Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żaluzje fasadowe - brak cofniętego nadproża

Recommended Posts

Niemniej jednak z tego co zostało napisane wynika, że można w dużym zakresie regulować wysunięcie skrzynki oddalając ją od nadproża gdyż umożliwiają to prowadnice. Rozumiem, że same prowadnice montowane są do ramy okiennej i mogą być regulowane, tzn wysuwane na zewnątrz od okna. Skrzynka zatem jest montowana chyba do tych prowadnic. To by pozwalało wysuwać ile fabryka da. Muszę to potwierdzić.

W przypadku wersji BOX masz tylko 2 rodzaje prowadnic, które umożliwiają zlicowanie tyłu skrzynki z czołem okna lub własnie odstawienie jej o wspomniane 3 cm. Inaczej się nie da bez wysunięcia okna. Prowadnice na podpórkach można dowolnie odstawiać, jednak wtedy odpada wersja box a zostaje zabudowa skrzynki z blach stalowych (lub np ja wykonywałem we własnym zakresie mocniejsze z OSB). Sporo zabawy, żeby to ładnie i solidnie wykonać, wieszaki silnika wypadają na ociepleniu i mało kto to wykona jak należy i estetycznie (zakrycie ocieplenia nadpoza itp)

Na wysunięcie poza lico muru okien też nie chcę się decydować. Wydawało mi się, że maksymalne wysunięcie skrzynki selta w przód to 3cm biorąc pod uwagę systemowe prowadnice. Zatem pozostałe centymetry chciałem zyskać wysuwając okno a z tego wszystkiego wynika, że nie trzeba.

Pozdrawiam

Ja bym poszedł jednak w kierunku wysunięcia stolarki. Nie znam lepszej wersji zaluzji jak BOX. Prowadnice w tej opcji są pełne i umożliwią łatwe wykonanie ocieplenia do prowadnic i nie trzeba ich demontować itp. Dobra ekipa zastosuje odpowiednie mocowania dla lekkiego wysunięcia i to jak dla mnie załatwi sprawę.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jedna z firm przedstawiła ofertę z poszerzeniami. Dwa okna z poszerzeniami podnoszą cenę stolarki z montażem o 1100zł.

To kwota, za którą można kupić całe okno 150x150.

Teoretycznie kusi mnie rozwiązanie, do którego odniósł się CINEK. Jest tańsze porównując oferty. Teoretycznie powinienem wygospodarować 4cm z wysunięciem okna o 1cm i zastosowaniu skrzynki BOX selta. Czyli nie powinno być problemów. Mostek termiczny jakiś będzie jednak czy jego eliminacja jest warta 1100zł?

Mam takie przeczucie by rozwiązania z poszerzeniami jeszcze nie skreślać i poczekać na dodatkową ofertę drugiej firmy. Chodzi tu tylko o dwa okna. Nie wyborażam sobie zastosowania poszerzeń do wszystkich okien - rozwiązanie podnośi cęnę stolarki wyraźnie.

Czy do montażu okien w domu jednorodzinnym w Orzeszu (mam ofertę z Mikołowa i Żor) polecicie jakąś firmę do zlecenia stolarki okiennej?

Edytowane przez Buti