Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelina wentylacyjna na poddaszu

pzr

Recommended Posts

Witajcie

Chciałem podpytać o wentylację poddasza.

krokwie - deskowanie - papa

Aby nie dopuścić do styku wełny z deskowaniem i zapewnić szczelinę wentylacyjną chciałbym dokręcić do krokwi konstrukcje z np kontrłat i do kontrłat zamontować płyty hdf / pilśniowe i dopiero do płyt układać wełnę.

Przeszukałem miliony wątków na forach z wentylacją, ale konkretnie takiej sytuacji nie znalazłem dlatego pozwalam sobie założyć ten temat

Ja wiem że zaraz ktoś napisze , że po co te kombinacje , że wystarczy sznurek itd itp

Poprostu mam narzędzia i czas żeby się z tym pobawić a taka płyta byłaby dodatkową ochroną przed wodą gdyby za x lat dach w jakimś miejscu przeciekał.

Ale też nie chciałbym przedobrzyć stąd moje pytanie :

Czy nie zaszkodzę wentylacji dachu tymi płytami? czy taka płyta nie będzie przeszkodą dla ujścia wilgoci lub....cokolwiek co byłoby na minus?

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi

Przemek

Witajcie

Chciałem podpytać o wentylację poddasza.

krokwie - deskowanie - papa

Aby nie dopuścić do styku wełny z deskowaniem i zapewnić szczelinę wentylacyjną chciałbym dokręcić do krokwi konstrukcje z np kontrłat i do kontrłat zamontować płyty hdf / pilśniowe i dopiero do płyt układać wełnę.

Przeszukałem miliony wątków na forach z wentylacją, ale konkretnie takiej sytuacji nie znalazłem dlatego pozwalam sobie założyć ten temat

Ja wiem że zaraz ktoś napisze , że po co te kombinacje , że wystarczy sznurek itd itp

Poprostu mam narzędzia i czas żeby się z tym pobawić a taka płyta byłaby dodatkową ochroną przed wodą gdyby za x lat dach w jakimś miejscu przeciekał.

Ale też nie chciałbym przedobrzyć stąd moje pytanie :

Czy nie zaszkodzę wentylacji dachu tymi płytami? czy taka płyta nie będzie przeszkodą dla ujścia wilgoci lub....cokolwiek co byłoby na minus?

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi

Przemek

Płyta pilśniowa, nie jest żadną przeszkodą dla wody ani wilgoci. Gdy dach w jakimś miejscu zacznie przeciekać, to przez jakiś czas-parę dni woda będzie rozlewać się po tych płytach, a następnie i tak zacznie przeciekać albo sama, albo razem z tymi płytami. Gdy jest przeciek w dachu, to najlepiej ujrzeć go jak najszybciej. Gdyby zdarzyły się jakieś niewielkie przecieki, to woda nawilżać będzie zarówno izolację, jak i więźbę dachową, degradując drewno.

A płyta na pewno spowolni przepływ wilgoci, o ile trudno powiedzieć, trzeba byłoby porównać z membraną.

Moim zdaniem, płyta w niczym nie pomoże, a jedynie może zaszkodzić, nie dawałbym tych płyt.

Zamiast sznurka mozesz dac najtansza folie wiatroizolacyjna.

Słyszałem, że jedną możliwości ułożenia wiatroizolacji pod deskowaniem jest nabicie od środka łat lub kontrłat (w zależności od tego jaką wysokość szczeliny chcemy uzyskać) w każdym polu (po jednej przy krokwi i jedna w środek) i przybicie do nich membrany zszywkami przy pomocy tackera. Mógłbyś polecić jakiś alternatywny/lepszy sposób?

Mógłbyś polecić jakiś alternatywny/lepszy sposób?

Tak. Kupic styropian grubość 3cm i pociąć go na paski szer. 5cm.

Przykręcić te paski wkrętami to deskowania.

Ale to nie jest konieczne i wg mnie nie warte zachodu w przypadku gdy ocieplasz wełną. Wystarczy w zupełności sznurek jako dystans miedzy wełną a membraną/deskowaniem. A nawet i tego nie trzeba, tylko należy uważać żeby wełny nie dopchnąc do deskowania/membranyt.

W przypadku membrany wysokoparoprzepuszczalenej to teoretycznie wełna może dotykać tej membrany, ale nie jest to polecany wariant.

Tak. Kupic styropian grubość 3cm i pociąć go na paski szer. 5cm.

Przykręcić te paski wkrętami to deskowania.

Ale to nie jest konieczne i wg mnie nie warte zachodu w przypadku gdy ocieplasz wełną. Wystarczy w zupełności sznurek jako dystans miedzy wełną a membraną/deskowaniem. A nawet i tego nie trzeba, tylko należy uważać żeby wełny nie dopchnąc do deskowania/membranyt.

W przypadku membrany wysokoparoprzepuszczalenej to teoretycznie wełna może dotykać tej membrany, ale nie jest to polecany wariant.

Dzięki za odpowiedź. Niestety chyba się nie do końca zrozumieliśmy, może zbyt mało precyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o sposób montażu wiatroizolacji/membrany (chciałem ochronić wełnę przed przewiewami) pod pełnym deskowaniem z zachowaniem szczeliny wentylacyjnej pomiędzy deskowaniem a membraną (wełna będzie dolegać do membrany).

• 1 year później...