Ne 22.01.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Witam Pytanie jak w tytule, domek mały 6x10 z poddaszem użytkowym, podpiwniczony. Wybudowany około 10 lat temu. Czym ocieplić, żeby było dobrze i najlepiej niedrogo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2019 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Styropian np. 20cm lub więcej + tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.01.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Kolejny post do którego pasują kółka Zastosowałeś porotherm 38 cm nie wiem czy z myśla o mikroklimacie pomieszczeń i parametrom izolacyjności - jeśli tak to wełna była by najrozsądniejsza. Jeśli postawiłeś bo ktoś doradził nie zastanawiając się dlaczego to kolega d7d doradził. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ne 22.01.2019 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Co do kółek to wcale nie musi być szybko Dom kupiłem i chcę go dokończyć, budżet nie jest nieograniczony. Poprzedni właściciel zaczął kleić 7cm styropian ale chyba wszystko trzeba zerwać. Przy grubej izolacji9 boję się tzw okien strzelniczych. Załączam kilka fotek domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.01.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Te wąskie przy 20cm bedą wyglądały jak w Malborku Min.15 cm grafitowego, klejonego SZCZELNIE na ramkę, a jak się da to jeszcze lepiej - na grzebień. To do współczynnik U= 0.13 [W/m2K], (czyli lepiej, niż np w moim domu) lub nieco gorszy, bo pustaki 38cm sprzed 10 lat mogły mieć nico niższą izolacyjność, niż obecnie. Tak, czy tak - naprawdę OK. Te 7cm starego do zerwania. Edytowane 22 Stycznia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ne 22.01.2019 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Dzięki za podpowiedź, nie wiem tylko czy w okolicy są jakieś ekipy, które kleją na ramkę, a tym bardziej na grzebień. Od jednego z nich usłyszałem ostatnio, że klei się na placki bo inaczej ściana będzie się pocić. Nie znam się na tym, ale wydaje mi się że stula bzdury.Co z izolacją ścian piwnicy które są odsłonięte ? Można wykorzystać te stare płyty 7 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.01.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Albo dasz się zakrzyczeć "fachofcowi", albo postawisz na swoim i będziesz miał zrobione DOBRZE.Pamiętaj, że to nie on będzie płacił Twoje rachunki, on chce zrobić szybko i stawiać rusztowania u innego klienta. Chcesz zostawić 7 cm na ścianach piwnicy ? Trochę mało, poza tym, przy zastosowaniu 15cm na elewacji obecny uskok zostanie powiększony o kolejne 8cm, a to może wyglądać nieszczególnie.. Ja akurat preferuję 3-4cm. Edytowane 22 Stycznia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.01.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Dobrze , że umieściłeś zdjęcia.Już na pierwszy rzut okna są zamocowane w połowie grubości ściany. Nie wiem ile by to kosztowało ale ja bym podjął się ich przemontowaniu - wtedy zastosowanie 20cm ocieplenia nie spowodowałoby przytaczanego efektu.Zapewne koszt będzie (ale skoro kradną okna i potem też je ktoś montuje to się da bez większego uszczerbku dla nich). Wydaje się to kłopotliwe, ale jakbym patrzył na to - to cały czas bym o tym myślał. Oczywiście te 7cm należy usunąć(można w kliku warstwach wykorzystać na poddaszu.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Dzięki za podpowiedź, nie wiem tylko czy w okolicy są jakieś ekipy, które kleją na ramkę, a tym bardziej na grzebień. Od jednego z nich usłyszałem ostatnio, że klei się na placki bo inaczej ściana będzie się pocić. Nie znam się na tym, ale wydaje mi się że stula bzdury. Co z izolacją ścian piwnicy które są odsłonięte ? Można wykorzystać te stare płyty 7 cm ? Moje zdanie w mej subiektywnej ocenie .Mam w 35 porotherm i 10 styro w podwójnym osiatkowaniu i podwójnym tynku.Korekcja po błędzie nieuczciwej ekipy ale wyszło na dobre.Dla mnie styro w ogóle do wywalenia nigdzie nie kładź.Kup nowe te najlepsze na rynku.Izolacja domu to nie kanapka z pasztetową.Nie kombinuj i nie słuchaj gdzie i jak możesz zaoszczędzić na 10 letnim styro. Nie mam piwnicy ale to co w ziemi opisałem chyba w stopce.Jeśli nie to ławy,fundamenty,odwodnienie "gładź cementowa ,czernidło folia bom-belkowa czarna , styro 8 cm,kamień drobny na