buczek 24.01.2019 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Zawarłem z Tauronem umowę o przyłączenie do sieci Kalkulacja opłaty za przyłączenie opiewa na kwotę ponad 27 tys. zł ! Suma astronomiczna, ale na infolinii powiedziano mi, że wysokość tej opłaty może być zredukowana do ok. 1000 zł, o ile z wnioskiem o przyłączenie do sieci wystąpi (nawet już w trakcie realizacji inwestycji) właściciel jednej z sąsiadujących działek. Dowiedziałem się też , że w tej sytuacji robiony jest aneks do umowy, co wynikać ma z przepisów prawa energetycznego oraz taryfy energii elektrycznej na rok 2018. Kto z Was potrafi odpowiedzieć na następujące pytania: 1. Jakie są konkretnie przesłanki do tego, by wyliczone koszty przyłącza wziął na siebie Tauron? Oraz ile one wyniosą jeśli z wnioskiem o przyłączenie wystąpi sąsiad? 2. Jeśli zaistnieją przesłanki do tego, by obciążyć mnie niższym kosztem niż to wynika z obecnej kalkulacji, to jaka jest procedura? Kto ma wystąpić i na jakim etapie o anektowanie umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 25.01.2019 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Zawarłem z Tauronem umowę o przyłączenie do sieci Kalkulacja opłaty za przyłączenie opiewa na kwotę ponad 27 tys. zł ! Suma astronomiczna, ale na infolinii powiedziano mi, że wysokość tej opłaty może być zredukowana do ok. 1000 zł, o ile z wnioskiem o przyłączenie do sieci wystąpi (nawet już w trakcie realizacji inwestycji) właściciel jednej z sąsiadujących działek. Dowiedziałem się też , że w tej sytuacji robiony jest aneks do umowy, co wynikać ma z przepisów prawa energetycznego oraz taryfy energii elektrycznej na rok 2018. Kto z Was potrafi odpowiedzieć na następujące pytania: 1. Jakie są konkretnie przesłanki do tego, by wyliczone koszty przyłącza wziął na siebie Tauron? Oraz ile one wyniosą jeśli z wnioskiem o przyłączenie wystąpi sąsiad? 2. Jeśli zaistnieją przesłanki do tego, by obciążyć mnie niższym kosztem niż to wynika z obecnej kalkulacji, to jaka jest procedura? Kto ma wystąpić i na jakim etapie o anektowanie umowy? Na prawdę nikt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts