adamskyyy 25.01.2019 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam, aktualnie remontuje mieszkanie w kamienicy poniemieckiej. Mieszkanie polozone jest na 5 pietrze (poddasze). Dach nie jest ocieplony i pokryty jest papa. Moje pytanie - czy powinienem zastosować folie paroizolacyjną? Na forach wyczytałem, że folie mają za zadanie opóźnić przedostawanie sie pary na zewnątrz domu ale u mnie jest przeciez ta papa przez ktora wilgoc sie nieprzedostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.01.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam, aktualnie remontuje mieszkanie w kamienicy poniemieckiej. Mieszkanie polozone jest na 5 pietrze (poddasze). Dach nie jest ocieplony i pokryty jest papa. Moje pytanie - czy powinienem zastosować folie paroizolacyjną? Na forach wyczytałem, że folie mają za zadanie opóźnić przedostawanie sie pary na zewnątrz domu ale u mnie jest przeciez ta papa przez ktora wilgoc sie nieprzedostanie Wybacz ale jak słyszę słowo "papa" to aż mnie trzęsie. Gont bitumiczny już lepiej.Nie jestem zwolennikiem pełnego deskowania i układania "papy" lub gontu bitumicznego.Najlepsze zawsze są jakieś fotki.Lepiej jest coś konkretnie doradzać.Jak wyglądają krokwie.Czy będziesz chciał (zdania w innych watkach są podzielone) ocieplać poddasze wełną,pianką,celulozą.Doradcy zaraz się znajda tylko przydałaby się fotka poglądowa jak dla mnie i odpowiedź na te kilka pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 25.01.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam, aktualnie remontuje mieszkanie w kamienicy poniemieckiej. Mieszkanie polozone jest na 5 pietrze (poddasze). Dach nie jest ocieplony i pokryty jest papa. Moje pytanie - czy powinienem zastosować folie paroizolacyjną? Na forach wyczytałem, że folie mają za zadanie opóźnić przedostawanie sie pary na zewnątrz domu ale u mnie jest przeciez ta papa przez ktora wilgoc sie nieprzedostanie Chyba mówimy o dwóch różnych rzeczach. Papa jest na zewnątrz i jak masz dach deskowany to ta papa leży na deskach. Czyli od środka pomieszczenia nie powinno jej byc widać (pomijam ewent. szpary miedzy deskami, przez którą papę będzie widać.). Folię paroizolacyjną daje się pomiędzy warstwę ocieplenia i płytę GK. Ona nie ma nic do papy, ani rodzaju krycia dachu. Tak - powinieneś dać folię paroizolacyjną. Również powinieneś zrobić szczelinę wentylacyjną pomiędzy deskowaniem a materiałem izolacyjnym (np wełna, pianka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 25.01.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Wybacz ale jak słyszę słowo "papa" to aż mnie trzęsie. Gont bitumiczny już lepiej. Papa a gont bitumiczny to nie jest jedno i to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.01.2019 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Papa a gont bitumiczny to nie jest jedno i to samo. https://www.budujemydom.pl/dachy-i-rynny/1311-pokrycie-dachowe-papa-gonty-bitumiczne-plyty-faliste mają wspólny składnik ale nie sa tym samym materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamskyyy 31.01.2019 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę??? z tego co się dowiedziałem to folia paroizolacyjna nie powoduje w 100% zahamowania przedostawania się pary wodnej. Jej zadaniem jest opóźnienie przedostawanie się pary wodnej tak aby ocieplenie (wełna) miała czas na oddanie wody na zewnątrz budynku? (Tak jest w przypadku gdy pokrycie składa się z dachówek - są szpary i wilgoć ma możliwość "odparować"??? Odnośnie papy czy biotnu - tutaj chodzi o sam przekaz - są to materiały które nie przepuszczają wilgoci z jednej i drugiej strony? Jeśli dam folię paraizolacyjną a nie ma możliwości odparowania wody przez papę to czy nie narobię sobie problemów ogniskowaniem się wilgoci w wełnie? Odnośnie konstrukcji dachu to za bardzo nie wiem - jest to blok poniemiecki. tutaj jest zdjęcie części którą chcę ocieplić - sufit (będzie w zabudowie GK)https://photos.app.goo.gl/5QdSYX8gHFCw8YYk7 a tutaj jest zdjęcie dachu (nad moim mieszkaniem)https://photos.app.goo.gl/Pb4bLjJ2oY7B7UFf7 z tego co widzę to przepraszam za określenie ale "na oko" między sufitem a dachem jest przestrzeń około 60cm. Dach był niedawno remontowany (wymiana pokrycia) ale nie był ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 05.02.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 poczytaj o wentylacji dachu. Powinieneś tak jak pisałem zrobić szczelinę wentylacyjną pomiędzy deskowaniem a wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamskyyy 05.02.2019 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 dzięki za info - niestety ale nie mam możliwości zrobienia szczeliny wentylacyjnej pomiędzy deskowaniem a wełną (wynika to z konstrukcji i wspólnoty mieszkaniowej). Czy istnieje jakiś inny sposób aby zrobić zabudowę gk i zrobić taką zabudowę zgodnie ze sztuką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamskyyy 13.02.2019 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 podbijam pytanie - ktoś coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 14.02.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Można dać piankę otwartokomórkową a potem na to warstwę pianki zamkniętokomórkowewj. Będziesz miał bardzo dobre opóźnianie pary, dach będzie mógł pracować a tak ułożona piana nie pęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamskyyy 16.02.2019 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 strusp - dzięki za info - a zastanawiałem się jeszcze nad zastosowaniem foli ale nie paraizolacyjnej tylko nieprzepuszczalnej (analogicznie do pianki zamkniętokomórkowej bo ta pianka nie przepuszcza pary?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 20.02.2019 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Wszystko przepuszcza parę wodną w mniejszym lub większym stopniu, praktycznie tylko szkło i metal ją zatrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamskyyy 27.02.2019 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Witam, udało mi się*znaleźć samemu rozwiązanie. Okazuje się, że na rynku są dostępne folie które stanowią barierę zwilgocenia dla ocieplenia (wełny) i nie są paroprzepuszczalne tak więc jeśli ktoś ma podobny problem to to rozwiązanie może pomóc. Nie chcę polecać producentów ale na allegro jest sporo takich folii. pozdrawiam,A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts