Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama garażowa Nice - zbyt duża luka pomiędzy posadzką a skrzydłem bramy.

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z montażem bramy garażowej Nice.

Brama została początkowo zainstalowana bez silnika i luka pomiędzy posadzką a uszczelką skrzydła wynosiła około 2 cm.

Byłem w stanie zamknąć zasuwkę metalową i zniwelować różnice płytkami.

Po zainstalowaniu silnika luka wynosi 3-4 cm, i nie jestem w stanie zamknąć zasuwki ręcznie.

Firma montująca twierdzi że wylali mi za mało posadzki, proponują ewentualną wymianę uszczelki na dłuższą i nie chcą demontować/montować bramy na nowo.

W moim toku rozumowania skoro brama ręcznie zamykała się prawidłowo to co się zmieniło przy montażu silnika?

Pomijam już że u góry brama delikatnie nie dociska i wieje z niej :(

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewidentnie wskazuję na zbyt niski montaż mocowania ramienia napędu do ostatniego panelu drzwi. Chyba że wogóle nie ustawiono długości tego ramienia. Z Twojego opiu wynika że brama nie opuszcza się do posadzki przez to ostatni panel bramy nie docisk się do ściany nadproża wewnętrznego garażu.

Łatwa regulacja i naprawa. Jest na gwarancji więc nic nie rób tylko zgłoś naprawę.

Jakoś nie widzę wykończenia posadzki - jeśli to nie będzie żywicą to poziom się podniesie

Poza tym chyba podawales poziom na jakim ma być zamontowana brama więc to raczej wina za niskiej wylewki a nie poziomu zamontowania bramy

Wiesz jest taka zasada

Montuje się bramę z założonym poziomem docelowym posadzki i Ci co robią wylewke mają ja dostosować do zamontowane już bramy

Jareko, tak jak pisałem wcześniej. Monterzy nie zainstalowali bramy w prawidłowym terminie, w trakcie wylewania posadzki stała ona oparta o klocki drewniane, pomimo obietnicy monterów że się pojawią i ją zamontują. Generalnie temat rzeka, niepotrzebne nerwy itp.

W tej chwili jest 4 cm do wyrównania, płytkami tego nie zrobię.

Jareko, tak jak pisałem wcześniej. Monterzy nie zainstalowali bramy w prawidłowym terminie, w trakcie wylewania posadzki stała ona oparta o klocki drewniane, pomimo obietnicy monterów że się pojawią i ją zamontują. Generalnie temat rzeka, niepotrzebne nerwy itp.

W tej chwili jest 4 cm do wyrównania, płytkami tego nie zrobię.

Z tego co rozumiem to najpierw były zamontowane ościeżnice bram a później były robione wylewki. Nie szukaj więc winy u montażystów bramy!

Jak już napisał Jareko obowiązkiem ekipy od wylewek było dostosowanie się do już zamontowanej bramy z ewentualnym (ustalonym z inwestorem) luzem na warstwy wykończeniowe.

W obecnej sytuacji albo trzeba "dolać" posadzkę albo przemontować bramę. Jak bym za darmo bramy w tej sytuacji nie przemontował!

Dziękuję za informację. Nie do końca tylko rozumiem dlaczego przed zamontowaniem silnika brama miala 2 cm luki. Czy silnik powoduje inne ustawienie bramy? Ekipa od wylewek miala zrobić 18 cm. Montazysci mieli też przyjechać w trakcie prac oraz jeden dzień przed. Niestety się nie pojawili i jest jak jest.

Dziękuję za informację. Nie do końca tylko rozumiem dlaczego przed zamontowaniem silnika brama miala 2 cm luki. Czy silnik powoduje inne ustawienie bramy? Ekipa od wylewek miala zrobić 18 cm. Montazysci mieli też przyjechać w trakcie prac oraz jeden dzień przed. Niestety się nie pojawili i jest jak jest.

Prawdopodobnie i na silniku da się ustawić by brama schodziła ciut niżej. Ale skończy się to nieszczelnością na górnym panelu więc nie ma to sensu.

No a jest te 18cm czy nie?

Zobaczyłem zdjęcia , i nadal mi tu coś nie pasuje;

Brama jest czteropanelowa. Światło bramy powinny zasłonić 3 i 2/3 panela bo uszczelka górna jest na nadprożu a ostatni górny panel powinien docisnąć się właśnie do niej zapewniając szczelność u góry.

W tym samym czasie panel dolny , a dokładnie jego uszczelka powinna oprzeć się o posadzkę w garażu.

Jeśli którakolwiek sytuacja wyżej opisana występuje to może tylko jako jedna! nie mogą być obie te sytuacje.

Więc będę się upierał, że jest źle zamontowany napęd - ramię (zbyt głęboko zostaje w garażu( lub źle są ustawione wyłączniki krańcowe)

łatwo to sprawdzić rozprzęgając napęd i ręcznie przesuwając bramę w dół. - jeśli brama uszczelką dotknie posadzki to i 4 panel dociśnie się do górnej uszczelki (panel wyprostuje się i będzie pionowo)

Jeśli tego nie zrobi - to trzymają bramę linki nawijania na bębnach - są zbyt krótkie i należy je zluzować(obie) i powtórnie skręcić w prawidłowych pozycjach bramy.

Czynności te należą do serwisu(a raczej do firmy montującej bramę) czy to odpłatne? - myślę, że nie bo to ONI na pewnym etapie zawalili sprawę.

Objawem złych obliczeń może być jedynie fakt , że jak brama jest całkowicie zamknięta(do obecnej posadzki) od góry brama ma szparę = jest zbyt krótka, aby zasłonić światło wjazdu do garażu.

Zdjęcia bramy w załączeniu.

Przyjrzałem się temu montażowi!!!! Chciało by się rzec co to k....jest?

Masz winowajcę , ta rolka powinna być przykręcona niżej zgodnie z zieloną strzałką i na przynajmniej 4 wkręty! Wtedy górny panel dociśnie się do uszczelki.

Albo są zamienione miejscami prawa z lewą :)

Bez tytułu.jpg