Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł Galmet EKO-GT-KWPD 16M expert pid dynamic 4d

tomasz8686

Recommended Posts

tak jak w tytule posiadam taki piec ze sterownikiem expert pid dynamic 4d chcialbym sie dowiedziec czy moje ustawienia są dobre bo trochę za dużo opału bierze i sa spieki w popiole i co dzień mam cała szufladę popiołu wysokosc komina to może 7 metrów dom ocieplony styropianem podłogówki brak tylko jak rurkami szedł do kaloryferów to rozłożył w korytarzu i jest taka niby podłogówka brak czujnika pogodowego i zaworu czterodrożnego

UŻYTKOWNIK

1. Max moc kotła 100%

2.Kaloryczność opału Ekoret 26,0

3.Regulacja spalania

-korekcja powietrza +9%

-dmuchawa 24-----100 34,8%

-podajnik 100% 13s/ 27s

SERWISANT

1.Parametry pracy minimalne podawanie 5s dlugosc cyklu 40s

2Moc min. kotła 60%

3.Wydaj podajnika 7,5kg

4.min. temp. zadania 50st C

5.Moc dmuchawy 24% max 100%

6.Reg spalania 60% 24%

INSTALATOR

1.Temp załącz pompy 45st C

2.Tryb pracy kotła: Dwustawna

3.czuj zewnętrzny Wyłączony

4.Parametry podtrzymania 11s przerwa 7 min

5.Nadmuch podtrzymania 10s moc 11%

6.Czas wygaszania 90min

7.Czas schładzania 30s

8.------

9.Histereza CWU 4st C

10. Priorytet CWU Nieaktywny

11.Dezynfekcja CWU nieaktywny

Z twoich ustawień wynikałoby że masz palnik pancerpola 10-15kw czyli pps 15 dobrze myślę ? sterowniki mamy takie same , jeśli to ten palnik co myślę to jego moc maksymalna przy ustawieniach 18 sek podawania 42 sek przerwy , ja to mam podzielone 6 sek podawania 24 sek przerwy , chodzi częściej ale pali idealnie , powietrze mam 19 min 26 max , ogrzewam 160m2 i schodzi mi w mrozy 15kg w cieplejsze dni to spokojnie 8 kilogramami obskoczy , ja palę w automacie ,