Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

beretta ciao green 25 c.s.i histereza

Przemcioch

Recommended Posts

Witam mam pytanie odnośnie tego kotła beretta ciao green 25 c.s.i czy da się w tym kotle ustawić histerezę ? Bo odkad kocioł został uruchomiony grzeje 24h na dobe przez co spala około 16m3 gazu po zakupie sterownika ustawiony w pokoju wyłącza kocioł co godzinę co powoduje że kocioł spala 8m3 co nie dość że jest bezsensu bo rozgrzane mieszkanie wychładza się do 18* a kocioł nim rozgrzeje dobrze mieszkanie to znów się wyłącza a mnie chodzi o to by usunąć sterownik w pokoju a na kotle ustawić histerezę by wlaczal się wylaczal cyklicznie podtrzymując ciepłą wodę w co

Przykład:

Gdy temperatura zadana kotła wynosi 60°C, a histereza jest ustawiona na 3°C, kocioł będzie pracował, aż do momentu uzyskania temperatury rzeczywistej 60°C. Po jej osiągnięciu kocioł przejdzie w cykl podtrzymania. Powrót do cyklu pracy nastąpi po spadku rzeczywistej temperatury kotła o 3°C, czyli do poziomu 57°C.

Kocioł ma funkcję SAR - ustawiając pokrętło wyboru temperatury c.o. w pozycji AUTO (pomiędzy 55°C a 65°C), temperatura zasilania c.o. jest regulowana w sposób automatyczny, w zależności od realnego zapotrzebowania na ciepło w pomieszczeniu (na podstawie stanu sterownika pokojowego ON/OFF).

Zużycie gazu nie jest małe, ale jeżeli mieszkanie wychładza Ci się w godzinę do 18 st. C., to wydaje mi się, że ze spalaniem nie zejdziesz nisko, bo budynek jest słabo ocieplony.