Pawel-h 23.01.2019 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Witam,Zastanawiam sie nad instalacją pompy ciepła w Irlandzkim domku jednorodzinnym-wolnostającym.Obecnie na ogrzewanie budynku i wodę zużywam około 8000 kWh taryfy nocnej po 0,08e i 2500 kWh taryfy dziennej po 0,16e czyli rocznie około 1040euro czyli około 4500 pln. Budynek o powierzchni 95m2, ale bardzo niski 2.1m i poddasza użytkowe. Zaznaczam, że srednia temperatura powietrza zimą to około 5st.C, a latem około 13stC. Wilgotność oscyluje w granicach 80-95%. Grunty przeważnie skaliste pod wierzchnią warstwą organiczną grubości około 0,5m. Zastanawia mnie rownierz trwałość takiego systemu (po 10,20stu latach eksploatacji) i łatwość użytkowania - ogrzewanie podłogowe nie wchodzi w grę, tylko grzejniki. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam z "Zielonej Wyspy"Z poważaniem Paweł Hejn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 23.01.2019 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Skoro tak duża wilgotność i grzejniki , co za tym idzie praca PC na wyższych HZ (obrotach ) wydaje mi się że defrosty nie dały by ci spokoju ... ale niech wypowiedzą się fachowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 23.01.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Zastanawia mnie rownierz trwałość takiego systemu (po 10,20stu latach eksploatacji) i łatwość użytkowania - ogrzewanie podłogowe nie wchodzi w grę, tylko grzejniki. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam z "Zielonej Wyspy" Z poważaniem Paweł Hejn Gość co mi uruchamiał pompę powiedział, że jak użytkownik będzie dbał, serwisował to spokojnie może wytrzymać tyle co gruntówka. Co do łatwości: ustawiasz temperatury i jak trafisz z ustawieniami, to zapominasz. Chyba, że lubisz popatrzeć na to jak hula, ile zużywa itp. wydaje mi się że defrosty nie dały by ci spokoju ... Wydaje mi się, że uruchomi, wyreguluje i zapomni, że ma klamota za ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts