Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnia g??binowa

jeno

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam wierconą na 16 m i dałem za to 1600zł. Zrobili to w dwa dni

-pierwszego wywiercili całą studnie

-drugiego przywieżli i obsadzili rury.

Studnia jest przygotowana do zamontowania pompy głębinowej Grunfos czyli rura osłonowa 90 mm średnicy a dodatkowo założyli na czas budowy domu rure wew. do abisynki. Za to wszystko (robota+materiał) jak wyżej 1600 zł. :lol:

A ja mam studnie wiercona recznie. Wiercili i od razu zakladali rury oslonowe wsuwajac je w slad za wiertlem. Nie najtansza technika, ale konieczna w przypadku wysokiego poziomu wod gruntowych. Technika ta powoduje ze po zewnetrznej stronie rury oslonowej warstwy geologiczne nie sa naruszone i syfiasta woga podskurna nie dostaje sie do wody pitnej, co zdaza sie w przypadku studni ktore sa najpierw wywiercone a potem dopiero sie w nie wpycha rury oslonowe.

Te moje ceny z okolic Warszawy.

Jeden powiedział 600 zł bez wzgledu na jakiej głębokości będzie - zakłożenie, ze około 8-12 metrów.

Inny mówił 60 zł za metr ale nie mniej niż 600 ale jak powiedziałem, że pierw bym chciał założyć taką ręczną studzienkę (nie wiem jak to się nazywa) a dopiero później hydrofor to wtedy zmienił na 70 zł / metr.

Zawór wliczony w cenę - studzienka nie hehe.

• 3 months później...

Sylwku,

Czy mógłbyś podac namiary na tego pana od studni?

U mnie kroi siędosyć łęboka. Ostatnio rozmawiałam z dwiema firmami (Konstancin i Pruszków) i każdy chciał 250 PLN/metr!!!

Przeraziłam się, że gdyby studnia była 50 metrowa, to za 12500 moge poprowadzić wode miejską.

A'propos

Oni mówili o jakichs ekstra rurach PCV, srednica 16 czy coś.

Jak zwykle na rodzajach studni i sposobach jej wykonania niewiele się znam.

Czy sa przypadki, gdy koniecznie musi byćta ekstra rura? :)

Pomocy!!!

ja płaciłem na jesieni zeszłego roku 120 pln za metr głębinówki z materiałem (okolice Warszawy) Jak nie trafią w wodę lub natrafią na pożądny kamień to wiercą drugi odwiert ale za to nie płacisz (a to jest ważne bo nie każda firma ma takie podejście - niektórzy każą sobie za to płacić :cry: )

Własnie niedawni byłem w starostwie i okazało się że jakakolwiek studnia wiercona wymaga zgłoszenia do Urzędo do Wydziału Ochrony Środowiska. Oczywiście trzeba oparować dokumentacje projektowa studni, a potem dokumentację powykonawczą. Jak popytałem geologów to cenu były od 1200z(za obie dokumentacje) wzwyż.