Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa cyrkulacyjna

byq84

Recommended Posts

Witam,

Czy jest sens i jak wysterować najlepiej pompę cyrkulacyjną ciepłej wody WILO?

Pompa pobiera 5 W ale obawiam się że wychładza mi ona wodę z bojlera elektrycznego.

Przez 2 mce zużyłem 1400 kW, więc sprawdzę watomierzem ile mi ten bojler pobiera energii.

Programator czasowy mam ustawiony uruchomienie jej 06.00-22.00.

Rurki od wody ociepliłem.

jężeli pompka cyrkulacyjna leci w na okrągło w podanym zakresie czasowym to jakaś maskra... nie zdziwię się jak bierzesz energii x2 tego co rzeczywiście zużywasz . Niee wiem jakie masz możliwości poprowadzenia jakiego s przewodu między pomieszczeniem z bojlerem , a pomieszczeniem gdzie tej wody używasz ?

Jeśli masz możliwość pociągnij przewód i zrób włącznik dzwonkowy ( tak robi większość) lub zamontuj czujkę ruchu tak jak ja. Gdy tylko drzwi w łazience na poddaszu sie ruszą , czujka robi 'on' i po sprawie... ciepła woda jest już na miejscu , ale ja przygotowałem kabel robiąc poddasze , a robiąc parter przygotowałem sobie rurkę , w której ten kabel pusciłem do piwnicy do pompki

Jeśli masz możliwość pociągnij przewód i zrób włącznik dzwonkowy ( tak robi większość) lub zamontuj czujkę ruchu tak jak ja. Gdy tylko drzwi w łazience na poddaszu sie ruszą , czujka robi 'on' i po sprawie... ciepła woda jest już na miejscu , ale ja przygotowałem kabel robiąc poddasze , a robiąc parter przygotowałem sobie rurkę , w której ten kabel pusciłem do piwnicy do pompki

Po ilu sekundach pojawi się ciepła woda w kranie po włączenia cyrkulacji?