Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aeris Next-450-wysokie zużycie energii

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Bardzo zależy mi na informacji jakie zużycie energii mają wasze rekuperatory. Od niedawana zamieszkałem w domu w którym zamontowałem wentylację mechaniczną a do ogrzewania służy mi PC. Po otrzymaniu rachunku za energię okazało się, że gdzieś mam "straty" w zużyciu energii (PC ma osobny licznik)

Okazało się, że rekuperator w okresie listopada zużywał mi około 20 kW/doba. Na panelu wyświetlał się komunikat "ochrona Hałas". Po zgłoszeniu usterki do instalatora serwis Aeri-sa przyjechał i wymienił czujniki ( 2szt). Po wymianie w chwili obecnej mam zużycie na poziomie 9-10 kW/doba na pierwszym biegu (pomiar z dzisiaj przy minus 6), oraz średnia z 12 dni 3.2kW/doba na biegu "0" ( również w grudniu,)

Dzisiaj po zgłoszeniu problemu z wysokim zużyciem energii do instalatora otrzymałem odpowiedź, że w tych temperaturach to normalne ponieważ grzałka jest włączona przez cały czas.

Podaję moje odczyty z jednostki:

Stan systemu Antyzamrożeniowego:

bieg "0" - 0,22kw - przepływ 122m3/h

"1" - o,44kw - przepływ 242m3/h

"2" - 0,54kw - przepływ 320m3/h

Jest jeszcze odczyt "aktualne zużycie mocy 1.4 kw (ale nie wiem co to jest)

Same wentylatory pobierały:

"1"- 40W

"2" - 70W

Temperatura:

Wywiew - 19st. wilgotność 27%

Wyrzutnia - 3.5st, wilgotnośc 77%

Czerpnia - -5.5st wilgotnośc 77%

Nawiew- 18st, wilgotnośc 14%

Wartość graniczna średniej temperatury zewnętrznej:

grzanie: 11st.

chłodzenie. 20st.

Praca wentylatora :

Nawiewny - 1848 obr/min, wydajność-46%

Wywiewny - 1778 obr/min, wydajność- 43%

Profil temperatury:

ciepły

normalny - taki mam obecnie i nie wiem czy dobrze

chłodny

Bypass:

Auto - taki mam obecnie

wyłączony

Aktywny

Temperatura pasywna (BYPASS):

Tylko Auto

Wyłączony - taki mam ustawiony

Wilgotność komfort:

Wł - tak mam

Tylko Auto

Wył.

Wilgotność ochrona:

Wł. - tak mam

Auto -

Wył. - jak się chce to włączyć to pojawia się komunikat "ryzyko wysokiej wilgotności" - mimo, że to włączyłem wilgotność w domu nie podskoczyła nawet 1 procent. Wilgotność mam na poziomie 30%

Dodam, że mam dom o kubaturze 880m3.

Osoba z którą rozmawiałem zapytała mnie jaką mam odległość czerpni od jednostki - jest to około 4 metry. Jednostka jest w garażu w którym jest około 14 stopni. Może tutaj jest problem?

Bardzo proszę o poradę odnośnie moich ustawień

Marcin

Witam. Mam Aeris Next 350 od pierwszego uruchomienia czyli od 01.07.2017 reku wział 277kw czyli ok 16kw na miesiąc. Teraz pracuje na pierwszym biegu bierze 18w. W pomieszczeniu gdzie jest reku mam ustawione 20C. Wszystko mam na auto profil temp ciepły. Jeżeli masz aktualne zużycie 1.4kw to grzałka na pewno pracuje. Edytowane przez sheen

Witaj,

U mnie w tej chwili na biegu 0 wskazuje pobór 0,2 kW i 121m3/h czyli u Ciebie pobrał 2kw/doba a u mnie x2.

Odnośnie wskazań poboru kw/h na jednostce to chyba nie za bardzo jest to wiarygodne. Jutro zobaczę czy zmieni się o tyle samo co na mierniku

Jestem ciekaw czy można zmniejszyć przepływ m3/h przy biegu "0". Jaka jest u Ciebie odległość czerpni od jednostki

Witam,

dzisiaj na biegu "0" zużył mi 4.4kw/doba. (-6,5 na czerpni, 18.5 na wylocie)Czy wg. Was to norma?

U Ciebie nagrzewnica na biegu 0 działa z mocą 0,22kw razy 24h......mniej więcej się zgadza.

Wygląda na to, że masz za duży rekuperator i nie możesz zejść niżej pomimo tego że masz 27% wilgotności.....

Jestem ciekaw czy można zmniejszyć przepływ m3/h przy biegu "0". Jaka jest u Ciebie odległość czerpni od jednostki

Można w ustawieniach instalatora, lecz przy tej wielkości rekuperatora może to skutkować spadkiem sprawności....

No i trzeba znać kod dostępu.....chyba że instalator go nie zmienił:)

NIe mam GWC. Wilgotność na poziomie 29-31% ale nie więcej. Dzisiaj byłem u rodziców w domu z WG i tam przy 21st. jest 29%:) ( mieszkałem tam dużo dużo lat i jakoś nigdy tego nie sprawdzałem, i nigdy tego nie odczuwałem:)

Podejrzewam, że u mnie przy zmianie z 120m3/h na 90-100m3/h pewnie by podniosło wilgotność i mniejsze zużycie kW.

Czy myślicie, że odległość czerpni od jednostki również ma jakieś znaczenie? Powietrze na tych 3-4 metrach nie zdąży się przecież ogrzać. Dzwoniłem do instalatora i powiedzieli mi, że mogą mi dołożyć 6metrów ( ale będzie to skomplikowane ponieważ w garażu mam już sufit podwieszany i nie wiem czy warto to wszystko rozwalać )

Czy myślicie, że odległość czerpni od jednostki również ma jakieś znaczenie? Powietrze na tych 3-4 metrach nie zdąży się przecież ogrzać. Dzwoniłem do instalatora i powiedzieli mi, że mogą mi dołożyć 6metrów ( ale będzie to skomplikowane ponieważ w garażu mam już sufit podwieszany i nie wiem czy warto to wszystko rozwalać )

Taka rura z czerpni musi być dobrze ocieplona, inaczej dojdzie na jej powierzchni do wykraplania pary wodnej i z tych gipsów niewiele zostanie.

Energia do uzupełnienia tego ciepła w garażu będzie tańsza?

Edytowane przez Beskidziak

Brak GWC to trochę niekonsekwentne działanie. Masz PC, a dogrzewasz wentylację czystym prądem.

Jak masz jeszcze możliwość, to zrób sobie GWC.

Duże zużycie prądu jest wynikiem dogrzewania czerpanego powietrza do temperatury powyżej 0C,

aby zabezpieczyć centralę przed zamarznięciem.

Zamiast prądu na wejściu możesz użyć czynnika z obiegu CO (ze 3 razy tańszy).

Przypuszczam, że będzie trzeba zrobić oddzielny obieg z glikolem, aby zabezpieczyć się przed zamarznięciem instalacji w przypadku awarii.

Możesz zmniejszyć zużycie, zmniejszając wydajność centrali.

Najlepiej jakoś inteligentnie. Jak nikogo nie ma, albo wszyscy śpią, to nie ma co przesadzać z wentylacją.

Wydajność zwiększać jak mamy duży ruch w budynku.

Pozdrawiam

GREGOR

Witam ponownie,

Po 13 dniach pomiarów wyszło 8kw/h na biegu "0". Odnośnie odczytu poboru energii na samej centrali to jest tak jak przypuszczałem - centrala liczy tylko same wentylatory, nie liczy grzałki:) U mnie było 266 kw/h a teraz jest 269 kw/h ( gdzie wg moich pomiarów wyszło 7.8 kw/h). Nie wiem czy w starszych modelach również tak jest, ale to trochę cwane zagranie ze strony aerisa.

• 4 months później...

Witam po przerwie:)

Mam pytanie czy ktoś z użytkowników rekuperatora Aeris miał problem z pojawieniem się na wyświetlaczu komunikatu "ochrona hałas"? Ja mam to już po raz drugi. Za pierwszym razem wymienili mi czujniki, ale po kilku miesiącach problem się pojawił. Filtry wymieniam regularnie i nie wiem co jest tego przyczyną. Zgłosiłem problem do serwisu póki maszyna na gwarancji, ale boję się co będzie dalej jak gwarancja minie:(