Ryni 21.01.2019 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Dzień dobry! Od kilku lat mieszkam w domu jednorodzinnym z lat 70 w którym instalacja C.O.pochodzi z czasów jego budowy. Wymieniłem więc kocioł na 25KW miałowca ( UKS 25/38 ) oczywiście z dmuchawą i pompą, no i zaczęły się problemy. Temperatura na kotle od 38 do 55 stopni i to tylko przy mrozach około -10 stopni, kocioł zatkany sadzą, a komin ocieka smołą (wkład kwasówka). Przeczytałem więc większości z wątków : Ekonomiczne spalanie węgla kamiennego oraz Ekonomiczne spalanie paliw stałych. Wniosek jest jeden przewymiarowany kocioł. Chcę go wymienić na MPM DS 14KW (obliczenia z czysteogrzewanie.pl), ale nadal obawiam się czy uzyskam właściwe temperatury. Czytałem trochę o zastosowaniu zaworów 3D lub 4D, jednak niewiele z tego rozumiem, gdzie je zamontować, jaki to będzie miało wpływ na temperaturę w domu i czy nie odetnę naczynia wzbiorczego. I tu prośba o pomoc. Jak poprawnie zmodyfikować instalacje aby wszystko działało poprawnie. Jeszce kilka słów o samej instalacji. Dom piętrowy około 160m2 większość grzejników żeliwnych, 2 aluminiowe (bez pompy nie dogrzewają), na piętrze zawory termostatyczne, na parterze kulowe i grzybkowe, przyłącza do kotła 2 cale. Spróbuje jeszcze dołączyć uproszczony schemat instalacji Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/244560-niska-temperatura-kot%C5%82a-co/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts