Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jesteśmy w trakcie rysowania projektu indywidualnego.

Miał to być dom na podstawie kwadratu ok 14x14m jednak WZ narzuciło nam aby główna kalenica była równoległa do drogi.

W związku z tym chcę poszerzyć minimalnie dom aby był o wymiarach 14,3x14m. W ten sposób uzyskam mini kalenicę głowną równoległą do drogi o długości 0,3m

Wstępnie urząd zaakceptował takie rozwiązanie.

Pytanie mam jednak do praktyków. Czy taka kalenica jest możliwa do wykonania?

Mam tu na myśli rozstaw krokiew czy możliwość zamontowania gąsiorów w szczycie.

Nie podjęliśmy jeszcze decyzji czy będzie dachówka czy blachodachówka.

Pozdrawiam

Ryba

https://forum.murator.pl/topic/244607-minimalna-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-kalenicy/

Witam wszystkich.

Jesteśmy w trakcie rysowania projektu indywidualnego.

Miał to być dom na podstawie kwadratu ok 14x14m jednak WZ narzuciło nam aby główna kalenica była równoległa do drogi.

W związku z tym chcę poszerzyć minimalnie dom aby był o wymiarach 14,3x14m. W ten sposób uzyskam mini kalenicę głowną równoległą do drogi o długości 0,3m

Wstępnie urząd zaakceptował takie rozwiązanie.

Pytanie mam jednak do praktyków. Czy taka kalenica jest możliwa do wykonania?

Mam tu na myśli rozstaw krokiew czy możliwość zamontowania gąsiorów w szczycie.

Nie podjęliśmy jeszcze decyzji czy będzie dachówka czy blachodachówka.

Pozdrawiam

Ryba

Troche nie tak ukierunkowane pytanie, ale bez pierniczenia - da sie wykonac.

Krokwie rozstawiane sa co rowna odleglosc, a jak jest potrzeba to dodaje sie jakas gesciej i juz.

Idealnie jak wybierzesz tez pokrycie dachu, a jesli dachowke to jaki model i dopasujesz sie do rozmiaru dachowki - mniej rzezbienia pozniej...

Przy okazji kalenica glowna nie musi byc wcale dluzsza, bo od czego ma byc dluzsza? Zwykle na kwadratowym budynku jest tylko jedna albo wcale. Wszystko zalezy od tego jak ma wygladac dach, czy dwyspadowy, czy kopertowy czy co?

https://forum.murator.pl/topic/244607-minimalna-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-kalenicy/#findComment-7641688

Troche nie tak ukierunkowane pytanie, ale bez pierniczenia - da sie wykonac.

Krokwie rozstawiane sa co rowna odleglosc, a jak jest potrzeba to dodaje sie jakas gesciej i juz.

Idealnie jak wybierzesz tez pokrycie dachu, a jesli dachowke to jaki model i dopasujesz sie do rozmiaru dachowki - mniej rzezbienia pozniej...

Przy okazji kalenica glowna nie musi byc wcale dluzsza, bo od czego ma byc dluzsza? Zwykle na kwadratowym budynku jest tylko jedna albo wcale. Wszystko zalezy od tego jak ma wygladac dach, czy dwyspadowy, czy kopertowy czy co?

Dzięki za odzew.

Pytanie miało być zadane najprościej jak się da.

Zgodnie z WZ kalenica ma być równoległa do drogi. Więc generalnie ma być. My chcemy dom jak najbardziej kwadratowy (w rzucie) z dachem kopertowym.

Dlatego wymyśliłem kalenicę o długości 30 cm. Żeby ją uzyskać muszę poszerzyć dom o te 30 cm lub zmniejszyć głębokość o 30 cm.

A dlaczego akurat o 30 cm, bo mam rozrysowane pomieszczenia i nie chcę już zmieniać ich rozmiarów (30 cm to kosmetyczna zmiana, większa zaburzy mi proporcje).

Innym rozwiązaniem mogłoby być zrobienie okapów o różnych długościach, ale później taka podbitka o różnej głębokości chyba nie wyglądałaby ładnie.

Chciałem opinii praktyków czy nie przysporzy to kłopotów cieślom.

https://forum.murator.pl/topic/244607-minimalna-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-kalenicy/#findComment-7641704

Teraz rozumiem w czym rzecz.

Zamiast poszerzac dom mozesz rozwazyc zmiane w samym dachu. Wystarczy zwyczajnie rozsunac boczne polacie od siebie w punkcie styku w szczycie. Zmieni nieznacznie ich kat nachylenia. szerokosc okapow zostawilbym jak jest.

Co do 30cm i rzeczywistej dlugosci kalenicy to dobieralbym ja pod dachowki, na przyklad zeby weszly 2 trojniki i 2 gasiary, czy jakos tak. Moze wyjsc ciut wiecej na przyklad niz 30cm, ale bez niepotrzebnych kombinacji i estetycznie. Przy 30cm to na czubek mozna zrobic jakas czapke z blachy, bo trudno cos tam zmiescic.

Na sama konstrukcje dachu czy trudnosc wykonania nie ma to wiekszego wplywu.

Tu masz swoje 30cm:

30cm.JPG

A tutaj 1m kalenicy przy dachu 14m, a dach ma jeszcze okapy, czyli jest szerszy niz 14m.

100cm.JPG

https://forum.murator.pl/topic/244607-minimalna-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-kalenicy/#findComment-7641717