Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnia g??binowa

jeno

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość SS
Własnie niedawni byłem w starostwie i okazało się że jakakolwiek studnia wiercona wymaga zgłoszenia do Urzędo do Wydziału Ochrony Środowiska. quote]

poproś ich o podstawę prawną bo może się okazać , że twoja działka nie leży w strefie ochronnej dużego ujęcia wody i po prostu cię wpuszczają w maliny - zawsze to rzeba dać kolegom zarobić

http://www.radiesteta.webpark.pl

SJS

Gość SS
Własnie niedawni byłem w starostwie i okazało się że jakakolwiek studnia wiercona wymaga zgłoszenia do Urzędo do Wydziału Ochrony Środowiska. quote]

poproś ich o podstawę prawną bo może się okazać , że twoja działka nie leży w strefie ochronnej dużego ujęcia wody i po prostu cię wpuszczają w maliny - zawsze to rzeba dać kolegom zarobić

http://www.radiesteta.webpark.pl

SJS

• 2 months później...
Mam studnie glebokosc ok 50 metrow kosztowala mnie razem z pompa i hydroforem i podlaczeniem ( co prawda wadliwym) 8380 zł.Wykonana na wiosne tego roku. Pozdrawiam

Co cię skłoniło do takiego wydatku ? Brak wody wodociągowej ? Czy tez lepsza woda ze studni (przy tej głębokości)

w sumie to moge polecic ekipe ktora wiercila u mnie, pomimo braku efektu bylem zadowolony

sumiennie dwa dni wiercili poddali sie na 12,5m bo nie znalezli wody ale skasowali wtedy tylko połowę ceny

Grzegorz Nowak tel. 8238-773

Możesz podać dokładniejsze koszty ?

Dlaczego głebiej nie wiercili ?

• 2 years później...
Własnie niedawni byłem w starostwie i okazało się że jakakolwiek studnia wiercona wymaga zgłoszenia do Urzędo do Wydziału Ochrony Środowiska. Oczywiście trzeba oparować dokumentacje projektowa studni, a potem dokumentację powykonawczą. Jak popytałem geologów to cenu były od 1200z(za obie dokumentacje) wzwyż.

ale tylko wtedy gdy wiercisz na więcej niż 30 metrów. Do 30 nie musisz nic zgłaszać :-)

• 1 year później...

Wbij się w jakąś internetową porównywarkę cen i na pewno coś znajdziesz.

Poczytaj komentarze na temat danej pompy i sprawa załatwiona.

Tanie i stosunkowo dobrej jakości są na przykład te z einhell'a - niemiecka firma, współpracująca oczywiście z CHRL :wink: Dwa lata gwarancji, jeśli coś się stanie, przeważnie wymieniają na nówkę. I nie naciągam - mówię, jak zrobię.

Podaj też parametry, ktorych oczekujesz i do których dobierasz

Głębokośc studni, lustra wody, do czego ma służyć (podlewanie (automat), dom), ciśnienie, wydajność itp.

No wlasnie z tym mam maly problem. Studnia bedzie dopiero kopana i ma sluzyc glownie do podlewania ogrodu (w domu mam wodociag?). Ogrod ok. 400 mkw. W przyszlosci planowany system nawadniajacy.

Sasiedzi maja studnie ok. 18 metrow glebokosci. Mysle ze u mnie bedzie podobnie.

Wykonawca studni standardowo wierci rury o średnicy 110, ale za doplatą 20 zł/m proponuje rury 140 (wymiary zewnętrzne)?

Chciałbym zapytać czy warto dopłacić do większego przekroju?

Pozdr

Darek

moim zdaniem to ty powinieneś zrezygnować ze studni.

Koszty niewspółmierne do oszczędności na tej powierzchni.

I jeszcze zabawa gdy studnia będzie niewydolna itp.

Dzieki za odpowiedz. Pewnie masz rację. Do tej pory również podchodziłem w ten sposób do sprawy. Ale niestety ciśnienie wody w wodociągu jest kiepskie i nie zanosi się że będzie lepiej.

Myślę, że przeczekam jeszcze ten rok, tym bardziej, że znalazłem firmę która wierci studnie ręcznie.

Pozdrowienia

Darek M.

Rury 110mm to średnica zewnętrzna. W środku mają ok 100mm. Większość pomp ma średnice ok 97mm (jedynie grundfoss ~74mm). Widziałem jak pompe głębinową wyciągano wózkiem widłowym. Jeżeli masz oferte za dodatkową opłatą wywiercić studnie w rurach 140mm to chyba warto. My wiercimy w rurach o średnicy 120mm i to też już odpowiednia średnica.

My wlasnie wywiercilismy (tzn firma) studnie w rurze 110mm plusem ze tylko na glebokosc 7,5 bo juz na 2 metrach jest woda..tak wiec duzo nie zaplacilismy

ma byc przeznaczona na podlewanie ogrodka ,system nawadniania (ktory juz istnieje) 3 sekcje po 2 gardeny T200 teraz tylko musze zmodernizowac czyli przelaczyc z kranow na studnie

z pomp chcemy zastosowac pompe zewnetrzna i tu wlasnie rodzi sie pytanie jaka?

z zbiornikiem (maly hydroforek)czy bez zbiornika..????

moze macie jakies propozycje, albo wiecie z doswiadczenia co mozna zastosowac a nie kosztuje majatku?

od dwoch dni siedze i przegladam net i glupi jestem nie wiem co wybrac

pomozcie

pozdr

rafal