byq84 23.01.2019 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Witam, Czy jest sens i jak wysterować najlepiej pompę cyrkulacyjną ciepłej wody WILO?Pompa pobiera 5 W ale obawiam się że wychładza mi ona wodę z bojlera elektrycznego. Przez 2 mce zużyłem 1400 kW, więc sprawdzę watomierzem ile mi ten bojler pobiera energii.Programator czasowy mam ustawiony uruchomienie jej 06.00-22.00.Rurki od wody ociepliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.01.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Chcesz mieć wygodę z dostępnością ciepłej wody od zaraz to używaj cyrkulacji.Sprawdź ile energii pobiera bojler z użyciem i bez użycia pompy cyrkulacyjnej.Np. w okresie tygodniowym, dziesięciodniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.01.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 od 6 do 22 jestes w domu? po co ta pompa pracuje cały czas?ustaw aby pracowała nie stale, tylko wtedy kiedy np. wstajesz, wracasz do domu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.01.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 jężeli pompka cyrkulacyjna leci w na okrągło w podanym zakresie czasowym to jakaś maskra... nie zdziwię się jak bierzesz energii x2 tego co rzeczywiście zużywasz . Niee wiem jakie masz możliwości poprowadzenia jakiego s przewodu między pomieszczeniem z bojlerem , a pomieszczeniem gdzie tej wody używasz ? Jeśli masz możliwość pociągnij przewód i zrób włącznik dzwonkowy ( tak robi większość) lub zamontuj czujkę ruchu tak jak ja. Gdy tylko drzwi w łazience na poddaszu sie ruszą , czujka robi 'on' i po sprawie... ciepła woda jest już na miejscu , ale ja przygotowałem kabel robiąc poddasze , a robiąc parter przygotowałem sobie rurkę , w której ten kabel pusciłem do piwnicy do pompki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 23.01.2019 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 W tej chwili jest żona w domu, ja też dosyć często pracuję z domu i w bloku byłem przyzwyczajony że ciepła woda po prostu jest w kranie Podłączyłem Watomierz i zrobię pomiary. Dodatkowo skrócę czas działania pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.01.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Jeśli masz możliwość pociągnij przewód i zrób włącznik dzwonkowy ( tak robi większość) lub zamontuj czujkę ruchu tak jak ja. Gdy tylko drzwi w łazience na poddaszu sie ruszą , czujka robi 'on' i po sprawie... ciepła woda jest już na miejscu , ale ja przygotowałem kabel robiąc poddasze , a robiąc parter przygotowałem sobie rurkę , w której ten kabel pusciłem do piwnicy do pompki Po ilu sekundach pojawi się ciepła woda w kranie po włączenia cyrkulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.01.2019 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Po ilu sekundach pojawi się ciepła woda w kranie po włączenia cyrkulacji? nie mam potrzeby stania ze stoperem... już napisałem ...czujka robi 'on' i po sprawie... ciepła woda jest już na miejscu efekt zamierzony osiągnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts