej jakość i i głównie pod powłoki malarskie lub tapety.

Zastosuj coś rozsądniejszego o większym składzie np Ceresit CT17 to grunt głęboko penetrujący i dobrej jakości, szczególnie na świeże tynki. W Twoim przypadku również się sprawdzi.

• Like 1

Tych market-owych raczej nie stosuj , są wprawdzie gruntami ale słabej jakość i i głównie pod powłoki malarskie lub tapety.

Zastosuj coś rozsądniejszego o większym składzie np Ceresit CT17 to grunt głęboko penetrujący i dobrej jakości, szczególnie na świeże tynki. W Twoim przypadku również się sprawdzi.

Dzięki, właśnie o taką informacje mi chodziło.