Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama garażowa Nice - zbyt duża luka pomiędzy posadzką a skrzydłem bramy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do instrukcji potrzebne jest logowanie, mozesz załączyc instrukcje? Jesłi chodzi o serwisantów to byli to autoryzowani serwisanci Nice.

Autoryzacja NICE dotyczy automatyki a nie bram. Oni mogli ne mieć pojęcia o ich montażu :(

Instrukcja:

https://megawrzuta.pl/download/8eee8f12545cb011fee08626d6fe707a.html

Hej, wg mnie nie widzę tych dystansów przy rolkach.

Zdjęcie poniżej, czy luzowanie paska pozwoli aby ten górny panel po zmianie mocowań się dopchnął, czy wystarczy ze zmienię te mocowania.

Jak brama się zamyka to on ten panel dopycha jakby do końca a potem odbija i powstaje luka.

139593076_1582791871913828_2752404786127592182_n.jpg

Hej, wg mnie nie widzę tych dystansów przy rolkach.

Zdjęcie poniżej, czy luzowanie paska pozwoli aby ten górny panel po zmianie mocowań się dopchnął, czy wystarczy ze zmienię te mocowania.

Jak brama się zamyka to on ten panel dopycha jakby do końca a potem odbija i powstaje luka.

[ATTACH=CONFIG]452097[/ATTACH]

Mam poważne wątpliwości co do fachowości ekipy montującej bramę. Brak dystansów (trzeba je koniecznie założyć), rygiel na dolnym panelu...

Jeżeli nadproże jest proste to luzowanie paska nie powinno być problemem.

Pan montujący bramę to długa historia, w tej chwili odsiaduję wyrok więzienia za oszustwa na swoich klientach w Bydgoszczy i okolicach...

Dziwne że te dystanse zaginęły im przy montażu, ale przypuszczam że nie wiedzieli co robią.

Czym jest ten rygiel? chodzi o rygiel blokujący otwarcie bramy?

Jeśli przełożenie tych rolek górnych mi nie pójdzie to wezwę jakiegoś kolejnego fachowca.

Chyba że znasz kogoś dobrego od bram w Bydgoszczy?

Edytowane przez byq84

Prawdopodobnie było im za ciasno i dystanse zdjęli. Albo w ogóle nie zakładali.

Jednak z tego co pokazujesz wychodzi, że na montażu tej bramy się kompletnie nie znali, a dobra, obrazkowa instrukcja była im obca..

• Like 1

Panowie, dziękuje za podpowiedzi.

Przełożyłem prawe mocowanie odwrotnie, idealnie dociska bramę z prawej strony. Mocowanie lewego nie byłem w stanie przełożyć ponieważ odstęp pomiędzy kółkiem a szyną jest zbyt mały i nie jestem w stanie go przymocować. zostawiłem jak jest bo i tak było już dużo lepiej, niestety po wystartowaniu bramy prawe kółko wypada i klops. Przypuszczam że brama jest źle zamontowana pod względem przekątnych.

Próbowałem też ręcznie opuszczać bramę bez tych zawiasów i wtedy brama idealnie domyka się.

Podsumowując te rolki nie schodzą do końca i zapierają panel przez co on nie może się domknąć i odbija.

Ma ktoś jakiś pomysł czy jeszcze to można uratować ?

To efekt braku dystansów na dolnych rolkach i być może sprawa przekątnych. Pisałem wcześniej, że prawa rolka prawie wypada.

Spróbuj przesunąć poprzeczkę na końcu poziomych prowadnic kilka cm w prawo (prawa strona patrząc w stronę bramy), podnieś i opuść bramę.

Musisz ją przesunąć (sekcje) bliżej prawej strony.

Czy chodzi o to miejsce? jak przesunę to panele nie wypadną mi na głowę? :)

[ATTACH=CONFIG]452254[/ATTACH]

Przesuwasz obie prowadnice nie ruszając poprzeczki, która trzyma właściwy dystans! Czyli musisz przesunąć miejsca mocowania do sufitu. Jak mają "fasolki" to spróbuj najpierw na nich.

A najlepiej zmierz przekątne i porównaj.

Możesz też "na siłę" spróbować przepchnąć cały płaszcz bramy w prawo tak by był ustawiony symetrycznie między prowadnicami pionowymi i wtedy założyć lewą rolkę.

https://www.youtube.com/watch?v=a4qugGVxABs?t=892

Edytowane przez bwojtek

Panowie, bardzo dziękuje za pomoc!

Serwisant przełożył rolki, przesunął całą bramę, dołożył brakujące dystanse. Brama została ustawiona i prawidłowo zamyka się i otwiera i dociska u góry.

Jesteście super, dzięki wam rozwiązałem problem z którym męczyłem się prawie 2 lata!

Jeśli będziecie kiedyś w Bydgoszczy to zapraszam na piwo :)

• Like 1

Panowie, bardzo dziękuje za pomoc!

Serwisant przełożył rolki, przesunął całą bramę, dołożył brakujące dystanse. Brama została ustawiona i prawidłowo zamyka się i otwiera i dociska u góry.

Jesteście super, dzięki wam rozwiązałem problem z którym męczyłem się prawie 2 lata!

Jeśli będziecie kiedyś w Bydgoszczy to zapraszam na piwo :)

No a mogłeś pociąć panel :lol2:

I miałbyś teraz na górze "szparę". Ciekawe co by powiedział "miszcz" to robiący po tej operacji :(

Niestety jest to kolejny przykład, że cena wygrywa z jakością. Klient wybiera ofertę najtańszą a bramy nie da się zamontować poprawnie za 400zł.

PS.

Uprzedzając dementi... Niby co innego zdecydowało o wyborze sprzedawcy, który teraz odsiaduje wyrok za oszustwa?

Edytowane przez bwojtek

Kryterium wyboru było Polecenie przez sąsiada, ta sama firma robiła mu taki sam dom jak mój i nie było żadnych problemów.

Jak się później okazało, u niego byłą jeszcze stała ekipa montażystów, ja niestety trafiłem na podwykonawcę.

Oferta nie była najtańsza, za bramę z montażem płaciłem chyba coś koło 6 tyś PLN.

Generalnie starałem się wybrać dobrą firmę, nie najtańsza. Miała dobre opinie, niestety się przejechałem.