Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najprościej wylać 3 cm. pod płytki ?

radauskas

Recommended Posts

Mam małe pomieszczenie ( 1,5 x 2,3 m ) ze skutymi płytkami na podlodze. Powierzchnia jest bardzo nierówna. Potrzebuje wylać od 1 do 3 cm. grubości wylewki. Czym to zrobić najprościej ? Na masę samopoziomującą to chyba raczej za grubo ( i pewnie drogo ) ? Chodzi mi o jakąś prosta technologię, którą ogarnie majsterkowicz, a nie budowlaniec :)

• 2 weeks później...
Moozecie podpowiedzieć w kwestii jaką wylewkę zastosować ? Chciałem Kupić KREISEL 201. Niedroga i duzy zakres grubości ( 3-60 mm ). Ale jak poczytałem opinie w sieci to załamać się mozna. Ponoć tragedia pod każdym względem. Potrzebuje cos co się ładnie ułozy, nie odzieli się woda od proszku i będzie miało spory zakres grubości,.. no i jeszcze cena.

Dla mnie prostą technologią jest położenie listew 6mm, wyrównanie podkładkami, przyklejenie klejem gipsowym i wylanie zaprawy wyrównującej Atlasa, Mapei , Kleib czy Cemixa - ważne żeby nie była stara!

Jak jest za cienko na listwę, to podkładkami łapię poziom, nakładam kleju gipsowego, ściągam łatą po podkładkach i po wyschnięciu mam "szyny" po których ściągam.

Edytowane przez Pytajnick

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Muszę się przyznać, że ta wylewka samopoziomująca to nam fatalnie wyszła. Kilka razy kładłem juz pytki na podlodze ale jeszcze nigdy na tak nierównej powierzchni :) Byłem absolutnie przekonany, że czas wiązania takiej wylewki to 2-3 godziny lub więcej i że po wylaniu, rozgarnięciu i odpowietrzeniu wałkiem ona po prostu sobie spokojnie łapie poziom. tym czasem przy wylewaniu 3-go wiadra ( worka ) pierwsze wylane wiadro juz twardniało. Chcielismy jeszcze cos korygować i tylko napsulismy. No ale taka cena nauki :) Czy to normalne, że wylewka tak szybko tężeje ? Może są jakieś wolniejsze bo jeszcze kuchnie bym wylał pod płytki :)