niktspecjalny 23.01.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Jeśłi chcesz pomagać, to nie udzielaj rad tego typu: Bo ktoś położy 10cm na placki i zrobisz mu tą poradą krzywdę. powinieneś napisać: "połóż styro, min 15cm na placki+ramkę, jeszcze lepiej na grzebień" i wtedy nie musiałbym ciebie poprawiać. Jesteś trudny i bardzo dziwnie i po czasie reagujesz pokazując swoja wyższość.Pokazałem fotkę.Ty zobacz co odpowiedziałeś. Upomniałeś mnie to dlaczego w pytaniu kierowanym do mnie nie napisałeś i nie przypomniałes (co jest ewidentne ):10cm na placki ??? Wystarczyło napisać.np. 10cm na placki bo NS zapomniałeś napisać o ramce którą wspomniałem w poście nr.#5 Widzisz tu różnicę.Ja widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Jeszcze raz ci napiszę - gdybyś nie dawał złych porad nie musiałbym poprawiać.Fotkę pokazałeś po tym, jak ja zadałem pytanie, zdziwiony, że ktoś w dzisiejszych czasach poleca jeszcze docieplanie styropianem 10cm klejonym na placki. Pisz zwięźle i precyzyjnie, to nie będzie potrzeby prowadzenia takich jałowych dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 23.01.2019 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Post foto wyraża totalnie zdziwienie, jak w tych czasach i nastawieniu na coraz lepszą izolacyjność można napisać takie głupoty. Widzę, że świat na forum nie znosi pustki - zniknął Arturo, to pojawił się następny "troll". Wystarczyło napisać.np. 10cm na placki bo NS zapomniałeś napisać o ramce którą wspomniałem w poście nr.#5 Widzisz tu różnicę.Ja widzę. Oczywiście można było tak napisać, ale i Twoje posty nie są idealne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Post foto wyraża totalnie zdziwienie, jak w tych czasach i nastawieniu na coraz lepszą izolacyjność można napisać takie głupoty. Widzę, że świat na forum nie znosi pustki - zniknął Arturo, to pojawił się następny "troll". Oczywiście można było tak napisać, ale i Twoje posty nie są idealne... Przecież to stary dom, ze starym styro. Co masz do takiego układania? Pokaż mi lepsze ,gdzie w tych czasach i nastawieniu będzie super izolacja.Udowodnij to bo nazwałeś mnie trollem więc wiesz lepiej.Co pomogłeś pytkowi ? Na razie to nawsadzałeś mi i nazwałeś trollem.Jak jemu pomożesz mnie omiń.Twoje trollowanie niemerytoryczne w pomocy jest znacznie barwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2019 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Przecież to stary dom, ze starym styro. Co masz do takiego układania? Pokaż mi lepsze ,gdzie w tych czasach i nastawieniu będzie super izolacja.. "Stary" (10-letni) dom, ale ocieplenie ma być współczesne. Czyli żadne tam "10cm na placki", tylko min 15cm, dobrze (szczelnie) klejone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 "Stary" (10-letni) dom, ale ocieplenie ma być współczesne. Czyli żadne tam "10cm na placki", tylko min 15cm, dobrze (szczelnie) klejone No to może ty pokaż mi ten najnowszy trend wklejeniu izolacji na porotherm 38 cm mający już 10 lat.Tak jak mój.Fotka z najnowszą technika mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Niezależnie na co się klei i ile lat ma ściana, ocieplenie ma być zrobione dobrze.Dobrze klejone, to znaczy na placki i ramkę (lub na grzebień), i nie 10cm, bo na to szkoda roboty, tylko min 15cm, żeby zejść z U do poziomu ~0.13 W/m2K Dla Ne$ to jest nowy dom (bo jak przypuszczam niedawno kupiony) i niech będzie ocieplony zgodnie z dzisiejszymi standardami, a sprzed dekady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ne 24.01.2019 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 A nie ma opcji na jakiś styropian 10 cm lepszy jakościowo ? Wolałbym uniknąć przesuwania okien, poza tym jedno z nich już jest prawie zasłonięte przez izolację 7 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 24.01.2019 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Płyty PIR, ale to nie będzie tanie chociaż może jakby przeliczyć [styropian 20cm + przesuwanie okien] vs [płyta PIR 10cm]? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.01.2019 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 A nie ma opcji na jakiś styropian 10 cm lepszy jakościowo ? Wolałbym uniknąć przesuwania okien, poza tym jedno z nich już jest prawie zasłonięte przez izolację 7 cm. Tak wygląda u mnie cały zestaw ze styro ponad 10 cm.Popatrz ile jest światła w domciu. dół -salon-okna -10 cm styro -35 cm porotherm-tynk wapienno -cementowy. wyjście na taras tyle jest lumenów z nieba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ne 28.01.2019 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Szczerze mówiąc to nic mi te zdjęcia nie mówią. Trzeba będzie skonsultować z fachowcami na miejscu prawdopodobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.01.2019 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Szczerze mówiąc to nic mi te zdjęcia nie mówią. Trzeba będzie skonsultować z fachowcami na miejscu prawdopodobnie. Poczytaj o prothermie powyżej 35 cm .Jak budowałem dom ,w projekcie było 4cm, a kolega miał 40 cm ceramiki i nie ocieplał niczym.Tylko tynk -elewacji .Co do fotek widzisz grubość i okna 2 szybowe w salonie.Jest dzień i tyle światła pada do salonu. Widać gdzie okna są przesunięte, do zewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.01.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Niezależnie na co się klei i ile lat ma ściana, ocieplenie ma być zrobione dobrze. Dobrze klejone, to znaczy na placki i ramkę (lub na grzebień), i nie 10cm, bo na to szkoda roboty, tylko min 15cm, żeby zejść z U do poziomu ~0.13 W/m2K Dla Ne$ to jest nowy dom (bo jak przypuszczam niedawno kupiony) i niech będzie ocieplony zgodnie z dzisiejszymi standardami, a sprzed dekady. Oj... https://scr.hu/4zR6dk Dekady ? To zdjęcie z muratora zaledwie sprzed kilku miesięcy Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.01.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 W to bez problemu uwierzę, założycielowi wątku też fachowcy doradzają takie klejenie, bo mu się ściana spoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.01.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 W to bez problemu uwierzę, założycielowi wątku też fachowcy doradzają takie klejenie, bo mu się ściana spoci Skąd to zjecie wziął i to bez ramki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.01.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Skąd to zjecie wziął i to bez ramki? Z zeszłorocznego Muratora Jako wykonawca robiący z materiałów powierzonych mam zasadę - robię tak jak sobie klient życzy. Mówię RAZ jakbym to zrobił u siebie i dlaczego. Później słyszę - u brata tak jest i nic się nie dzieje, "kleju mniej pójdzie" "wentylacja być musi" itd itp. Nie dyskutuję, spisuję umowę z opisem jak ma być zrobione i tyle. Kiedyś się przejmowałem widząc elewacje skończone na etapie kleju, bez wyprawki tynkarskiej, które zielenieją po kilku latach... ale teraz to mi dynda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.01.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Z zeszłorocznego Muratora Jako wykonawca robiący z materiałów powierzonych mam zasadę - robię tak jak sobie klient życzy. Mówię RAZ jakbym to zrobił u siebie i dlaczego. Później słyszę - u brata tak jest i nic się nie dzieje, "kleju mniej pójdzie" "wentylacja być musi" itd itp. Nie dyskutuję, spisuję umowę z opisem jak ma być zrobione i tyle. Kiedyś się przejmowałem widząc elewacje skończone na etapie kleju, bez wyprawki tynkarskiej, które zielenieją po kilku latach... ale teraz to mi dynda. .....Kiedyś się przejmowałem widząc elewacje skończone na etapie kleju, bez wyprawki tynkarskiej, które zielenieją po kilku latach... ale teraz to mi dynda.. Niech Ci nie dynda bo dla mnie im dłużej styro bez tynku pozostawione warunkom atmosferycznym bez pokrycia mija się z celem i założeniami technicznymi.Jak kładli mi mój silikonowo -silikatowy to już po trzech dniach miałem pietra.Na szczęście ten co na górze nie dał słoneczku urlopu.I się cieszę bo mam super już 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.01.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Niech Ci nie dynda bo dla mnie im dłużej styro bez tynku pozostawione warunkom atmosferycznym bez pokrycia mija się z celem i założeniami technicznymi.Jak kładli mi mój silikonowo -silikatowy to już po trzech dniach miałem pietra.Na szczęście ten co na górze nie dał słoneczku urlopu.I się cieszę bo mam super już 10 lat. No widzisz, wszystko zależy od wizji inwestora Jak pytam ludzi, kiedy w końcu ten tynk będą robić, to mówią - a po co, nic złego się nie dzieje Ciepło jest, a że wygląda jak szary blok za lat epoki minionej ? Teraz szare modne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 28.01.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Ciepło jest, a że wygląda jak szary blok za lat epoki minionej ? Teraz szare modne U mojego sąsiada jakoś na zielono zachodzi.....coś nowego w modzie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 28.01.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wolałbym uniknąć przesuwania okien, poza tym jedno z nich już jest prawie zasłonięte przez izolację 7 cm. W starym domu, by uniknąć przesuwania oknien podkuwaliśmy szpalety zewnętrzne.....to takie jak dla mnie, najlepsze z gorszych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts