Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiązary - ocieplenie? styropian?

pawnook

Recommended Posts

Witam,

wiem, że podobne tematy były, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Projekt parterówka, konstrukcja wiązarowa, poddasze nieużytkowe. W projekcie ocieplenie wełną na stelażu. Natomiast zastanawiam się, nad różnymi opcjami. licząc od dołu.

Opcja 1:

płyta KG, folia, stelaż obniżony od dolnego pasa 18 cm, wełna na stelaż + system kanały rekuperacji, wełna pomiędzy pasy wiązarów (lub nie), przykrycie tego wszystkiego płytami OSB po całości na wiązarach i na to 20 cm styrpianu? Wydaje mi się, że przy dokładnym docięciu styropianu będzie dość szczelnie.

Opcja 2:

tak samo tylko zamiast OSB dać kolejną warstwę wełny na wierzch, wówczas wełna na stelażu 18cm, pomiędzy wiązarami i na górze - 20cm. Miejscami 38cm wełny miejscami więcej.

Opcja 3:

wełna na stelaż 18cm, pomiędzy wiązarami, i to wszystko przykryć 20-30cm celulozy.

Opcje 1 i 2 jestem w stanie wykonać sam, Opcja 3 do etapu celulozy.

Co sądzicie? które rozwiązanie jest najlepsze?

Dałbym sobie spokój z watą tylko wzmocnił i zagęścił ruszt krzyżowy (systemowy a nie no-name), na solidnych systemowych wieszakach. Solidna i dobrze wykonana paroizolacja i poszycie podwójną GKF. Na to nasypałbym,po wykonaniu WM, 40-50cm dobrej celulozy o podwyższonej gęstości. Pamiętać trzeba, że przy celulozie nie ma miejsca na przecieki/zacieki. Edytowane przez mat3006

Sama celuloza odpada, wiązary i brak lanego stropu to akustycznie słabo wyjdzie, więc chociaż jakaś warstwa wełny musi być. a co z pomysłem ze styro na OSB?

A skąd takie informacje? Celuloza ma bardzo dobre parametry tłumienia akustycznego. Gdyby nie te upierdliwe wiązary to sugerowałbym piankę a tak, bez dwóch zdań, samą celulozę. Bez wątpienia, wata skalna jest super podłożem do uprawy pomidorów metodami "kroplowymi"... :)

Sama celuloza odpada, wiązary i brak lanego stropu to akustycznie słabo wyjdzie, więc chociaż jakaś warstwa wełny musi być. a co z pomysłem ze styro na OSB?

Moze pozycz gdzies podrecznik do fizyki budowli bo wymyslasz teorie oderwane od praktyki, zarowno te smieszne warstwy jak i nowe spojzenie na tlumienie przez celuloze

mat3006, tłumienie celulozy to nie wymyślanie. nie pamiętam teraz kto, ale któryś z forumowiczów wykonał ocieplenie tylko celulozą i ze względu własnie na słabą akustykę dodał wełne w wersji własnie akustycznej i podobno poprawiło się zdecydowanie - stąd moje parcie choćby na jedną warstwę wełny, być może błędne. może wypowie się ktoś kto ma u sibie celuloze bez lanego stropu?

jW takim razie kombinowanie ze styro na OSB odpuszczam. zostawiam dwie wersje: wełna skalna + celuloza, lub sama celuloza.

Gambit565, nowe spojrzenie proponuje zacząć od słownika - później fizyka.

Witam,

wiem, że podobne tematy były, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Projekt parterówka, konstrukcja wiązarowa, poddasze nieużytkowe. W projekcie ocieplenie wełną na stelażu.

Wiem że są różne projekty, ale na pewno masz przewidzianą wełnę leżącą bezpośrednio na stelażu? U mnie są opcje albo na sznurkach albo na osb przymocowanych do dołu dolnego pasa wiązarów a dopiero pod tym ruszt z płytą GK.

Ciekawe ile waży odpowiednik 30cm waty szklanej 032 w przypadku celulozy? W przypadku waty szklanej i skalnej ciężar różnica w wadze może dochodzić do 100%

"Ocieplenie 150 m² dachu skośnego przeciętnego budynku mieszkalnego produktami z wełny szklanej obciąża więźbę dachową ciężarem 450 kg, natomiast najlżejsze płyty z wełny mineralnej (skalnej) to obciążenie rzędu 900 kg"

Edytowane przez Pytajnick