odwodnienie dziurawe z PCV rozprowadzone dookoła budynku.Co do styro to kładzione na placki układane poziomo tak jak budowanie domu z np. cegły.Kołki coś takiego Oszczędniej nie znaczy dobrze.Jeszcze raz wywal ten syf ze ściany ,zagruntuj ją porządnie, połóż styro min 10 cm na placki lub w ostateczności na grzebień ,szary tynk wygładzone styro , znowu zagruntuj i docelowo elewacja z dobrego materiału.ja mam tynk silikonowo - silikatowy(super polecam i gdym się budował zrobiłbym ponownie) Dostępne - widoczne boki z piwnicą dobrze odizoluj sposobem mądrym, do Twoich warunków tego domu.Mój sposób masz wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2019 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 10cm na placki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2019 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) 10cm na placki ??? Redakcja pisała by odpowiedzi były zbliżone typu nie zgadzam się lub zgadzam i powód. właśnie tak bo mojego nie mam jak znajdę wkleję. Nie wiem co rozumiesz przez znaki zapytania i bez zdziwienia ,że na placki.Może tak po swojemu bez uszczypliwości niemerytorycznej.To potrafisz przecież.Zapomniałem dopisać ,że szpary miedzy styro.wypiankowane w rzeczy samej. to wpisałem w wujka Google."układanie styropianu 10 cm na placki".poczytaj.Wiesz po czym sa te plamy .Ja wiem na placki 10 cm styro i kołki do styro. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ne 23.01.2019 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Na placki czyli na placki i dookoła jak na zdjęciu mam rozumieć ? Co do przesuwania okien to czy nie sprawi to, że w środku dalej będzie ciemno bo zwiększy się "tunel" wewnątrz domu ? Piwnica jest odizolowana folią i nie mam zamiaru tego odkopywać, pytanie co zrobić ze ścianami, które widać ? Zdjęty styropian ułożyć po prostu na strychu na wełnie ? Co z dachem ? Nie trzeba go "przedłużyć" na bokach ? Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Ne$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Redakcja pisała by odpowiedzi były zbliżone typu nie zgadzam się lub zgadzam i powód. właśnie tak bo mojego nie mam jak znajdę wkleję. Nie wiem co rozumiesz przez znaki zapytania i bez zdziwienia ,że na placki.Może tak po swojemu bez uszczypliwości niemerytorycznej.To potrafisz przecież.Zapomniałem dopisać ,że szpary miedzy styro.wypiankowane w rzeczy samej. to wpisałem w wujka Google."układanie styropianu 10 cm na placki".poczytaj.Wiesz po czym sa te plamy .Ja wiem na placki 10 cm styro i kołki do styro. Nie myl pojęć, OK ? Piszesz o klejeniu na placki a zamieszczasz zdjęcie z klejenia na placki i ramkę. Klejenie 10cm to bez sensu, skoro się już robi, to tak, żeby efekt był jak najlepszy. Dlatego 15cm to min. Znowu się pojawiasz, żeby rozwalić wątek ? Edytowane 23 Stycznia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Na placki czyli na placki i dookoła jak na zdjęciu mam rozumieć ? Co do przesuwania okien to czy nie sprawi to, że w środku dalej będzie ciemno bo zwiększy się "tunel" wewnątrz domu ? Piwnica jest odizolowana folią i nie mam zamiaru tego odkopywać, pytanie co zrobić ze ścianami, które widać ? [ATTACH=CONFIG]425277[/ATTACH] Zdjęty styropian ułożyć po prostu na strychu na wełnie ? Co z dachem ? Nie trzeba go "przedłużyć" na bokach ? Jak ktoś ma klejenie na placki, to ma 5-6 placków na płycie i to wszystko. Powierzchnia kontaktu mniejsza, a od dołu, do góry przepływające powietrze chłodzi mur. Dlatego przestrzenie zamyka się ramką. Nie ma większego znaczenia, gdzie umiejscowisz szybę, jeśli chodzi o naświetlenie wnętrz. Bardziej chodzi o wrażenia estetyczne. Przesunięcie okien do lica spowoduje też, że będziesz musiał wymienić parapety (o ile są) na szersze. Ściany piwnic odkopujesz, sprawdzasz izolację p-wilgociową, a następnie kleisz styro o tej samej grubości, co na elewacji. Ewentualnie 2-3 cm cieńszy Edytowane 23 Stycznia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 23.01.2019 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Zdjęty styropian ułożyć po prostu na strychu na wełnie ? Co z dachem ? Nie trzeba go "przedłużyć" na bokach ? Na wełnie błąd, jeżeli już to pod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2019 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Nie myl pojęć, OK ? Piszesz o klejeniu na placki a zamieszczasz zdjęcie z klejenia na placki i ramkę. Klejenie 10cm to bez sensu, skoro się już robi, to tak, żeby efekt był jak najlepszy. Dlatego 1cm to min. Znowu się pojawiasz, żeby rozwalić wątek ? Ty w ogóle nic nie piszesz , apotem rzucasz sie po swojemu na mnie. Przecież to standard i ramka musi być i pianka w szpary pomiędzy płytami styro obowiązkowa. Takich ewidentnych rzeczy pisać nie potrzeba .Tak miałem i myślę ,ze twoje pytanie z postu #10 jest tylko kolejną zaczepką.Zauważ ,że nie odpowiedziałeś , a ja już według ciebie mylę pojęcia.Chciałem mu pomóc bo twierdze ,że nie macie racji .Wytłumaczyłem to w mej subiektywnej ocenie problemu. Klejenie 10cm to bez sensu, skoro się już robi, to tak, żeby efekt był jak najlepszy. szybko mi to kłamstewko wytłumacz zanim nacisnę trójkąt.Jakie kolejne 10cm.O czym ty chłopie piszesz.Pisz i czytaj ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ne 23.01.2019 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Nie ma większego znaczenia, gdzie umiejscowisz szybę, jeśli chodzi o naświetlenie wnętrz. Bardziej chodzi o wrażenia estetyczne. Przesunięcie okien do lica spowoduje też, że będziesz musiał wymienić parapety (o ile są) na szersze. Ściany piwnic odkopujesz, sprawdzasz izolację p-wilgociową, a następnie kleisz styro o tej samej grubości, co na elewacji. Ewentualnie 2-3 cm cieńszy Parapetów nie ma, muszę się zorientować co do kosztów przesunięcia okien w takim razie. Co do piwnic to sugerujesz żeby odkopać cały dom wokół ? od przodu to jakieś 3 metry, chyba się tego nie podejmę. Budżet jest ograniczony a widzę, że co raz to jakieś "kwiatki" wychodzą. Na wełnie błąd, jeżeli już to pod. Strych jest bardzo niski, nie wiem czy w takim razie nie zostawić tego jak jest. Jest tam 20 cm wełny na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 23.01.2019 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Strych jest bardzo niski, nie wiem czy w takim razie nie zostawić tego jak jest. Jest tam 20 cm wełny na stropie. Dołożyć by się przydało, chodzi tylko o to, by nie przykrywać wełny czymś co uniemożliwi jej wentylację i ewentualne wysuszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Na placki czyli na placki i dookoła jak na zdjęciu mam rozumieć ? Co do przesuwania okien to czy nie sprawi to, że w środku dalej będzie ciemno bo zwiększy się "tunel" wewnątrz domu ? Piwnica jest odizolowana folią i nie mam zamiaru tego odkopywać, pytanie co zrobić ze ścianami, które widać ? [ATTACH=CONFIG]425277[/ATTACH] Zdjęty styropian ułożyć po prostu na strychu na wełnie ? Co z dachem ? Nie trzeba go "przedłużyć" na bokach ? Odpowiem Ci krótko bo masz mądrzejszych doradców ode mnie.Posłuchaj ich ale ja zrobiłbym to co napisałem tym bardziej ,że jest to inwestycja nazwę to na dłużej. Z tym przesuwaniem okien to jakąś dziwna masz interpretację.Jak twierdzisz jak przesuniesz to zwiększy Ci się tunel wewn. jak nic nie zrobisz i położysz styro 10 cm to analogicznie Ci się zwiększy tunel z zewn.I tak źle i tak niedobrze.Skoro nie chcesz robić tak jak opisałem z tą odkryta ścianą, to napisze ,że robisz to dla siebie i popełniasz wielki błąd.Tyle ode mnie. p.s Jak zaczynałem 10 lat temu zabawę w budowanie oczytałem się w sieci , a i tu na FM skorzystałem bo powiedziano mi ,że skoro mam dom w ceramice porotherm 35 cm to wcale nie potrzeba styro.Tynk i koniec. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2019 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ty w ogóle nic nie piszesz , apotem rzucasz sie po swojemu na mnie. Przecież to standard i ramka musi być i pianka w szpary pomiędzy płytami styro obowiązkowa. Takich ewidentnych rzeczy pisać nie potrzeba .Tak miałem i myślę ,ze twoje pytanie z postu #10 jest tylko kolejną zaczepką.Zauważ ,że nie odpowiedziałeś , a ja już według ciebie mylę pojęcia.Chciałem mu pomóc bo twierdze ,że nie macie racji .Wytłumaczyłem to w mej subiektywnej ocenie problemu.. Jeśłi chcesz pomagać, to nie udzielaj rad tego typu: połóż styro min 10 cm na placki lub w ostateczności na grzebień Bo ktoś położy 10cm na placki i zrobisz mu tą poradą krzywdę. powinieneś napisać: "połóż styro, min 15cm na placki+ramkę, jeszcze lepiej na grzebień" i wtedy nie musiałbym ciebie poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts