pawnook 22.01.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Witam, wiem, że podobne tematy były, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Projekt parterówka, konstrukcja wiązarowa, poddasze nieużytkowe. W projekcie ocieplenie wełną na stelażu. Natomiast zastanawiam się, nad różnymi opcjami. licząc od dołu. Opcja 1: płyta KG, folia, stelaż obniżony od dolnego pasa 18 cm, wełna na stelaż + system kanały rekuperacji, wełna pomiędzy pasy wiązarów (lub nie), przykrycie tego wszystkiego płytami OSB po całości na wiązarach i na to 20 cm styrpianu? Wydaje mi się, że przy dokładnym docięciu styropianu będzie dość szczelnie. Opcja 2: tak samo tylko zamiast OSB dać kolejną warstwę wełny na wierzch, wówczas wełna na stelażu 18cm, pomiędzy wiązarami i na górze - 20cm. Miejscami 38cm wełny miejscami więcej. Opcja 3:wełna na stelaż 18cm, pomiędzy wiązarami, i to wszystko przykryć 20-30cm celulozy. Opcje 1 i 2 jestem w stanie wykonać sam, Opcja 3 do etapu celulozy. Co sądzicie? które rozwiązanie jest najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 23.01.2019 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 nikt nie doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 23.01.2019 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Dałbym sobie spokój z watą tylko wzmocnił i zagęścił ruszt krzyżowy (systemowy a nie no-name), na solidnych systemowych wieszakach. Solidna i dobrze wykonana paroizolacja i poszycie podwójną GKF. Na to nasypałbym,po wykonaniu WM, 40-50cm dobrej celulozy o podwyższonej gęstości. Pamiętać trzeba, że przy celulozie nie ma miejsca na przecieki/zacieki. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 23.01.2019 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Sama celuloza odpada, wiązary i brak lanego stropu to akustycznie słabo wyjdzie, więc chociaż jakaś warstwa wełny musi być. a co z pomysłem ze styro na OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 23.01.2019 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Sama celuloza odpada, wiązary i brak lanego stropu to akustycznie słabo wyjdzie, więc chociaż jakaś warstwa wełny musi być. a co z pomysłem ze styro na OSB? A skąd takie informacje? Celuloza ma bardzo dobre parametry tłumienia akustycznego. Gdyby nie te upierdliwe wiązary to sugerowałbym piankę a tak, bez dwóch zdań, samą celulozę. Bez wątpienia, wata skalna jest super podłożem do uprawy pomidorów metodami "kroplowymi"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 23.01.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Sama celuloza odpada, wiązary i brak lanego stropu to akustycznie słabo wyjdzie, więc chociaż jakaś warstwa wełny musi być. a co z pomysłem ze styro na OSB? Moze pozycz gdzies podrecznik do fizyki budowli bo wymyslasz teorie oderwane od praktyki, zarowno te smieszne warstwy jak i nowe spojzenie na tlumienie przez celuloze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 23.01.2019 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 mat3006, tłumienie celulozy to nie wymyślanie. nie pamiętam teraz kto, ale któryś z forumowiczów wykonał ocieplenie tylko celulozą i ze względu własnie na słabą akustykę dodał wełne w wersji własnie akustycznej i podobno poprawiło się zdecydowanie - stąd moje parcie choćby na jedną warstwę wełny, być może błędne. może wypowie się ktoś kto ma u sibie celuloze bez lanego stropu?jW takim razie kombinowanie ze styro na OSB odpuszczam. zostawiam dwie wersje: wełna skalna + celuloza, lub sama celuloza. Gambit565, nowe spojrzenie proponuje zacząć od słownika - później fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.01.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, wiem, że podobne tematy były, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Projekt parterówka, konstrukcja wiązarowa, poddasze nieużytkowe. W projekcie ocieplenie wełną na stelażu. Wiem że są różne projekty, ale na pewno masz przewidzianą wełnę leżącą bezpośrednio na stelażu? U mnie są opcje albo na sznurkach albo na osb przymocowanych do dołu dolnego pasa wiązarów a dopiero pod tym ruszt z płytą GK. Ciekawe ile waży odpowiednik 30cm waty szklanej 032 w przypadku celulozy? W przypadku waty szklanej i skalnej ciężar różnica w wadze może dochodzić do 100% "Ocieplenie 150 m² dachu skośnego przeciętnego budynku mieszkalnego produktami z wełny szklanej obciąża więźbę dachową ciężarem 450 kg, natomiast najlżejsze płyty z wełny mineralnej (skalnej) to obciążenie rzędu 900 kg" Edytowane 26 Stycznia 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts