ClNEK 03.06.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Niemniej jednak z tego co zostało napisane wynika, że można w dużym zakresie regulować wysunięcie skrzynki oddalając ją od nadproża gdyż umożliwiają to prowadnice. Rozumiem, że same prowadnice montowane są do ramy okiennej i mogą być regulowane, tzn wysuwane na zewnątrz od okna. Skrzynka zatem jest montowana chyba do tych prowadnic. To by pozwalało wysuwać ile fabryka da. Muszę to potwierdzić. W przypadku wersji BOX masz tylko 2 rodzaje prowadnic, które umożliwiają zlicowanie tyłu skrzynki z czołem okna lub własnie odstawienie jej o wspomniane 3 cm. Inaczej się nie da bez wysunięcia okna. Prowadnice na podpórkach można dowolnie odstawiać, jednak wtedy odpada wersja box a zostaje zabudowa skrzynki z blach stalowych (lub np ja wykonywałem we własnym zakresie mocniejsze z OSB). Sporo zabawy, żeby to ładnie i solidnie wykonać, wieszaki silnika wypadają na ociepleniu i mało kto to wykona jak należy i estetycznie (zakrycie ocieplenia nadpoza itp) Na wysunięcie poza lico muru okien też nie chcę się decydować. Wydawało mi się, że maksymalne wysunięcie skrzynki selta w przód to 3cm biorąc pod uwagę systemowe prowadnice. Zatem pozostałe centymetry chciałem zyskać wysuwając okno a z tego wszystkiego wynika, że nie trzeba. Pozdrawiam Ja bym poszedł jednak w kierunku wysunięcia stolarki. Nie znam lepszej wersji zaluzji jak BOX. Prowadnice w tej opcji są pełne i umożliwią łatwe wykonanie ocieplenia do prowadnic i nie trzeba ich demontować itp. Dobra ekipa zastosuje odpowiednie mocowania dla lekkiego wysunięcia i to jak dla mnie załatwi sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buti 11.06.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Jedna z firm przedstawiła ofertę z poszerzeniami. Dwa okna z poszerzeniami podnoszą cenę stolarki z montażem o 1100zł.To kwota, za którą można kupić całe okno 150x150. Teoretycznie kusi mnie rozwiązanie, do którego odniósł się CINEK. Jest tańsze porównując oferty. Teoretycznie powinienem wygospodarować 4cm z wysunięciem okna o 1cm i zastosowaniu skrzynki BOX selta. Czyli nie powinno być problemów. Mostek termiczny jakiś będzie jednak czy jego eliminacja jest warta 1100zł? Mam takie przeczucie by rozwiązania z poszerzeniami jeszcze nie skreślać i poczekać na dodatkową ofertę drugiej firmy. Chodzi tu tylko o dwa okna. Nie wyborażam sobie zastosowania poszerzeń do wszystkich okien - rozwiązanie podnośi cęnę stolarki wyraźnie. Czy do montażu okien w domu jednorodzinnym w Orzeszu (mam ofertę z Mikołowa i Żor) polecicie jakąś firmę do zlecenia stolarki okiennej? Edytowane 11 Czerwca 2020 przez Buti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts