msabaj 24.01.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Witam serdecznie,Bardzo zależy mi na informacji jakie zużycie energii mają wasze rekuperatory. Od niedawana zamieszkałem w domu w którym zamontowałem wentylację mechaniczną a do ogrzewania służy mi PC. Po otrzymaniu rachunku za energię okazało się, że gdzieś mam "straty" w zużyciu energii (PC ma osobny licznik)Okazało się, że rekuperator w okresie listopada zużywał mi około 20 kW/doba. Na panelu wyświetlał się komunikat "ochrona Hałas". Po zgłoszeniu usterki do instalatora serwis Aeri-sa przyjechał i wymienił czujniki ( 2szt). Po wymianie w chwili obecnej mam zużycie na poziomie 9-10 kW/doba na pierwszym biegu (pomiar z dzisiaj przy minus 6), oraz średnia z 12 dni 3.2kW/doba na biegu "0" ( również w grudniu,)Dzisiaj po zgłoszeniu problemu z wysokim zużyciem energii do instalatora otrzymałem odpowiedź, że w tych temperaturach to normalne ponieważ grzałka jest włączona przez cały czas.Podaję moje odczyty z jednostki:Stan systemu Antyzamrożeniowego:bieg "0" - 0,22kw - przepływ 122m3/h"1" - o,44kw - przepływ 242m3/h"2" - 0,54kw - przepływ 320m3/hJest jeszcze odczyt "aktualne zużycie mocy 1.4 kw (ale nie wiem co to jest) Same wentylatory pobierały:"1"- 40W"2" - 70W Temperatura:Wywiew - 19st. wilgotność 27%Wyrzutnia - 3.5st, wilgotnośc 77%Czerpnia - -5.5st wilgotnośc 77%Nawiew- 18st, wilgotnośc 14% Wartość graniczna średniej temperatury zewnętrznej:grzanie: 11st.chłodzenie. 20st. Praca wentylatora :Nawiewny - 1848 obr/min, wydajność-46%Wywiewny - 1778 obr/min, wydajność- 43% Profil temperatury:ciepłynormalny - taki mam obecnie i nie wiem czy dobrzechłodny Bypass:Auto - taki mam obecniewyłączonyAktywny Temperatura pasywna (BYPASS):Tylko AutoWyłączony - taki mam ustawiony Wilgotność komfort:Wł - tak mamTylko AutoWył. Wilgotność ochrona:Wł. - tak mamAuto - Wył. - jak się chce to włączyć to pojawia się komunikat "ryzyko wysokiej wilgotności" - mimo, że to włączyłem wilgotność w domu nie podskoczyła nawet 1 procent. Wilgotność mam na poziomie 30%Dodam, że mam dom o kubaturze 880m3. Osoba z którą rozmawiałem zapytała mnie jaką mam odległość czerpni od jednostki - jest to około 4 metry. Jednostka jest w garażu w którym jest około 14 stopni. Może tutaj jest problem? Bardzo proszę o poradę odnośnie moich ustawień Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheen 24.01.2019 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. Mam Aeris Next 350 od pierwszego uruchomienia czyli od 01.07.2017 reku wział 277kw czyli ok 16kw na miesiąc. Teraz pracuje na pierwszym biegu bierze 18w. W pomieszczeniu gdzie jest reku mam ustawione 20C. Wszystko mam na auto profil temp ciepły. Jeżeli masz aktualne zużycie 1.4kw to grzałka na pewno pracuje. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez sheen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 24.01.2019 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Wstawiam jeszcze kilka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 24.01.2019 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 i jeszcze kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 24.01.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Mam ten rekuperator Q350.Żeby nie zejść z wilgotnością poniżej 35%, wentyluje z wydajnością 70m3/h (3 domowników).Zużycie przy takich mrozach do 1,5kwh na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 25.01.2019 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam,dzisiaj na biegu "0" zużył mi 4.4kw/doba. (-6,5 na czerpni, 18.5 na wylocie)Czy wg. Was to norma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheen 25.01.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. Wczoraj na liczniku miałem 277kw teram mam 278kw. Nagrzewnica zużycie 0.11kw temp na czerpni -6. 70m3 bieg 0 Edytowane 25 Stycznia 2019 przez sheen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 25.01.2019 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witaj,U mnie w tej chwili na biegu 0 wskazuje pobór 0,2 kW i 121m3/h czyli u Ciebie pobrał 2kw/doba a u mnie x2.Odnośnie wskazań poboru kw/h na jednostce to chyba nie za bardzo jest to wiarygodne. Jutro zobaczę czy zmieni się o tyle samo co na miernikuJestem ciekaw czy można zmniejszyć przepływ m3/h przy biegu "0". Jaka jest u Ciebie odległość czerpni od jednostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 25.01.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam, dzisiaj na biegu "0" zużył mi 4.4kw/doba. (-6,5 na czerpni, 18.5 na wylocie)Czy wg. Was to norma? U Ciebie nagrzewnica na biegu 0 działa z mocą 0,22kw razy 24h......mniej więcej się zgadza. Wygląda na to, że masz za duży rekuperator i nie możesz zejść niżej pomimo tego że masz 27% wilgotności..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 25.01.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Jestem ciekaw czy można zmniejszyć przepływ m3/h przy biegu "0". Jaka jest u Ciebie odległość czerpni od jednostki Można w ustawieniach instalatora, lecz przy tej wielkości rekuperatora może to skutkować spadkiem sprawności.... No i trzeba znać kod dostępu.....chyba że instalator go nie zmienił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheen 25.01.2019 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Długość rury do reku to ok 8m która biegnie przez cały garaż gdzie mam 10st i wchodzi w kotłownie gdzie mam 20st.Wilgotność wywiew - 53%Wilgotność wyrzutnia - 93%Wilgotność czerpnia - 69%Wilgotność nawiew - 18% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Mam poprzedni model i wiem jak wejść w opcje serwisowe. Może sposób logowania się jest podobny?Jeśli miałbyś ochotę możemy spróbować. Musiałbyś mi przysłać swojego meila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 25.01.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Takie pytanie pomocnicze. Masz jakieś GWC? Podane zużycia prądu wskazują na podgrzewanie powietrza przed centralą o dokładnie 5C. Pozdrawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 25.01.2019 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 NIe mam GWC. Wilgotność na poziomie 29-31% ale nie więcej. Dzisiaj byłem u rodziców w domu z WG i tam przy 21st. jest 29% ( mieszkałem tam dużo dużo lat i jakoś nigdy tego nie sprawdzałem, i nigdy tego nie odczuwałem:) Podejrzewam, że u mnie przy zmianie z 120m3/h na 90-100m3/h pewnie by podniosło wilgotność i mniejsze zużycie kW. Czy myślicie, że odległość czerpni od jednostki również ma jakieś znaczenie? Powietrze na tych 3-4 metrach nie zdąży się przecież ogrzać. Dzwoniłem do instalatora i powiedzieli mi, że mogą mi dołożyć 6metrów ( ale będzie to skomplikowane ponieważ w garażu mam już sufit podwieszany i nie wiem czy warto to wszystko rozwalać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 25.01.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Czy myślicie, że odległość czerpni od jednostki również ma jakieś znaczenie? Powietrze na tych 3-4 metrach nie zdąży się przecież ogrzać. Dzwoniłem do instalatora i powiedzieli mi, że mogą mi dołożyć 6metrów ( ale będzie to skomplikowane ponieważ w garażu mam już sufit podwieszany i nie wiem czy warto to wszystko rozwalać ) Taka rura z czerpni musi być dobrze ocieplona, inaczej dojdzie na jej powierzchni do wykraplania pary wodnej i z tych gipsów niewiele zostanie. Energia do uzupełnienia tego ciepła w garażu będzie tańsza? Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Beskidziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 25.01.2019 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Rury są bardzo dobrze ocieplone. Nic się nie skrapla. Wychodzi na to, że zmienię ustawienia i zobaczymy co dalej. Być może takie zużycie musi być? 4.5 kw w zimne dni będzie dopisane do PC:) Ciekaw tylko jestem czy u innych jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 U mnie Aeris/Zhender 550 przez siedem ostatnich dni zużył 14kwh. Jednostka znajduje się w piwnicy i nocą średnia temperatura była po niżej -5oC. Obroty wentylatorów ustawiłem w na 25%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 27.01.2019 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Brak GWC to trochę niekonsekwentne działanie. Masz PC, a dogrzewasz wentylację czystym prądem. Jak masz jeszcze możliwość, to zrób sobie GWC. Duże zużycie prądu jest wynikiem dogrzewania czerpanego powietrza do temperatury powyżej 0C,aby zabezpieczyć centralę przed zamarznięciem. Zamiast prądu na wejściu możesz użyć czynnika z obiegu CO (ze 3 razy tańszy).Przypuszczam, że będzie trzeba zrobić oddzielny obieg z glikolem, aby zabezpieczyć się przed zamarznięciem instalacji w przypadku awarii. Możesz zmniejszyć zużycie, zmniejszając wydajność centrali.Najlepiej jakoś inteligentnie. Jak nikogo nie ma, albo wszyscy śpią, to nie ma co przesadzać z wentylacją.Wydajność zwiększać jak mamy duży ruch w budynku. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 03.02.2019 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Witam ponownie, Po 13 dniach pomiarów wyszło 8kw/h na biegu "0". Odnośnie odczytu poboru energii na samej centrali to jest tak jak przypuszczałem - centrala liczy tylko same wentylatory, nie liczy grzałki:) U mnie było 266 kw/h a teraz jest 269 kw/h ( gdzie wg moich pomiarów wyszło 7.8 kw/h). Nie wiem czy w starszych modelach również tak jest, ale to trochę cwane zagranie ze strony aerisa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 25.06.2019 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Witam po przerwie:) Mam pytanie czy ktoś z użytkowników rekuperatora Aeris miał problem z pojawieniem się na wyświetlaczu komunikatu "ochrona hałas"? Ja mam to już po raz drugi. Za pierwszym razem wymienili mi czujniki, ale po kilku miesiącach problem się pojawił. Filtry wymieniam regularnie i nie wiem co jest tego przyczyną. Zgłosiłem problem do serwisu póki maszyna na gwarancji, ale boję się co będzie dalej jak gwarancja minie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts