Kkropka 22.01.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Witam, Mam taki problem, mam podjazd obok domu na przeciwko drzwi wejściowych, podjazd sięga zaczyna się ok. 1,5 metra od granicy z sąsiadem aż do wąskiego pasa oddzielającego go od chodnika pod domem, nad wejściem zgodnie z projektem mam mieć płaski daszek, najchętniej zadaszylbym także cała cześć parkingowa, ale już wiem ze zgodnie z przepisami tego zrobić nie mogę - wymyśliłem się ze może mogę nad tym podjazdem postawić konstrukcje z drewna gdzie nie będzie pełnego dachu tylko takie listewki nieprzylegające do siebie ażurowe i puszczę na to jakieś pnącze. Albo w ogóle zrobię po prostu takie belki oddalone od siebie o powiedzmy pół metra - metr i między nimi jakieś linki do podtrzymania przyszłego pnącza. Acha dodam ze konstrukcja ta z jednej strony miałaby być połączona z daszkiem nad wejściem a z drugiej były słupy w odległości ok metra od granicy działki. Da się coś takiego postawić czy podchodzi to pod zadaszone miejsce postojowe? Dzięki za odpowiedzi i mam nadzieje ze nie zamotałam i sprawa jest jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 23.01.2019 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 - zadaszenie byłoby, gdyby był daszek, skoro go nie ma, to w zasadzie nie ma tematu i taką konstrukcję można realizować.- taka konstrukcja ( pergola na X słupkach ) nie zmienia powierzchni zabudowy / zagospodarowania działki, tym samym jest to zmiana nieistotna ( gdyby był dach to co innego )- bez względu na zadaszenie odległość stanowisk postojowych od granicy działki jest określona w Warunkach Technicznych :§ 19.2" Stanowiska postojowe, w tym również zadaszone, oraz otwarte garaże wielopoziomowe należy sytuować na działce budowlanej w odległości od granicy tej działki nie mniejszej niż:1) dla samochodów osobowych:a) 3 m – w przypadku parkingu do 10 stanowisk postojowych włącznie ... " " Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a, nie jest wymagane w przypadku niezadaszonych parkingów składających się z jednego albo dwóch stanowisk postojowych dla samochodów osobowych w zabudowie jednorodzinnej oraz w zabudowie zagrodowej, jeżeli stykająsię one z niezadaszonymi parkingami dla samochodów osobowych na sąsiedniej działce."" Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 2, nie jest wymagane w przypadku, gdy sąsiednia działka jest działką drogową. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts